2019 m. birželio 5 d., trečiadienis

2018-19 metų finalinis Europos futbolo klubų TOP 20

Visi penki didieji nacionaliniai futbolo čempionatai baigėsi. Tad liko susumuoti ir galutinį šių metų Europos futbolo klubų TOP 20. Kadangi reitingas metinis, tad ir apžvelgsiu ne paskutinio mėnesio, o sezono pasirodymą. Pirmuose skliaustuose vieta balandžio reitinge, antruose – pernykščiame finaliniame reitinge.



1. (1) (1) „Manchester City“ 244 tšk.
Antrą sezoną iš eilės „miestiečių“ mašina turbūt veikia sklandžiausiai visoje Europoje. Pepas Guardiola tobulai žino, ko nori iš savo komandos ir kaip tai pasiekti. Buvo iškilusi grėsmė titulo nelaimėti, bet sezono gale pasiekta 14 pergalių serija išsprendė visus reikalus.

2. (2) (4) „Liverpool“ 238 tšk.
„Raudonieji“ pirmavo, bet persvaros neišsaugojo. Dabar jie yra nauji geriausi visų laikų „Premier“ lygos vicečempionai. Gal dabar tai ir neguodžia, bet sezonas buvo tikrai įspūdingas ir klubas vertas pagarbos dėl to, ką padarė.

3. (4) (3) Miuncheno „Bayern“ 188 tšk.
Niko Kovačas viso sezono metu turėjo kautis su kritikais, kurie teigė, kad jis dar nepasiruošęs stoti prie superklubo vairo. Sezono pradžioje daug kalbėta ir apie problemas rūbinėje. Tačiau po Naujų metų matėme seną gerą „Bayern“, kuris susikaupė ir eilinį kartą laimėjo Bundeslygą. Kitą kartą tą teks daryti be Roberry tandemo, o tai reiškia naujos eros pradžią.

4. (3) (2) „FC Barcelona“ 177 tšk.
„La Liga“ reikalai iš pažiūros klostėsi tiesiog puikiai. Tačiau reiktų įvertinti tai, kokį siaubingą sezoną žaidė Madrido „Real“, o „Atletico“ taip pat turėjo savų problemų. Žaidimo kokybės prasme sezonas tikrai nebuvo geras, o nesėkmingas sezono finišas Čempionų lygoje ir Karaliaus taurėje pagrįstai buvo iškėlęs klausimą dėl Ernesto Valverde ateities.

5. (5) (5)„Paris Saint Germain“ 165 tšk.
Auksas „Ligue1“ iškovotas. Tačiau Čempionų lygoje patirtas eilinis fiasko, o apgailėtina forma sezono pabaigoje rodo, kad kryptis, kuria eina paryžiečiai, gal ir nėra pati geriausia. Thomasą Tuchelį savo darbo vietoje palikę šeichai demonstruoja geležinę kantrybę, bet tai turbūt jau yra paskutinis jo šansas.

6. (6) (23) Dortmundo „Borussia“ 155 tšk.
Šauktu deguto tapo tik formos svyravimai. Pirma sezono dalis buvo įspūdinga, bet po naujų metų apsukos gerokai sulėtėjo. Todėl ir Bundeslygos auksas išslydo iš rankų. Visgi, Lucienas Favre atliko gerą darbą ir kitą sezono „geltonieji“ turbūt bus dar galingesnė jėga.

7. (8) (33) „Leipzig“ 141 tšk.
Sezonas buvo netikėtai solidus. Pirmoje sezono dalyje „Leipzig“ dar ieškojo sėkmingiausios formulės, bet po Naujųjų gerokai įsibėgėjo ir demonstruodami solidų žaidimą užtikrintai iškovojo trečiąją vietą.

8. (7) (7) Turino „Juventus“ 136 tšk.
Italijoje iškovotas eilinis auksas. Sezoną apkartino antras iš eilės nepasiektas Čempionų lygos pusfinalis. Klubui nepamaišytų nauji vėjai, todėl logiškai nutarta atsisveikinti su treneriu.

9. (11) (14) Londono „Chelsea“ 129 tšk.
„Sarriball“ neveikė taip, kaip buvo tikėtasi. Eilinį kartą pamatėme, kad idėjos, kurios puikiai veikia viename kontekste, kitame gali prigyti gana sunkiai. Rezultatų prasme Maurizio Sarri turbūt padarė viską, ką galėjo. Bet sirgalių atmintyje labiau išliks gana nykus žaidimas ir pora labai skaudžių antausių.

10. (10) (8) „Tottenham Hotspur“ 129 tšk.
Jeigu nebūtų fantastiško žygio Čempionų lygoje, dabar turbūt girdėtume nenutrūkstamą priekaištų tiradą klubo vadovybei dėl to, kad pernai neįsigytas pastiprinimas ar net kalbų, kad „Spurs“ paniro į wengerišką stagnaciją. Čempionų lyga verčia stiklinę matyti gerokai labiau pripildytą ir tai yra tam tikras pavojus. „Spurs“ kaip komanda tikrai dar turi augti.

11. (9) (11) Madrido „Atletico“ 125 tšk.
Stagnacija. Antras iš eilės nesėkmingas sezonas Europoje. Antras iš eilės gana kuklus pasirodymas vietinėje scenoje, kai sidabrą padėjo iškovoti tik „Real“ problemos. Ši vasara galėjo būti ideali Diego Simeonei pasitraukti ir pagaliau realizuoti savo svajonę kada nors treniruoti Milano „Inter“. Jau aišku, kad taip šiemet dar neįvyks, o charizmatiškajam argentiniečiui teks burti naują komandą – be Diego Godino, Juanfrano ir Antoine‘o Griezmanno.

12. (12) (10) „Napoli“ 124 tšk.
Pirmasis Carlo Ancelotti blynas kiek svilstelėjęs. Iškovota antra vieta, bet tai pasiekti pavyko pirmiausiai dėl oponentų problemų. Rimtos kovos su Turino „Juventus“ užmegzti nepavyko.

13. (15) (20) Londono „Arsenal“ 121 tšk.
Buvo sezono epizodų, kurių metų norėjosi žarstyti pagyrimus Unai Emery. Tačiau būta ir akimirkų, kai galbūt kai kurie sirgaliai net galėjo pradėti ilgėtis Arseno Wengero laikų, Kadangi pastarosios daugiau koncentravosi sezono pabaigoje, galutinis „artileristų“ produktas liko prėskokas.

14. (13) (87) „Lille“ (LOSC) 119 tšk.
Pernai jie buvo viena blogiausių Europos komandų. Šiemet iškovojo sidabrą ir žais Čempionų lygoje. Aišku, „Lyon“, „Marseille“ ir „Monaco“ problemos padėjo tą padaryti, bet LOSC rezultatai tikrai yra verti didelės pagarbos.

15. (20) (24) Bergamo „Atalanta“ 109 tšk.
Du paskutinius sezonus jie buvo gana arti grįžimo į Čempionų lygą, bet paskutinio žingsnio pritrūkdavo. Dabar jie yra viena iš trijų geriausių komandų Italijoje ir gražų atakuojantį futbolą demonstruodami pelnytai laukia debiuto tarp Europos elito.

16. (22) (12) „Lyon“ 104 tšk.
Kokia tai iš tikrųjų gera komanda, matė tik sekusieji klubo žaidimą Čempionų lygoje. Prancūzijoje reikalai buvo gerai sudėtingesni, bet svarbiausia yra tai, kad „Lyon“ išlieka Čempionų lygos komanda.

17. (18) (18) Milano „Inter“ 102 tšk.
Pro rakto skylutę „Inter“ vėl prasprūdo į Čempionų lygą. Antras sezonas iš eilės tarp Europos elito į geras pasiekimas, tačiau atsižvelgiant į piniginės storį ir istorinį statusą, „gyvatės“ tai privalėjo pasiekti nedramatiškai. Norėdami daugiau užtikrintumo klubo vadovai ir pasamdė Antonio Conte.

18. (28) (17) „Valencia“ 101 tšk.
Sezono pradžioje „šikšnosparniai“ neatrodė panašūs į komandą, kuri gali laimėti Karaliaus taurę ar patekti į Čempionų lygą. Tačiau galingas finišas leido abu tikslus pasiekti.

19. (17) (9) Madrido „Real“ 99 tšk.
Nė vienas iš trijų trenerių neprižadino snūduriuojančio milžino. Talentingas „Real“ jaunimo ansamblis arba neauga taip greitai, kaip tikėjosi Florentino Perezas arba treneriai nežino, kaip talentą išnaudoti. Todėl turbūt bus grįžta prie senos geros „Galacticos“ tradicijos.

20. (27) (25) „AC Milan“ 98 tšk.
Gennaro Gattuso padarė, ką galėjo. Bet to buvo maža – „Milan“ dar negrįžta į Čempionų lygą. Šį sezoną galima vertinti kaip žingsnį į priekį, bet visgi jis buvo šiek tiek per mažas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą