2019 m. gegužės 14 d., antradienis

2018-19 „Premier“ lygos apžvalga po sezono: futbolo mašinos triumfas


Sekmadienį pasibaigęs „Premier“ lygos sezonas didelių staigmenų praktiškai nepateikė. Čempionais tapo „Manchester City“, kurių komandinis mechanizmas veikė fantastiškai, tačiau jie turėjo atlaikyti ir milžinišką „Liverpool“ spaudimą. Pristatau simbolinį sezono vienuoliktuką, didžiausią staigmeną ir labiausiai nuvylusią komandą.


Vartininkas Hugo Lloris „Tottenham Hotspur“/Prancūzija
Buvo vartininkų, kurie praleido mažiau įvarčių ar netgi kėsinosi į rungtynių be praleistų įvarčių rekordus. Tačiau tie du, kurie praleido mažiau, aplink save turėjo geriausius pasaulio gynėjus. Nominaliai stipriausias „Spurs“ gynybos ketvertas kartu sudėjus praleido net 43 rungtynes, bet H. Lloris savo darbą atliko puikiai. Aišku, būta ir klaidų, bet jų nedaro tik tie, kurie sėdi ant suolo.

Gynėjai

Kairysis kraštas Marcosas Alonso Londono „Chelsea“/Ispanija
Jeigu vertinant puolimo statistiką, šis sezonas M. Alonso būtų netgi blogiausias nuo persikėlimo į Ispaniją. Visgi, Maurizio Sarri schemose kraštuose siautėti yra visų pirma Pedro ir Edeno Hazardo užduotis, o M. Alonso iš wingbacko perkvalifikuotas į įprastą krašto gynėją. Su gynybinėmis užduotimis šį sezoną ispanas susitvarkė puikiai.

Centro gynėjai

Virgilas van Dijkas „LIverpool“/Nyderlandai
Pagrindinė priežastis, kodėl geriausia šio sezono gynyba priklausė būtent „Liverpool“, yra solidus olando žaidimas. Jeigu „Liverpool“ laimės Čempionų lygą, V. van Dijkas galės po truputį savo lentynose ieškoti vietos Auksiniam kamuoliui.

Willy Boly „Wolverhampton“/Prancūzija
Prancūzija turi daug puikių centro gynėjų. Bet W. Boly nusipelno debiutuoti rinktinėje. „Vilkų“ gynyba buvo viena geresnių lygoje, o W. Boly buvo viena pagrindinių to priežasčių. Aukštaūgis gynėjas su keturiais įvarčiais pateko ir į rezultatyviausių komandos žaidėjų penketuką.

Dešinysis kraštas Trentas Alexanderis-Arnoldas „Liverpool“/Anglija
12 rezultatyvių perdavimų kaip krašto gynėjui yra labai daug. Šiam vaikinui dar tik 20 metų, o jau dabar jis yra labiausiai lygoje dominuojantis krašto gynėjas.

Centro saugai

Paulis Pogba „Manchester United“/Prancūzija
Taip, kritikos šį sezoną jis susilaukė labai daug. Sezonas buvo banguotas. Tačiau jis buvo tiek rezultatyviausias, tiek daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs MU žaidėjas. 22 įvarčiai, prie kurių prisidėjo, yra labai daug. Be jo klubas vargu ar būtų pirmo šešetuko komanda.

Fernandinho „Manchester City“/Brazilija
Blogiausias dalykas yra tai, kad brazilui jau 34-eri ir neaišku, kiek laiko jis dar galės žaisti tokiame įspūdingame lygmenyje, kaip tą darė šį sezoną. Jis yra tai, ko reikia kiekvienai kūrybingai komandai – žmogus, atliekantis be proto daug juodo darbo ir atrišantis galimybes kūrėjams daryti savo darbą.

Davidas Silva „Manchester City“/Ispanija
„Miestiečiai“ šį sezoną dažnai buvo priversti žaisti be kūrybingiausio savo žaidėjo Kevino de Bruyne. Tad ant D. Silvos pečių krisdavo dar didesnė atsakomybė, negu įprastai. 6 įvarčiai ir 8 rezultatyvūs perdavimai gal ir nėra iš koto verčianti statistika, tačiau ispanas buvo pagrindinis atakų variklis.

Puolėjai

Kairysis kraštas Sadio Mane „Liverpool“/Senegalas
22 įvarčiai ir kartu su dviem žaidėjais – rezultatyviausio lygos žaidėjo vardas. Šį sezono M. Salahas buvo nuostabus, bet žaidė ne be Auksinio kamuolio režimu, tad S. Mane turbūt buvo ryškiausia „raudonųjų“ asmenybė puolime.

Centro puolėjas Pierre‘as Emmerickas Aubameyangas Londono „Arsenal“/Gabonas
Logiška antrą vietą puolėjų trejetą skirti dar vienam iš geriausių snaiperių trijulės. „Arsenal“ didžiajame šešete išlaikė vien tik gerai veikiantis puolimas. O gabonietis įrodė, kad Anglijoje jis yra toks pats puikus snaiperis, koks buvo ir Vokietijoje.

Dešinysis kraštas Mohamedas Salahas „Liverpool“/Egiptas
Kritikos šiemet jis sulaukė ne tiek ir mažai. Vos 22 įvarčiai ir 8 rezultatyvūs perdavimai, kai pernai buvo 32 ir 10. Kritika yra absurdiška – egiptietis vis dar rezultatyviausias lygoje. Be to, jis atliko daugiau rezultatyvių perdavimų negu S. Mane ar P. E. Aubameyangas.



Treneris Nuno Esprito Santo „Wolverhampton“/Portugalija
Portugalo kariauna praleido mažiau įvarčių negu „Arsenal“ ar MU. Be gailesčio atiminėjo taškus iš didžiojo šešeto komandų. Treneris subūrė kūrybingą komandą, kuri itin gerai jautėsi greitose atakose, taikydavo efektyvų spaudimą varžovams ir mokėdavo kontroliuoti žaidimą. Nereiktų pamiršti ir fakto, kad kalbame apie „Premier“ lygos naujokus. Jiems atitenka ir sezono staigmenos vardas.

Sezono nusivylimas „Southampton“
Galbūt ir buvo galima tikėtis, kad „šventieji“ bus tokie blankūs. Dušano Tadičiaus išvykimas buvo rimtas smūgis. Kita vertus, atrodė, kad įsigyta stiprių naujokų. Tačiau S. Armstongas ir M. Elyounoussi D. Tadičiaus neatstojo. Komanda daug įvarčių praleisdavo po tolimų smūgių, sunkiai gindavosi greitose atakose, nesugaudydavo individualiai pajėgesnių oponentų, ypač šlubavo gynyba kraštuose. Atakuojant netrūkdavo prarastų kamuolių ir iššvaistytų progų, „šventieji“ dažnai tiesiog nesugebėdavo kontroliuoti rungtynių net kai pirmaudavo. Marką Hughesą trenerio poste pakeitus Ralphui Hasenhuttlui padėtis pagerėjo, tačiau džiaugtis galima tik dėl to, kad klubas išliko „Premier“ lygoje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą