2019 m. gegužės 24 d., penktadienis

2018-19 Bundeslygos apžvalga po sezono: intrigos daugiau, bet čempionas etatinis


Vokietijos futbolo čempionatas baigėsi. Skeptikai pasakys, kad jo baigtis tradicinė – eilinį čempionų titulą iškovojo Miuncheno „Bayern“. Entuziastai atsakys, kad po labai ilgos pertraukos titulo likimas sprendėsi paskutiniame ture. Tiesa turbūt yra per vidurį – intrigos buvo netikėtai daug. Tačiau ji kilo pirmiausiai dėl prasto „Bayern“ sezono, o ne išskirtinio Dortmundo „Borussia“ pasirodymo. Pristatau simbolinį vienuoliktuką, didžiausią staigmeną ir nusivylimą.




Vartininkas Peteris Gulacsi „Leipzig“/Vengrija
Kažkada „Liverpool“ atstovavęs vengras šį sezoną įrodinėjo, kad yra vertas pasibelsti į Europos vartininkų elitą. „Leipzig“ gynyba buvo sėkmingiausia visoje Bundeslygoje, o P. Gulacsi prie to labai daug prisidėjo. 

Gynėjai

Kairysis kraštas Marcelis Halstenbergas „Leipzig“/Vokietija
Karjeros pradžioje jam nepavyko įsitvirtinti Dortmunde, o dabar 27 metų gynėjas beldžiasi į Vokietijos rinktinės sudėtį ir jau spėjo joje debiutuoti. Šį sezoną prisidėjo prie 9 komandos įvarčių ir buvo svarbus atakų variklis savo krašte.

Centro gynėjai

Ibrahima Konate „Leipzig“/Prancūzija
Sunku patikėti, kad šiam prancūzui dar tik 19 metų. Nors jis nėra iš šiuolaikiškos puikiai kojomis žaidžiančių gynėjų kartos, bet savo darbą šį sezoną atlikdavo puikiai ir buvo pavyzdingai stabilus. „Leipzig“ iš jo daug uždirbs. 

Nicklas Sule Miuncheno „Bayern“/Vokietija
Niko Kovačas juo pasitikėjo labiausiai iš savo centro gynėjų. Nesvarbu kas būdavo jo porininku – taip pat gerai žaidęs, tik sensacingai mažai minučių gavęs Matsas Hummelsas ar gerokai suprastėjusią formą demonstravęs Jeromas Boatengas, N. Sule buvo stabilus ir dažnai gelbėdavo tikrai daug problemų gynyboje turėjusią komandą.

Dešinysis kraštas Joshua Kimmichas Miuncheno „Bayern“/Vokietija
Dar vienas žmogus, kuris puikiai jautėsi N. Kovačo schemose. Vien ko vertas faktas, kad šį sezoną J. Kimmichas atliko net 13 rezultatyvių perdavimų. 

Centro saugai

Thiago Alcantara Miuncheno „Bayern“/Ispanija
Sezonas puikus vien todėl, kad šiemet pavyko išvengti sunkių traumų, kurios neretai kliudydavo anksčiau. Savo darbą jis atliko puikiai – iš aikštės gilumos „bavarų“ atakoms diktavo puikiai. 

Julianas Brandtas Leverkuzeno „Bayer“/Vokietija
Peteris Boszas J. Brandtui surado naują amplua. Iki tol retokai aikštės centre žaisdavęs talentas P. Boszo schemose dažniausiai tapdavo vienu iš trijų centro saugų. Nors nemažai šį sezoną žaista ir iki šiol labiau įprastose pozicijose – kairiajame arba dešiniajame krašte, bet būtent žaisdamas centro saugu J. Brandtas žibėjo itin ryškiai. 5 įvarčiai ir 8 rezultatyvūs perdavimai įmušti žaidžiant centre, kai iš viso vokietis prisidėjo prie 18 įvarčių. 

Atakuojantis centro saugas Marco Reusas Dortmundo „Borussia“/Vokietija
Tik savo debiutiniame sezone M. Reusas sužaidė daugiau minučių Bundeslygoje negu šiemet. Nors žaidimas aikštės viduryje M. Reusui nebuvo naujiena, bet visgi jį geriausiai žinojome kaip kairiojo krašto puolėją. Šį sezoną šioje pozicijoje jis sužaidė vos keturias rungtynes. Daugiau negu 17 įvarčių su geltonais marškinėliais M. Reusas įmušęs dar nebuvo, o 8 rezultatyvūs perdavimai jam yra antras geriausias rezultatas per karjerą Dortmunde. 

Puolėjai

Kairysis kraštas Filipas Kostičius Frankfurto „Eintracht“/Serbija
Du kartus komandos, kurioms serbas atstovavo, iškrito į antrą Bundeslygą. Šį sezoną bene pirmą kartą karjeroje šalia savęs turėdamas aukšto lygio partnerius, F. Kostičius sužibo kaip niekada ryškiai. 6 įvarčiai ir 10 rezultatyvių perdavimų yra jo karjeros Bundeslygoje rekordai.

Dešinysis kraštas Jadonas Sancho Dortmundo „Borussia“/Anglija
19-metis siautėjo. 12 įvarčių ir 14 rezultatyvių perdavimų. Dabar jo kaina auga kaip ant mielių, o jau spėjusi pradėti stiprintis „geltonųjų“ vadovybė tikėsis, kad dar pavyks jį išlaikyti Dortmunde. 

Centro puolėjas Robertas Lewandowski Miuncheno „Bayern“/Lenkija
Tapo rezultatyviausiu Bundeslygos žaidėju. Sunkiu komandai sezonu jo stabilus žaidimas ir 22 įvarčiai leido išlikti kovoje dėl aukso ir perlaužti įvykių eigą. O 7 rezultatyvūs perdavimai yra jo karjeros Miunchene rekordas.



Treneris Bruno Labbadia „Wolfsburg“/Vokietija
„Vilkų“ fanai buvo spėję truputį primiršti, ką reiškia kovoti dėl vietų Europos turnyruose. Po ketverių metų jie grįžta į Europą, vedini B. Labbadios. Pernai jis klubą išgelbėjo nuo iškritimo į antrą Bundeslygą, o šiemet pasiekė dar daugiau. „Vilkai“ šiemet buvo kovingi ir ne kartą kapstėsi iš sudėtingų padėčių. Jeigu įmušdavo pirmi, mokėdavo kontroliuoti žaidimą. Buvo stiprūs greitose atakose, nemažai įvarčių pelnė tolimais smūgiais. Puikiai gynėsi nuo standartinių padėčių. 

Sezono staigmena Diuseldorfo „Fortuna“
Paskutinį kartą ilgiau negu sezoną Bundeslygoje išsilaikė tolimais 1955-1997 metais. Finišavo pirmame dešimtuke – 1990 metais. Dabar abu šie dalykai pasiekti. Friedhelmo Funkelio vyrai nesistengdavo dominuoti. Komanda net ir žaisdama „antru numeriu“ susikurdavo nemažai progų, ypač greitose atakose. O įmušę puikiai žinojo ką daryti, kad varžovams būtų kuo sunkiau perlaužti rungtynių eigą. 

Sezono nusivylimas Gelzenkircheno „Schalke“
Vasarą išvyko Leonas Goretzka ir Maxas Meyeris. Praradimai, ypač pirmasis, ryškūs. Naujokai išvykusiųjų tinkamai pakeisti nesugebėjo. Kovą savo posto neteko Domenico Tedesco, tačiau laikinasis treneris Huubas Stevensas su klubu iškovojo vos dvi pergales ir „Schalke“ liko vos 14-oje vietoje. Komandą ypač skandino bedantis puolimas. Be L. Goretzkos klubas dažnai neužtikrintai kontroliuodavo kamuolį. Strigo ir progų realizacija. Gynyboje netrūko individualių klaidų, pražangų pavojingose zonose. Varžovų perdavimai gana lengvai skrosdavo linijas. Ypač sunkiai su savo užduotimis tvarkėsi krašto gynėjai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą