2018 m. liepos 17 d., antradienis

2018 metų Pasaulio futbolo čempionatas. Kita rikuotė. 2 dalis

Metodologija paprasta - po kiekvieno turo visas komandas suskirsčiau vietomis nuo 1 iki 32 (vėliau 16, 8 ar 4) pagal tai, kokį įspūdį paliko jų žaidimas, atsižvelgdamas ir į pasiektą rezultatą. Tada išvedžiau vidutinę jų turo reitinge užimtą vietą ir išrikiavau nuo 1 iki 32.




16. Serbija. Paprastesnėje grupėje turbūt būtų žengę į kitą etapą. Vargu ar daug naudos davė trenerių kaita – nors Mladenas Krastajičius visko, ką buvo sukūręs pirmtakas nesugriovė, bet potencialas realizuotas tik iš dalies. Komanda kibirkščiavo, sėkmingai kovota su Brazilija, geras buvo ir pirmas rungtynių su Šveicarija kėlinys, bet variklis taip ir nepradėjo veikti be užsikirtimų.

15. Peru. Žaidė nuostabų futbolą ir klaikiai stokojo sėkmės. Ricardo Gareca būtų idealus trenerio pasirinkimas savo gimtajai Argentinai – jis puikiai realizavo stipriąsias savo žaidėjų puses. Trūko tik daugiau sėkmės ir geresnės progų realizacijos.

14. Meksika. Iki šio čempionato Juanas Carlosas Osorio garsėjo kaip rotacijos maniakas, kuris net po sėkmingų rungtynių gali pusę starto sudėties pasodinti ant suolo. Manyta, jog tai visų pirma buvo taikymasis prie varžovų, bet kadangi per čempionatą starto vienuolikė buvo stabili, turbūt pagrindinė priežastis tiesiog buvo noras testuoti kuo daugiau kombinacijų, kol bus nustatyta, kas iš tiesų veikia geriausiai. Ar pavyko? Tik iš dalies. Švediškas košmaras sapnuosis dar ilgai. O praradę padėties kontrolę meksikiečiai jau aštuntfinalyje susikrovė lagaminus. Labai trūko ir geresnio Javiero Hernandezo žaidimo.

13. Kolumbija. Parodė, kad gali gražiai žaisti 10 prieš 11 ir skinti pergales 11 prieš 11. Rungtynės su Lenkija turbūt yra vienos geriausių šalies istorijoje. Taip pat įrodė, kad gali žaisti gerai ir be Jameso Rodriguezo. Nors sprendžiant iš rungtynių su Anglija scenarijaus, futbolas turbūt nebūtų grįžęs namo jau po aštuntfinalio, jeigu Kolumbijos pagrindinis atakų dirigentas būtų galėjęs tose rungtynėse žaisti. Verta paminėti ir įspūdingą jaunos centro gynėjų poros žaidimą – jeigu abu tobulės sparčiai, tai gali būti ne blogesnis tandemas, negu turi Urugvajus.

12. Šveicarija. Grupių etape žaidė itin brandų futbolą ir pelnytai žengė į kitą etapą. Visgi, atkrintamosios varžybos ir šį kartą truko labai trumpai, o komandą visų pirma pražudė trumpokas atsarginių suolas ir stabilaus „devintojo numerio“ trūkumas.

11. Marokas. Turbūt visose trejose rungtynėse buvo geresnė komanda aikštėje, nors grupėje ir užėmė paskutinę vietą. Tačiau viso čempionato kontekste vertinimas galėtų būti ir kitoks – aštuntfinalio etapas parodė, kad realus grupės pajėgumas buvo gerokai mažesnis, negu nominalus. Herve Renardas toliau įrodinėja, kad puikiai moka dirbti su Afrikos komandomis.

10. Iranas. Geriausia komanda, likusi už atkrintamųjų varžybų borto. Carlosas Queirozas įrodė, kad šiame čempionate buvo vienas geriausių trenerių. Gynyba veikė puikiai, puldami iraniečiai fantastiškai išbėgdavo į greitas atakas. Jeigu būtų išnaudoję progą rungtynių su Portugalija pabaigoje, turbūt būtume turėję pripažinti, kad į kitą etapą pateko geresnė komanda. Deguto šaukštas yra tik blankus pirmas kėlinys mače su Maroku.

9. Japonija. Matėme skirtingus veidus. Kūrybingą, bet racionaloką Japoniją rungtynėse su Kolumbija ir Senegalu, begėdiškai gynybišką ir dėl to rizikuojančią mače su Lenkija ir kamikadzes kovoje su Belgija. Būtent rungtynės su belgais geriausiai parodė, kad Japonija buvo pasiruošusi šturmuoti aukščiausias viršūnes, jų žvaigždės į čempionatą atvyko būdamos puikios formos ir tame nelaimingame aštuntfinalyje turėjo iškovoti bent jau lygiąsias.

8. Urugvajus. Schemoje 4-4-2 komanda kankinosi – kraštai neveikė, centro saugai nesugebėjo atskleisti savo kūrybinio potencialo. Lucaso Torreiros pasirodymas starto sudėtyje ir nauja schema 4-3-1-2 atnešė fantastiškas ir gražiu stiliumi iškovotas pergales prieš Rusiją ir Portugaliją. Jeigu ne Edinsono Cavani trauma, Urugvajus galėjo nustebinti ir prancūzus. Jeigu jaunieji saugai L. Torreira, Rodrigo Bentancouras ir Federico Valverde toliau taip progresuos, nebaisu ir tai, kad E. Cavani ir Luisas Suarezas jau ne jaunuoliai.

7. Rusija. Šeimininkai parodė gerokai daugiau, negu iš jų laukta. Puikiu stiliumi nukautos Saudo Arabijos ir Egipto rinktinės. Nors po labai prastų rungtynių su Urugvajumi atrodė, kad šis mačas įrodė, jog rusai gali sulaukti sėkmės tik prieš silpniausius, bet atkrintamosios varžybos viską sustatė į vietas. Pelnytai namo išsiųsta Ispanija ir geros rungtynės su Rusija. Su optimalia gynėjų linija, sveikais Aleksandru Kokorinu ir Alanu Dzagojevu Rusija turbūt būtu buvusi dar įspūdingesnė.

6. Švedija. Futbolas buvo primityvokas, tačiau pasisekė gauti varžovus grupėje, kurie nors ir galingi, bet stilistiškai visai palankūs. Keisčiausia tai, kad netgi žaidimo grožiu švedų fanai skųstis negali – visgi, didesnis nuopelnas čia tenka varžovams, kurie leisdavo bėgti į greitas atakas. Geriausios rungtynės sužaistos prieš Šveicariją, kuri visiškai nesugebėjo rasti kelių link varžovų vartų. Komandą pakirto tik maža rotacija – ketvirtfinalyje švedai atrodė pavargę.

5. Prancūzija. Jeigu būti vertinami tik pasirodymai atkrintamosiose varžybose, kai Antoine‘as Griezmannas įjungė aukščiausią pavarą, pasaulio čempionai šioje rikiuotėje galbūt pirmautų. Visgi, grupių etape jie atrodė panašiai neįkvepiantys kaip argentiniečiai ar vokiečiai. Tačiau tai pasiteisino, nes energijos užteko iki pat pergalingo finalo.

4. Brazilija. Su Šveicarija ir Kosta Rika sužaidė po vieną tobulą kėlinį, bet nemažą rungtynių dalį prasikankino. Serbija ir Meksika galėjo netgi būti sutriuškintos. Kažkada Jose Couceiro pasakė, kad Lietuva patektų į pasaulio čempionatą, jeigu jis turi dar 10 Šemberų. Brazilijai pritrūko dar vieno Casemiro iki pusfinalio. Trečiąjį kartą vieno blogo kėlinio kaina buvo milžiniška.

3. Anglija. Jų, kaip ir Belgijos vietą reitinge užkelia labai silpna grupė, nors prieš Tunisą ir teko daug vargti. Apskritai rezultatai tikrai pranoko žaidimą. Aukščiausiu lygiu sužaista vos kartą – prieš Švediją. Atsižvelgiant į žaidėjų išteklius, treneris išspaudė maksimumą.

2. Kroatija. Du įvarčiai įmušti po spaudimo vartininkams, kurie futbole labai retai atneša naudos. Dar bent keletas – perėmus kamuolį, kai atrodė, jog tokiose situacijose to padaryti neįmanoma. Neįmanomų dalykų specialistai laimėjo trejas rungtynes, trukusias po 120 minučių. Ši komanda yra epiškiausia čempionate. Nežinau ar po 50 metų daug bus kalbama už Prancūzijos ribų už čempionus. O dėl vicečempionų toks klausimas net nekyla.

1. Belgija. Žaidė taip, kaip iš jų laukėme jau ilgai. Gražus žaidimas, kamuolys judėdavo sklandžiai, įmušta daug įvarčių. Šlubavo gynyba, bet tada, kai to reikėjo labiausiai – ketvirtfinalyje, viskas suveikė puikiai. Žaidimo grožio požiūriu tai buvo geriausia komanda čempionate.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą