2019 m. balandžio 8 d., pirmadienis

2018-19 UEFA Čempionų lygos ketvirtfinalių prognozės


Jau rytoj prasideda UEFA Čempionų lygos ketvirtfinalių etapas. Ko tikėtis?



„Liverpool“ – „Porto“

Šių komandų keliai buvo susidūrę ir pernai. To susidūrimo portugalai tikrai nenori prisiminti – buvo sumušti be gailesčio. Šį sezoną abiejų klubų istorijos panašios – dalyvauja įtemptoje kovoje dėl savo šalių aukso. Ir vieni, ir kiti (įvertinus sužaistų rungtynių skaičių) nėra idealiose padėtyse. „Liverpool“ net ir tvarkaraštis negailestingas – tarp susitikimų su „Porto“ laukia susidūrimas su Londono „Chelsea“. „Liverpool“ nepralaimi jau 14 rungtynių iš eilės, analogiška „Porto“ serija – šešerios rungtynės.

Pirmose tarpusavio rungtynėse anglai versis be Robertsono, portugalams truks Pepe, Hectoro Herreros, Vincento Aboubackaro, galbūt ir Alexo Telleso, jeigu jis nespės pasiruošti.

Itin svarbi bus kova ore – „Porto“ pasižymi tuo, kad gerai atlieka standartines padėtis ir yra galingi antrame aukšte. „Liverpool“ su VIrgilu van Dijku priešakyje puikiai nuo standartinių padėčių ginasi. Tuo tarpu „Porto“ itin derėtų atkreipti dėmesį į tai, jog „Liverpool“ negalima leisti pabėgti į greitas atakas.
Laimėti turėtų tie, kurie yra stipresni objektyviai – „Liverpool“.

„Tottenham Hotspur“ – „Manchester City“

Intrigos čia ne tiek ir daug. Komandos gyvena skirtinguose pasauliuose. Jos sprendžia skirtingus uždavinius. „Miestiečių“ taikiklyje keturios taurės. Niekas jų neskalpuos, jeigu ne visos bus iškovotos. Niekas per daug neskalpuos, net jeigu „Premier“ lyga bus pralaimėta, bet laimėta Čempionų lyga. „Spurs“ kovoja ne mažiau intensyviai, bet laimikis mažesnis – TOP 4. Ir jo nepasiekti būtų gerokai didesnis smūgis, negu „miestiečių“ atveju paleisti „Premier“ lygą. Klubams sekasi skirtingai. „City“ laimėjo 14 paskutinių rungtynių. „Spurs“ pralaimėjo septynerias iš paskutinių 15.

Su lyderių traumomis bėdų klubai neturi – šiokių tokių klaustukų kybo tik virš Sergio Aguero galvos. Šį sezoną klubai kartą jau buvo susitikę ir tada išvykoje 1:0 laimėjo „City“.

Manau, kad šį kartą įvarčių bus daugiau. Abi komandos šį sezoną oponentams leidžia sukurti veiksmo prie savo vartų. „Spurs“ ypač kenčia nuo individualių klaidų ir nėra komanda, kuri moka saugoti persvarą. „Spurs“ itin stengsis išnaudoti savo stiprybes – standartines padėtis, greitas atakas, žaidimą kraštais, baudos smūgius. „City“ daug progų susikuria dėl savo individualaus meistriškumo, atsižvelgiant į paskutinių savaičių Hugo Lloris nuotykius, jis bus bandomas užklupti ir tolimais smūgiais. Viena iš kertinių kovų bus Raheemas Sterlingas, dabar demonstruojantis fantastišką futbolą prieš Kieraną Trippierą.

Amsterdamo „Ajax“ – Turino „Juventus“

Visos pelenės istorijos turi pabaigas. „Monaco“ pasaka prieš du metus baigėsi pusfinalyje, bet ten aplinkybės pirmus du etapus klubui lėmė ligotus klubus. „Ajax“ teks kautis prieš sunkiai sužeidžiamą žvėrį. „Juventus“ praktiškai jau dabar yra apgynę Italijos čempionų titulą. Iš paskutinių 15 rungtynių laimėtos 11. „Ajax“ Nyderlanduose nėra toks gigantas, kaip Europoje ir žengia koja kojon su PSV. 15 paskutinių rungtynių statistika yra identiška. Visgi, labai svarbiu faktoriumi tokiose kovose yra patirtis, kurios „zebrai“ turi gerokai daugiau.

Dar neseniai „Juventus“ lazaretas buvo perpildytas, tačiau dabar padėtis pagerėjo. Iš tų, kas pretenduotų į starto sudėtį, tikrai pirmose rungtynėse nežais tik Emre Canas. Cristiano Ronaldo veikiausiai aikštėje jau pasirodys. „Ajax“ kumščius laikys už atsarginį krašto gynėją Rasmusą Kristinseną, kuriam dėl Noussairo Mazraoui raudonos kortelės teks stabdyti Ronaldo.

„Ajax“ gynyba ir taip nėra stebuklinga. Ji šį sezoną kenčia nuo individualių klaidų ir gana silpnai atrodo greitose atakose. „Juventus“ yra kūrybinga komanda, „Ajax“ jiems progų tikrai suteiks, o jas šį sezoną „zebrai“ realizuoja puikiai. Itin svarbiu faktoriumi bus atakos kraštais, kuriose „Juventus“ jaučiasi stiprus. Daug kas priklausys ir nuo Ronaldo formos. „Ajax“ su Dušanu Tadičiumi priešakyje stengsis išnaudoti savo privalumus – baudos smūgius (ir smūgius iš toli apskritai), puolimą kraštais, individualiai stiprių žaidėjų meistriškumą... Komanda talentinga, kūrybinga ir savo progas neblogai realizuojanti. Tačiau pralaužti elitinę „Juventus“ gynybą bus labai sunku.

„Barcelona“ – „Manchester United“

Be abejo, „Manchester United“ (MU) dabar yra kitokia komanda negu sezono pradžioje. Ole Gunnaras Solskjaeras stipriai pakeitė komandos veidą ir įnešė daugiau kovingumo. Bet magija po truputį sklaidosi. Iš paskutinių 10 rungtynių ketverios buvo pralaimėtos. Dabar vyksta žūtbūtinė kova dėl vietos kito sezono Čempionų lygoje ir jokių garantijų, kad MU pavyks. „Barca“ savaitgalį faktiškai jau iškovojo Ispanijos čempionų titulą. Jie nepralaimi jau 16 rungtynių iš eilės ir yra labiau užgrūdinta tokio lygio kovose.

Papildomas kovos prieskonis bus 2009 ir 2011 metų Čempionų lygos finalai, kuriuose „Barca“ MU įveikė. Abi komandos per tą laiką gerokai pasikeitė, bet fanai šiuos mūšius tikrai dar prisimena. Abi komandos gali turėti rimtų nuostolių. MU stovykloje yra klaustukų dėl Marcuso Rashfordo ir Anderio Herreros, „Barca“ gali verstis be Ousmane Dembele.

Katalonų gynyba šį sezoną tikrai nėra nepramušama, ypač nemažai problemų oponentai pridaro greitomis atakomis. Kartais gynėjams pritrūksta ir individualaus meistriškumo, dažnai problemų pridaro varžovų krašto žaidėjai. MU daug įvarčių susikuria dėl individualaus lyderių meistriškumo, gerai žaidžia aikštės kraštuose, prieš hobitišką „Barcos“ komandą turės jėgos persvarą. Akivaizdu, kad katalonai progų tai pat turės – MU paprastai leidžia sukurti pavojingų situacijų, neretai prasižengia pavojingose zonose ir susiduria su problemomis gaudydami varžovus aikštės kraštuose. Tai yra Leo Messi stichija ir katalonai privalo išnaudoti šiuos faktorius. „Barca“ turėtų dažniau pabandyti smūgiuoti iš distancijos, išnaudoti individualų puolimo žaidėjų meistriškumą. Manau, kad veiksmas bus rezultatyvus – abi komandos kovingos ir kūrybingos. O laimės „Barca“.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą