2019 m. birželio 21 d., penktadienis

2018-19 „Serie A“ apžvalga po sezono: Bergamo stebuklas


Sezonas Italijoje buvo gana įprastas. Turino „Juventus“ dominavimas nenutrauktas. Visi lyderiai pozicijose, kuriose daugmaž ir buvo galima tikėtis juos sutikti. Vieninteliai rimtesni išsišokėliai – Bergamo „Atalanta“, kuri kitą sezoną žais Čempionų lygoje. Pristatau simbolinį sezono vienuoliktuką, staigmeną ir labiausiai nuvylusią komandą. 



Vartininkas Salvatore Sirigu „Torino“/Italija
Jeigu futbolas būtų žaidimas, kuriame skaičiuotume tik tai, kas praleido mažiausiai įvarčių, „buliai“ buvo penkta geriausia sezono komanda, o tai vidutiniokams yra puikus rezultatas Prie to daugiausiai prisidėjo būtent geras ir stabilus S. Sirigu žaidimas. 

Gynėjai

Kairysis kraštas Alexas Sandro Turino „Juventus“/Brazilija
Sezonas buvo banguotas, tačiau gana solidus. Visgi, dabar „zebrų“ vadovai turės rinktis – toliau žaisti su brazilu ar pasinaudoti tuo, kad dar šią vasarą turbūt būtų galima už jį gauti solidžią sumą ir savo ateitį toliau sieti su Leonardo Spinazzola. 

Centro gynėjai

Armando Izzo „Torino“/Italija
Vėlai atsiskleidęs „Napoli“ auklėtinis pelnytai debiutavo Italijos rinktinėje. Gynyboje šį sezoną tvarkėsi ramiai ir užtikrintai, nuolat kėlė grėsmę varžovams po kampinių. 

Federico Fazio „Roma“/Argentina
Kostas Manolas kartais žaidė taip, lyg mintyse jau būtų persikėlęs į galingesnį klubą. „Romėnai“ taip ir nesurado lygiavertės pamainos Allisonui. Tai buvo pagrindinės priežastys, kodėl šį kartą komandos gynyba turėjo rimtų problemų. O už tai, kad jos nebuvo dar gilesnės, galima padėkoti Federico Fazio. Be to, šis sezonas yra ir rezultatyviausias argentiniečio karjeroje. 

Dešinysis kraštas Hansas Hateboeras Bergamo „Atalanta“/Nyderlandai
5 įvarčiai, tiek pat rezultatyvių perdavimų. Olandas sužaidė savo persilaužimo sezoną ir turėtų sulaukti galingesnių klubų dėmesio.

Centro saugai

Alejandro Gomezas Bergamo „Atalanta“/Argentina
Jeigu jis būtų dešimtmečiu jaunesnis, vasarą Bergamo klubas jį parduotų gal net už 80 milijonų eurų. Bet 31 jau sulaukęs argentinietis toliau ramiai kuria stebuklus Bergame. Dar vienas įspūdingas sezonas. 7 įvarčiai, 11 rezultatyvių perdavimų ir kelialapis į Čempionų lygą.

Tiemoue Bakayoko „Milan“/Prancūzija
Bent vienas žmogus iš Gennaro Gattuso išmoko labai daug. Legendinis atraminis saugas padėjo T. Bakayoko bent jau grįžti į tą lygį, kuris leido „Monaco“ talentui užsitikrinti transferą į Londono „Chelsea“. Puikus griovėjas buvo svarbiausia „Milan“ figūra aikštės viduryje. 

Allanas „Napoli“/Brazilija
Be Jorginho „Napoli“ nepražuvo. Allanas sužaidė puikų sezoną ir buvo pagrindinis komandos variklis aikštės viduryje. Tiek dėl kieto darbo gynyboje, tiek dėl indėlio į klubo atakas. 

Puolėjai

Kairysis kraštas Cristiano Ronaldo Turino „Juventus“/Portugalija
Taip, C. Ronaldo yra turėjęs ir įspūdingesnių sezonų. Bet buvo rezultatyviausias (21) ir daugiausiai rezultatyvių perdavimų (8) atlikęs čempioniškos komandos narys. 

Dešinysis kraštas Suso „Milan“/Ispanija
Jis per ilgai buvo talentingas. 25 metų futbolininkas turi pagaliau pradėti rodyti rezultatus. Akivaizdu, kad superžvaigžde Suso jau netaps, bet šis sezonas jam buvo sėkmingiausias karjeroje. „Rossoneri“ puolimas buvo labai problematiškas, o ispanas vienas nedaugelio šviesulių. 7 įvarčiai, 10 rezultatyvių perdavimų. Ir brandus futbolas.

Centro puolėjas Josipas Iličičius Bergamo „Atalanta“/Slovėnija
Jam jau daugiau negu 30 metų. Visa Italija seniai žino, kad jis gali būti patikimas vidutiniokų centro puolėjas, atakuojantis saugas arba wingeris. Įmušti įvarčių komandose, kurios geriausiu atveju trinasi Europos lygos zonoje. Su „Atalanta“ viskas šiek tiek kitaip. Jis žais Čempionų lygoje. Kartu su Alejandro Gomezu ir Duvanu Zapata sudaręs puikų atakuojantį trio. Buvo sunku pasirinkti tarp jo ir D. Zapatos. Nors kolumbiečio statistika ir geresnė, manau, kad slovėnas komandai davė truputį daugiau. 



Treneris Gian Piero Gasperini Bergamo „Atalanta“/Italija
„Atalanta“ šį sezoną demonstravo geriausią puolimą lygoje, nors žvaigždžių neturi. Tačiau individualiai stiprių žaidėjų apstu – Alejandro Gomezas, Duvanas Zapata ir Josipas Ilčičius varžovams nuolat kuria problemas. 3-4-1-2 šį sezoną buvo pagrindinė schema, o wingbackas Hansas Hateboeras vienas iš neapdainuotų sezono herojų. Komanda neprarasdavo vilties net sudėtingose situacijose ir buvo labai kovinga. Puolimą į priekį tempia ir puiki progų realizacija. Pirmasis G. P. Gasperini kartas Čempionų lygoje nebuvo sėkmingas, bet kitą sezoną bus nauja istorija.

Sezono staigmena „Parma“
2015-16 metų sezone bankrutavęs ir naujai atkurtas klubas dar žaidė „Serie D“. Aišku, sugrįžimui į elitą buvo pasiruošta – Bruno Alvesas, Gervinho, Jurajus Kucka, Jonathanas Biabiany yra gerbiamos figūros futbole. Treneris Roberto D‘Aversa, komandą atvedęs nuo trečio Italijos diviziono iki elitinės lygos taip pat drąsiai ėmėsi naujo iššūkio. Nors netrūko skeptikų, kurie manė, jog „Parma“ iškris į antrą lygą, klubas išsilaikė ir finišavo garbingoje 14-oje vietoje. Išsilaikyti tarp elito pirmiausiai ir padėjo individualus lyderių meistriškumas, gera progų realizacija ir neblogas standartinių situacijų realizavimas. 

Sezono nusivylimas „Fiorentina“
Vasarą pokyčių Florencijoje buvo, tačiau jie neatrodė tokie, kokie galėtų išbalansuoti komandos laivą. Buvo tikimasi, kad „lelijos“ kovos dėl vietos kito sezono UEFA Europos lygoje. Nieko panašaus – sezono pabaigoje kurį laiką netgi tvyrojo iškritimo į „Serie B“ galimybė. Keitėsi ir treneriai – Stefano Pioli balandžio pradžioje pakeitė Vincenzo Montella. Tačiau rezultatai nepagerėjo. Komanda finišavo vos 16-a. „Purpuriniai“ prastai realizuodavo susikurtas progas, nemokėjo saugoti rezultato. Gynėjai nevengdavo prasižengti pavojingose zonose, krašto gynėjai žaidė gana silpnus sezonus. Talentingas vartininkas Albanas Lafontas ne visai užtikrintai jaučiausi kai varžovai smūgiuoja iš distancijos. Problemų daug, bet dangus virš Florencijos prašviesėjo pasikeitus komandos savininkams, kurie žada išsaugoti klubo talentus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą