2022 m. gegužės 30 d., pirmadienis

2021-22 m. „Ligue1“ apžvalga po sezono: milžinų nuosmukis

 Bordo „Girondins“ su trenksmu keliauja į „Ligue2“. „Lille“ vietoje kovos dėl Europos užbaigia sezoną pirmojo dešimtuko apačioje. „Lyon“ su antra geriausia sudėtimi finišuoja tik 7-i. Netikėti Prancūzijos futbolo didžiųjų likimai yra kone ryškiausias sezono akcentas.



Vartininkas Walteris Benitezas „Nice“/Argentina

Dar ne taip seniai kalbėta, kad Argentina stokoja gerų vartininkų. Dabar W. Benitezas net nesulaukia kvietimo į rinktinę, nors gina geriausią gynybą lygoje demonstruojančios komandos vartus. Ir daro tai puikiai.

Gynėjai

Kairysis kraštas Melvinas Bardas „Nice“/Prancūzija

„Lyon“ klubui jis neįtiko. Persikėlęs į Nicą sužibo labai ryškiai. Puikiai žaidimą skaitantis gynėjas nėra tipinis nutrūktgalvis, bet savo gynybines funkcijas atlieka labai solidžiai.

Centro gynėjai

Nayefas Aguerdas „Rennes“/Marokas

Jeigu pernai Čempionų lygoje būtų žaidęs taip pat solidžiai, kaip tą daro „Ligue1“, dabar jau turbūt būtų persikėlęs į garsesnį klubą. Tačiau antras iš eilės stabilus ir puikus sezonas namų fronte gali atverti naujas karjeros galimybes.

William Saliba „Marseille“/Prancūzija

Geriausias jaunasis „Ligue1“ futbolininkas gali lengviau atsikvėpti. Po to, kai teises į jį įgijo Londono „Arsenal“, jis nebuvo sužaidęs nė vieno solidaus sezono nuomoje. O dabar Marselyje buvo gynybos širdies lyderis. Ir jeigu išlaikys lygį, bus starto sudėties žaidėjas ir „artileristų“ stovykloje.

Dešinysis kraštas Fredericas Guilbertas „Strasbourg“/Prancūzija

Yra turėjęs gerą sezoną „Premier“ lygoje, kai gynė Birmingemo „Aston Villa“ garbę. Bet minučių sulaukdavo vis mažiau, o nuoma į Strasbūrą dabar reanimavo jo karjerą. Atliko 4 rezultatyvius perdavimus, buvo labai svarbus žaidėjas tiek puolant, tiek griaunant.

Centro saugai

Aurelienas Tchouameni „Monaco“/Prancūzija

Turbūt paklausiausias gynybinio plano saugas Europoje. Puolant nedaug ką gali pasiūlyti, bet dėl savo fantastiško darbo gynyboje vis daugiau lyginamas su legendiniais Prancūzijos atraminiais saugais. Jis buvo esminė priežastis, kodėl „Monaco“ grįžta į Čempionų lygą.

Lovro Majeras „Rennes“/Kroatija

Galimybę persikelti į Prancūziją jam sutaikė fantastiškas sezonas praėjusiais metais su Zagrebo „Dinamo“ marškinėliais, kai kroatas buvo vienas ryškiausių saugų UEFA Europos lygoje. „Ligue1“ adaptavosi neįtikėtinai greitai. 6 įvarčiai ir 8 rezultatyvūs perdavimai.

Adrienas Thomassonas „Strasbourg“/Prancūzija

Apie 28-erių saugą buvo kalbama ir anksčiau. Bet šiemet pirmą kartą individuali sėkmė taip labai sutapo su puikiu klubo pasirodymu. Prie kurio kūrybingas žaidėjas prisidėjo 8 įvarčiais ir 4 rezultatyviais pardavimais.

Puolėjai

Kairysis kraštas Kylianas Mbappe „Paris Saint Germain“/Prancūzija

Buvo vienas iš vos dviejų PSG žaidėjų, kurie starto sudėtyje sužaidė virš 30 rungtynių. K. Mbappe, Marquinhos ir 9 kiti? Turbūt arti tiesos. Jo svarbą parodo ir milžiniški pinigai, kuriuos gaus nusprendęs pasilikti PSG. 28 įvarčiai ir 17 rezultatyvių perdavimų indikuoja, kad jis to pilnai vertas.

Centro puolėjas Dmitri Payet „Marseille“/Prancūzija

Galbūt tai ir gulbės giesmė – 35-erių veteranas sužaidė geriausią sezoną nuo tada, kai grįžo į Prancūziją po karjeros etapo „West Ham“. 12 įvarčių ir 10 rezultatyvių perdavimą. Abi grafos dviženklės tik antrą kartą karjeroje, po 9 metų pertraukos. O „Marseille“ grįžta į Čempionų lygą.

Dešinysis kraštas Benjaminas Bourigeaud „Rennes“/Prancūzija

Sunku pasakyti ar 28-erių puolėjas, kuris vos antrą kartą karjeroje pasiekė dviženklį įmuštų įvarčių skaičių gali sulaukti pasiūlymo iš didesnių klubų ar padaryti didžiulį karjeros proveržį. Tačiau 11 įvarčių ir 12 rezultatyvių perdavimų leidžia bretonams grįžti į Europą ir džiaugtis puikiu sezonu.

Treneris Julienas Stephane‘as „Strasbourg“/Prancūzija

Ne taip seniai išvedė „Rennes“ į Čempionų lygą, bet sunki kova dviem frontais kainavo postą. Šią vasarą pasirinko kuklaus „Strasbourg“ klubo pasiūlymą. Netrūko skeptikų. Jis atrodė per geras klubui, kuris geriausiu atveju finišuos pirmo dešimtuko pabaigoje. Tačiau mėlynai balti nustebino. Nors per pirmas trejas rungtynes iškovojo tik tašką, bet vėliau rimtai įsibėgėjo ir sezono gale pretendavo į vietą Europos lygoje. Tai geriausias sezonas per 42 metus. Komanda buvo kūrybinga, gerai atidirbo standartines padėtis, mokėdavo kontroliuoti rungtynes pirmaudami, buvo tvirti „antrame aukšte“. Ir dabar visi į juos žiūrės su pagarba.




Sezono staigmena „Nantes“

Praėjusį sezoną „kanarėlės“ turėjo keturis trenerius ir vos išsilaikė „Ligue1“. Šiam sezonui jie nutarė pasilikti paskutinį – Antoine‘ą Kombouare. Lūkesčiai nebuvo aukšti – nors klubas per geras, kad paliktų „Ligue1“, bet visgi laukta finišo antrojo dešimtuko viduryje. Po penkių turų klubas turėjo vos keturis taškus ir užėmė 14 vietą. Tačiau 4 iš 5 varžovų buvo klubai, kurie bent kartą per pastaruosius penkerius metus laimėjo „Ligue1“ medalius. 14 vieta ir buvo žemiausia, kurią „kanarėlės“ sezono metu užėmė. Visą antrą ratą jie laikėsi pirmame dešimtuke. Nors per lygą už vietų Europoje užsikabinti nepavyko, bet triumfas Prancūzijos taurėje reiškia, kad klubas po 17 metų pertraukos grįžta į Europos turnyrus. Komanda buvo kūrybinga, pajėgi „antrame aukšte“, pralaimėdami nepasiduodavo, gerai atrodė greitose atakose, nemažai įvarčių įmušė baudos smūgiais.

Sezono nusivylimas Bordo „Girondins“

Prieš 13 metų jie buvo Prancūzijos čempionai. Prieš 12 buvo netoli Čempionų lygos pusfinalio. Nuo to laiko dar penkis kartus žaidė Europoje. O dabar jų laukia „Ligue2“. Iki tol tris sezonus jie buvo pilka antrojo dešimtuko komanda. Vasarą išvyko Youssoufas Sabaly ir Jean Seri. Tačiau atvyko treneris Vladimiras Petkovičius, šviežiai su Šveicarijos futbolo rinktine iš EURO 2020 eliminavęs pasaulio čempionę Prancūziją. Todėl daugelis matė klubą finišuojantį bent jau pirmojo dešimtuko apačioje. Tačiau V. Petkovičius pirmą savo pergalę iškovojo vos šeštame ture, turėjo net tris penkerių nelaimėtų rungtynių serijas ir paliko klubą po to, kai pralaimėjimas 0:5 prieš „Reims“ jau šeštą kartą sezone komandą nugramzdino į iškritimo zoną. Jį pakeitęs Davidas Guionas stebuklo nesukūrė. Vos dvi pergalės ir septyni pralaimėjimai per 14 turų. Su juo komanda iš iškritimo zonos taip ir nepakilo. „Girondins“ solidžiai puolė, bet tragiškai gynėsi. 91 praleistas įvartis – 14 daugiau negu antra blogiausia lygos gynyba. Problemų buvo daug. Jeigu „Girondins“ ir įsiverždavo į priekį, jiems nesisekdavo kontroliuoti rungtynių. Gynėjai darė daug individualių klaidų, ypač greitose atakose. Dažnai būdavo leidžiama įsisiautėti krašto žaidėjams. Dabar 6 kartus Prancūzijos čempionai turės ieškoti kelių grįžti į „Ligue1“.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą