2017 m. liepos 5 d., trečiadienis

Europos futbolo klubų dešimtmečio (2007-2017) reitingas

Jau labai ilgą laiką skaičiuoju Europos penkių stipriausių futbolo lygų reitingą. Kai gūdžiais 2009 metais to ėmiausi futbolo tinklaraštyje 11 metrų, komentatoriai dažniausiai klausdavo dviejų dalykų: kodėl tik rezultatai nacionaliniuose čempionatuose ir kodėl tik penkios lygos.

Dabartinis produktas iš dalies yra atsakymas į abu klausimus. Šis reitingas yra paremtas būtent tik rezultatais Europos turnyruose. Ir į jį patenka 218 klubų, kurie per šį dešimtmetį juose pasirodė.

Kodėl man jo reikėjo? Dėl elementaraus smalsumo. Be to, ketinu jį kasmet atnaujinti – referuojama bus į 10 paskutinių sezonų, tad dinamikos bus – kasmet bent apie 100 klubų surinktų taškų skaičius pasikeis.

Skaičiavimai čia buvo ir paprasti, ir sudėtingi. Čempionų lygos nugalėtojas gauna maksimumą – 80 taškų, likę 79 į to sezono Europos turnyrų grupių etapus pakliuvę klubai gauna nuo 1 iki 79 taškų priklausomai nuo savo pasiekimų. UEFA Europos lygos nugalėtojas gauna 71 tašką. Patekimas į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas garantuoja 63 taškus, grupių etapą – 25. UEFA Europos lygos atkrintamųjų varžybų etapą pasiekę klubai gauna bent 33 taškus. Kaip konkrečiai pasiskirsto taškai lemia tokie faktoriai, kaip klubą iš atkrintamųjų varžybų eliminavusios komandos tolimesnė sėkmė, atkrintamųjų varžybų serijos rezultatas ar surinktų taškų skaičius ir įvarčių santykis grupėje.

Išvadas pasidarysite patys. O nuo savęs tik norėčiau atkreipti dėmesį į stabilumo svarbą. Barcelona, Arsenal, Porto, Real, Bayern, PSV, Benfica, Basel, Atletico, Shakhtar, Kijevo ir Zagrebo Dinamo yra 12 klubų, kurie per dešimtmetį nė vieno sezono Europoje nepraleido. Daugelis jų yra aukštesnėse vietose, negu diktuotų futbolo logika.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą