2018 m. gegužės 15 d., antradienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Lenkija: komanda, kuri gali nustebinti


Nors Lenkijos rinktinės niekas nelaiko artėjančio pasaulio čempionato favorite, visi sutaria dėl to, kad ši šalis turi daug aukščiausio lygio žaidėjų ir gali nustebinti. Tai padėti gali padaryti ir palankūs grupės varžybų burtai.


FIFA reitingas: 6 vieta

Varžovai grupės turnyre: Senegalas, Kolumbija, Japonija

Pastarieji pasaulio čempionatai

2006 metų Pasaulio čempionatas buvo paskutinis, į kurį lenkai pateko. Tą kartą Pawelo Janaso auklėtiniai atrankos grupėje liko antri po anglų, bet užtikrintai pralenkė artimiausia konkurentę Austriją. Jau po dviejų rungtynių čempionate buvo aišku, kad lenkai nepateks į aštuntfinalį, nes pralaimėjo tiek vokiečiams, tiek ekvadoriečiams, paskutiniame nieko nelėmusiame mače buvo įveikta Kosta Rika.

Atranką į 2010 metų Pasaulio futbolo čempionatą buvo labai nesėkminga. Negelbėjo ir trenerių kaita – ciklo viduryje prie komandos vairo stojo Stefanas Majewskis. Pavyko aplenkti tik San Mariną, be dviejų pergalių prieš šią rinktinę, trys taškai iškovoti tik kartą – namie žaidžiant su Čekija. Vienais iš grupės favoritų laikyti lenkai į priekį be čekų praleido Slovėniją, Slovakiją ir Šiaurės Airiją.

Į Pasaulio futbolo čempionatą Brazilijoje lenkai mėgino patekti vedini naujo trenerio – Waldemaro Fornaliko. Scenarijus buvo panašus į 2010 metų – grupėje pavyko aplenkti San Mariną ir Moldovą, šios dvi komandos buvo vienintelės, kurias Lenkija sugebėjo įveikti. O grupėje dominavo anglai ir ukrainiečiai.  

Kelias į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą Adamo Nawalkos auklėtiniai atranką pradėjo sensacingomis lygiosiomis Kazachstane, tačiau netrukus įsibėgėjo ir per likusias devynerias rungtynes tik kartą prarado taškus – pralaimėjo Danijoje. Tačiau šią rinktinę aplankė penkiais taškais ir užtikrintai laimėjo grupės varžybas.

Prognozuojama sudėtis


Žaidėjų klubai

1. Turino „Juventus“
2. Genujos „Sampdoria“
3. Varšuvos „Legia“
4. „Monaco“
5. Dortmundo „Borussia“
6. „Hull City“
7. Genujos „Sampdoria“
8. Varšuvos „Legia“
9. „Wolfsburg“
10. „Napoli“
11. Miuncheno „Bayern“

Treneris. Adamas Nawalka. 


Gyvenime jam teko profesionaliai žaisti futbolą Krokuvos „Wisla“ klube (žaidė ir 1978 metų pasaulio čempionate), ragauti emigranto duonos (JAV dirbo medkirčiu), ir netgi prekiauti automobiliais. 1996 metais pradėjo trenerio karjerą trečiojoje Lenkijos lygoje. Vėliau 4 metus dirbo „Wisla“ klubo administracijoje, kelis kartus trumpai buvo laikinasis vyriausiasis treneris. 2003-2013 su kelių sezonų pertraukomis treniravo Lenkijos klubus. Ilgiausias laikotarpis buvo 2010-2013 metais Zabrzės „Gornik“ klube, būtent sėkmingas darbas šiame klube ir tapo tramplinu į nacionaline rinktinę, su kuria dirba nuo 2013 metų spalio.

Žvaigždė. Robertas Lewandowskis. 


29 metų puolėjas yra vienas geriausių pasaulio futbolininkų. Gimęs Varšuvoje, tik būdamas 17 metų pateko į garsiausio miesto klubo „Legios“ akademiją. Visgi, po metų jaunuolis priėmė rizikingą sprendimą į viršūnę kopti kitu keliu ir perėjo į trečios Lenkijos lygos Pruškovo „Znicz“ klubą. Jau pirmą sezoną klubas pateko į antrąjį divizioną, o futbolininkas tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju. Po metų neturėjo sau lygių ir antrojoje lygoje. 2008 metų vasarą perėjo į Poznanės „Lech“. Pirmą sezoną Poznanėje jis buvo antras pagal įmuštus įvarčius Lenkijos lygoje, antrąjį – jau pirmas ir tapo šalies čempionu. 2010 metų vasarą persikėlė į Dortmundo „Borussia“. Pirmą savo sezoną nežibėjo, tačiau antrojo pradžioje traumą gavus Lucasui Barriosui, įsitvirtino starto sudėtyje ir visus likusius sezonus Dortmunde įmušė bent po 20 įvarčių. 2014 metais persikėlė į Miuncheno „Bayern“, kur labai greitai tapo vienu iš klubo lyderių. Per savo karjerą tris kartus tapo rezultatyviausiu Bundeslygos žaidėju. Rinktinėje R. Lewandowskis žaidžia nuo 2008 metų. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą