2017 m. lapkričio 5 d., sekmadienis

Europos futbolo rinktinių dešimtmečio reitingas (2006-2016)

Jau nuo pat 2010 metų be pertraukų kas mėnesį skelbiu penkių stipriausių Europos futbolo lygų klubų reitingus. Kaip ir rašiau liepos mėnesį, kilo mintis sukurti reitingą, kuris atspindėtų būtent futbolo klubų pasiekimus Europos turnyrų grupių etapuose.

O kaip rinktinės? Esu iš didelių FIFA reitingo kritikų. Kai nagrinėji atskirus jo sudarymo punktus, lyg ir viskas atrodo gana logiška, tačiau galutinė versija neretai atrodo labai keistai.

Mano sumanymas be abejo, nėra toks ambicingas, kaip FIFA reitingas. Jis apsiriboja UEFA šalimis, tačiau kitaip negu UEFA naudojami koeficientai, pirmiausiai yra atsižvelgiama ne į pavienius rungtynių rezultatus, o kaip toli šalis nužengia į priekį Europos ar pasaulio čempionatuose.

Sėkmingiausiai pasirodžiusi pasaulio čempionate rinktinė (ar Europos čempionė) gauna 60 taškų. Patekimas į pusfinalį Europos čempionate (ar buvimas tarp keturių geriausių Europos komandų Pasaulio čempionate) garantuoja bent 57 taškus. Į pagrindinius turnyrus nepatekusioms rinktinėms reitingas nustatomas pagal tai, kelinta vieta užimta grupės varžybose, kiek surinkta taškų, koks įvarčių santykis ir t.t. Jokiais atvejais už tą patį turnyrą dvi šalys negauna vienodų taškų skaičiaus.

Reitingas apima penkis paskutinius turnyrus, kurie yra pasibaigę. Po kitų metų pasaulio čempionato Rusijoje, iš reitingo bus pašalintas EURO 2008 turnyras.

Detalią informaciją atskleidžia lentelės. Lietuva tarp 54 Europos rinktinių užima 36 vietą, lenkdama tokias šalis kaip Albanija, abi Baltijos kaimynes. Tai rodo, kad nors išties futbolo padėtis šalyje blogėja – pirmieji ciklai buvo sėkmingesni, tačiau vienas geras ciklas padėties iš pagrindų nepakeičia. Galime pavydėti albanams to, kad jie žaidė EURO 2016, tačiau trijuose iš penkių vertintų turnyrų mūsų šalis pasirodė geriau. Pavyko albanams, ateis ir mūsų laikas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą