2019 m. balandžio 10 d., trečiadienis

2018-19 UEFA Europos lygos ketvirtfinalių prognozės


UEFA Europos lygoje liko aštuoni stipriausieji. Ko tikėtis ketvirtfinalio etape?



Londono „Arsenal“ – „Napoli“
Tai be jokios abejonės yra stipriausia ketvirtfinalio pora. Anglai šį sezoną palieka dvejopą įspūdį. Žaidimas nėra labai stabilus, bet pasąmonėje daugelis tikrai žino, kad galėjo būti ir blogiau. „Artileristai“ dalyvauja kovoje dėl vietos kito sezono Čempionų lygoje. „Napoli“ padėtis paprastesnė – jie faktiškai jau žino, kad tikriausiai finišuos antri, tad gali visą energiją skirti Europai. Pastaruoju metu italų žaidimas atrodo kiek išsiderinęs – iš paskutinių 15 rungtynių laimėtos tik septynerios. Analogiška anglų statistika kiek geresnė – 9 pergalės iš 15.

„Arsenal“ turi rimtų nuostolių – nežais Hectoras Bellerinas, nėra aišku ir dėl Granito Xhakos ir Laurento Koscielny galimybių pasirodyti pirmose rungtynėse. „Napoli“ versis be Raulio Albiolio.

„Kanonieriai“ šį sezoną daug nukenčia dėl individualių gynėjų klaidų, apskritai leidžia varžovams sukurti daug ir dažnai nesugeba išsaugoti turimo pranašumo. „Napoli“ stengsis išnaudoti ir tai, kad turi puikių standartinių situacijų specialistų. Galima laukti rezultatyvaus mačo, nes italų gynyba šį sezoną taip pat leidžia oponentams sukurti nemažai. „Arsenal“ progų realizacija šį sezoną yra nebloga, ypač išsiskiriama smūgiais iš distancijos. „Kanonieriai“ mėgsta atakuoti kraštais, ypač kairiuoju, kur žaidžia Seadas Kolašinecas. Kaip jį stabdys Kevinas Malcuitas bus vienas esminių serijos faktorių. Prognozuočiau rezultatyvių seriją ir „Napoli“ pergalę.

„Villareal“ – „Valencia“
Tai komandos, kurios ne tik iš vienos šalies, bet dar ir iš to paties regiono. Bet tuo panašumai šį sezoną baigiasi. „Geltonieji“ kovoja dėl išlikimo. „Šikšnosparniai“ įsibėgėjo po sunkokos sezono pradžios ir grįžo į kovą dėl Čempionų lygos. Iš paskutinių 15 rungtynių „Villarreal“ laimėjo šešerias. „Valencia“ 17 nepralaimėtų rungtynių serija baigėsi šį savaitgalį. Viską įvertinus, akivaizdu, kad „Villarreal“ pagrindinis sezono tikslas yra nenugarmėti į antrąjį divizioną, o Europa lieka antrame plane. Tad į kitą etapą žengs „Valencia“. (foto - Marcelino)

Šį sezoną 60 kilometrų atstumu vienas nuo kito esančio miesto komandos susitiko du kartus. Pirmasis mačas baigėsi nulinėmis lygiosiomis, antrajame „Valencia“ namie laimėjo 3:0. Pirmas rungtynes dėl diskvalifikacijos praleis Carlosas Soleras, galbūt pirmą mačą praleis ir Francis Coquelinas. „Villarreal“ versis be Manu Triguereso, sveikatos problemų turi ir Jaume Costa.

„Šikšnosparniai“ yra kūrybingi, o „Villarreal“ šį sezoną savo oponentams leidžia daug. Ypač gerai „Valencia“ išnaudoja standartines situacijas ir greitas atakas, tik stringa progų realizacija. Gana nedarnų „Villarreal“ ansamblį šiemet dažnai į priekį traukia lyderių individualus meistriškumas puolime. „Šikšnosparniai“ neretai turi problemų gindamiesi prieš individualiai stiprius varžovus, tad tą privalu išnaudoti. Kaip ir smagią koją turinčius ir iš distancijos dažnai pavojingai iššaunančius žaidėjus. „Villarreal“ šį sezoną pasižymi ir tuo, kad dažnai nesugeba išsaugoti susikurtos persvaros.

Lisabonos „Benfica“ – Frankfurto „Eintracht“
Abiejų komandų herbuose vaizduojami ereliai, bet čia panašumai ir baigiasi. Portugalai puikiai žino, ką reiškia žaisti UEFA Europos lygos finale, o vokiečiai yra gana reti svečiai Europos turnyruose. Visgi, šiais kalendoriniais metais oficialių rungtynių dar nepralaimėjęs „Eintracht“ ryžtingai įsitvirtino tarp 4 geriausių Bundeslygos klubų ir sieks atverti duris į Čempionų lygą. „Benfica“ sezono scenarijus įprastas – kova dėl aukso su „Porto“. Šįsyk – itin įtempta.

Bene įdomiausia sąsaja tarp klubų yra tai, kad „Eintracht“ savo atakų lyderį Luka Jovičių yra išsinuomojusi būtent iš „Benfica“. Jis prieš savo buvusią komandą žais, vienintelis svarbus ginklas, be kurio vokiečiams gali tekti žaisti, yra Jonathanas de Guzmanas. „Benfica“ pirmame mače versis be legendinio klubo puolėjo Jonaso, bent pirmas rungtynes praleis ir Gabrielis Piresas.

„Benfica“ gynyba šį sezoną neatrodo nesulaužoma (ypač smūgių iš toli atveju) ir „Eintracht“ tikrai mėgins naudotis padėtimi. Ypač svarbus ginklas yra greitos atakos – vokiečiai nėra iš tų komandų, kurioms žūtbūt svarbu laimėti kamuolio kontrolę. „Benfica“ mėgsta žaisti su kamuoliu ir praradę jį stengiasi kuo greičiau atsikovoti spausdami priešininkus. Jie gerai išnaudoja standartines padėtis ir mėgsta žaisti kraštais. Pasižymi gera progų realizacija. Visgi, šį kartą prognozuočiau, kad patirtis pralaimės ir į pusfinalį žengs „Eintracht“.

Prahos „Slavia“ – Londono „Chelsea“

Jau kartą „Chelsea“ mano skepticizmą sudaužė į šipulius, bet vėlgi manau, kad sensacija šioje poroje yra labai realus scenarijus. Taip, kelialapį į Čempionų lygą gaus ir UEFA Europos lygos nugalėtojas. Visgi, kelias per „Premier“ lygą yra daug prognozuojamesnis ir tiesesnis. Tad nemanau, jog „Chelsea“ net ir naudingas ilgas kelias Europoje. Tiesa, paskutiniu metu bent jau forma tapo geresnė – iš 10 rungtynių laimėtos septynerios. „Slavia“ nepralaimi jau 10 rungtynių iš eilės. Jie tvirtai pirmauja Čekijos pirmenybėse. Jie išmetė „Sevilla“. Kodėl nepabandžius pašalinti dar vieną favoritą?
 
Pirmose rungtynėse čekams truks labai svarbaus atraminio saugo Tomašo Souceko. „Chelsea“ stovykloje šiek tiek nerimaujama dėl Marcoso Alonso sveikatos.

Kas gali įkvėpti vilties čekams? Pirmiausiai tai, ką „Chelsea“ gynyba tikrai nėra sunkiai pažeidžiama, o „Slavia“ puolime yra talentinga komanda. Antrame aukšte persvara taip pat turėtų būti čekų pusėje. Saugotis pirmiausiai reikia Edeno Hazardo ir kitų bandymų sutraukyti gynybos linijas ir reikalus spręsti individualiu meistriškumo bei „aristokratų“ toliašaudės artilerijos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą