2019 m. gegužės 29 d., trečiadienis

2018-19 „La Liga“ apžvalga po sezono: nuvainikuoti karaliai


Šio sezono pagrindinis akcentas turbūt yra vienas blogiausių klubo istorijoje Madrido „Real“ sezonas. Nors šį dešimtmetį Ispanijos čempionate ir dominuoja „Barcelona“, buvome pratę prie gerokai solidesnio karališkojo klubo. Katalonai laimėjo auksą, tačiau pagrindinė to priežastis visgi buvo pagrindinių konkurentų problemos ir spurtas po kelių pirmų blankių sezono mėnesių. Pristatau simbolinį geriausių futbolininkų vienuoliktuką. 



Vartininkas Janas Oblakas Madrido „Atletico“/Slovėnija
Eilinį kartą geriausia sezono gynyba priklauso „matrasams“. O J. Oblakas yra viena pagrindinių to priežasčių ir turbūt geriausias pasaulio vartininkas šiuo metu. 

Gynėjai

Kairysis kraštas Jordi Alba „Barcelona“/Ispanija
8 rezultatyvūs perdavimai yra savo rekordo „La Liga“ pakartojimas. Jo tarpusavio supratimas su Leo Messi yra vienas iš pagrindinių katalonų ginklų. 

Centro gynėjai

Gerardas Pique „Barcelona“/Ispanija
Išlindo iš Samuelio Umtiti šešėlio ir sužaidė tikrai solidų ir gana stabilų sezoną. Jo partneris šį sezoną paprastai buvo nedaug patirties turintis Clementas Lenglet. Klubas praleido septyniais įvarčiais daugiau negu pernai, o G. Pique ir vartininkas Marcas Andre ter Stegenas buvo tie, kurie labiausiai prisidėjo prie to, kad šis skaičius nebūtų dar didesnis. 

Leandro Cabrera Madrido „Getafe“/Urugvajus
Iš trečio karto rado sau tinkamą klubą Madride. „Atletico“ jį nuolat nuomodavo ir su pagrindine komanda urugvajietis sužaidė tik ketverias rungtynes. „Real“ dubleriuose jis žibėjo, bet prei pagrindinės komandos nepriartėjo. Po gero karjeros etapo Saragosoje ir klaikaus Italijoje jis pagaliau surado savo vietą Madride. Solidus jo žaidimas antrą geriausią Ispanijos čempionato gynybą pademonstravusiai „Getafe“ komandai leido iki paskutinių turų kautis dėl Čempionų lygos. Netikiu, kad kitą sezoną jis dar žais Madride, nes klubo marškinėlius išaugo. 

Dešinysis kraštas Sergio Roberto „Barcelona“/Ispanija
Pasirinkimas į šią poziciją buvo bene prasčiausias. Kai katalonai žaidžia Čempionų lygoje ir susiduria su kitais Europos grandais, akivaizdu, kad klubui reiktų geresnio pasirinkimo dešiniajam kraštui. Tačiau šį sezoną „La Liga“ S. Roberto trūkumai neatsiskleidė. Jis atliko šešis rezultatyvius perdavimus ir su savo užduotimis tvarkėsi neblogai. 

Centro saugai

Dani Parejo „Valencia“/Ispanija
Svarbiausias žmogus klube sužaidė dar vieną puikų sezoną, turbūt netgi geriausia karjeroje. 9 įavarčiai ir 7 rezultatyvūs perdavimai. Daug juodo darbo gynyboje. Jeigu D. Parejo jau nebūtų 30-metis, „šikšnosparniai“ vasarą sulauktų daug patrauklių pasiūlymų. 

Rodrigo Madrido „Atletico“/Ispanija
Namo klubo auklėtinis praėjusią vasarą grįžo su svarbia užduotimi – pakeisti klubo legendą Gabi. Misija įvykdyta be jokių priekaištų. Ne veltui Rodrigo į Mančesterį dabar nori prisivilioti Pepas Guardiola, o jo buvęs klubas „Villarreal“ šį sezoną turėjo pakovoti dėl išlikimo „La Liga“. 

Pablo Sarabia „Sevilla“/Ispanija
Jis šį sezoną atliko 13 rezultatyvių perdavimų. Tiek pat kiek Leo Messi. Itin sunkiame sezone, kai keitėsi klubo treneriai, P. Sarabia buvo vienas stabiliausių ir turbūt netgi geriausias sezono žaidėjas. Neabejotinai saugui tai buvo geriausi karjeros metai. 

Puolėjai

Kairysis kraštas Saulis Niguezas Madrido „Atletico“/Ispanija
Taip, S. Niguezas nėra puolėjas. Tačiau laikausi tradicijos simbolinį vienuoliktuką išdėstyti pagal čempionų schemą, o „Barcos“ schemoje krašto saugų nėra. Jis neįmušė daug įvarčių. Atliko tik vieną rezultatyvų perdavimą. Tačiau buvo labai svarbus sraigtas „Atletico“ puolimo mechanizmui, rungtyniavo labai brandžiai ir tradiciškai atliko labai daug juodo gynybinio darbo. 

Dešinysis kraštas Leo Messi „Barcelona“/Argentina
L. Messi nestabdo. 36 įvarčiai ir 13 rezultatyvių perdavimų yra rezultatai, kuriems Ispanijoje lygių nėra. Katalonai įmušė 90 įvarčių, tai reiškia, jog prie daugiau negu pusės argentinietis prisidėjo tiesiogiai. 

Centro puolėjas Luisas Suarezas „Barcelona“/Urugvajus
21 įvartis ir 6 rezultatyvūs perdavimas. Jau ketvirtą sezoną iš eilės urugvajietis peržengia 20 įvarčių ribą. 



Treneris Pepe Bordalas Madrido „Getafe“/Ispanija
Vos nuo 2015 metų aukščiausiame Ispanijos futbolo divizione dirbantis Pepe Bordalas buvo arti to, kad pirmą kartą klubo istorijoje „Getafe“ žaistų Čempionų lygoje. Komandos vizitinė kortelė – antra geriausia gynyba lygoje. Nors daug įvarčių klubas nemušė, bet mokėjo kontroliuoti žaidimą kai įmušdavo pirmi. Jorge Molina ir Jaime Mata nėra žvaigždės, bet savo individualiu meistriškumu susikūrė nemažai progų ir įmušė po 14 įvarčių. Saugai puikiai skaitydavo žaidimą ir rasdavo progų pasiųsti kamuolį puolėjams tarp gynybos linijų. „Getafe“ neabejotinai yra didžiausia sezono staigmena. 

Sezono nusivylimas „Villarreal“
Tik sėkmingas sezono finišas padėjo komandai, kuri planavo kautis dėl vietos Čempionų lygoje, išlikti aukščiausiame futbolo divizione. Komanda vasarą prarado Rodrigo ir Antonio Rukaviną, bet susilaukė solidaus papildymo. Nors naujokai, vertinant individualiai, klube pritapo, tačiau žaidimas nesiklijavo. Sezoną pradėjo ir baigė tas pats treneris Javieras Calleja, jį sezono viduryje dviem mėnesiams buvo pakeitęs Luisas Garcia. Pagrindinės problemos slypėjo gynyboje. Oponentams nebuvo sunku kurti progas, ypač sunkiai sekėsi gintis prieš individualiai stiprius oponentus, strigo gynyba per standartines padėtis. Varžovai lengvai rasdavo tarpus tarp gynybos linijų. Nors Santi Cazorla žaidė gerą sezoną, bet saugų linijai sunkiai sekdavosi kontroliuoti žaidimą net kai „submarinai“ įmušdavo pirmi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą