2018 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

2018-19 m. „Ligue1“ prognozės


Ši vasara Prancūzijoje yra gerokai ramesnė, negu praėjusi. Didžiosios lygos žvaigždės Neymaras ir Kylianas Mbappe buvo gandų sūkuryje, bet naująjį sezoną turėtų pradėti Paryžiuje. Tad bene didžiausias vasaros įvykis lygoje – Thomaso Tuchelio stojimas prie „Paris Saint Germain“ vairo. Pateikiu prognozes.



1. „Paris Saint Germain“
Pagrindinis vasaros pokytis įvyko ant atsarginių suolo. Baską Unai'ų Emery, kuris per du sezonus Paryžiuje neiškovojo trokštamo Čempionų lygos trofėjaus pakeitė Thomas Tuchelis (foto), kuris kol kas savo karjeroje aukštumų nėra pasiekęs, bet vertinamas kaip vienas perspektyviausių trenerių pasaulyje. Vieninintelis naujokas komandoje – legendinis vartininkas Gianluigi Buffonas, kuris net nebūtinai žais starto sudėtyje. Išvykusiųjų yra daugiau. Thiago Motta nutarė pabaigti karjerą, pasibaigė Hatemo Ben Arfos kontraktas. Gregorzas Krychowiakas išnuomotas į Maskvos „Lokomotiv“. Javieras Pastore nuo šiol atstovaus „Roma“, Yuri Berchiche – Bilbao „Athletic“. Perspektyvus Odsonne Eduardas atstovaus Glazgo „Celtic“, Jonathamas Ikone keliasi į „Lille“. Komanda nė kiek nesusilpnėjo ir siekis išlieka vienas – auksas Prancūzijoje ir triumfas Čempionų lygoje. 

2. „AS Monaco“
Išvyko trys žmonės, be kurių sunku įsivaizduoti paskutinius komandos sezonus. Joao Moutinho karjerą tęs „Wolverhampton“, Fabinho – „Liverpool“, Thomas Lemaras – Madrido „Atletico“. Išvyko ir keletas žaidėjų, kurie svarbaus vaidmens klube nevaidino – paskui J. Moutinho išvyko Rubenas Vinagre, Soualihe Meite papildė „Torino“, Terencas Kongolo ir Adama Diakhaby nuo šiol atstovaus „Huddersfield“. Svarbiausias pirkinys yra Aleksandras Golovinas, po sėkmingo pasaulio čempionato atvykstantis iš Maskvos CSKA. Iš silpnesnių Prancūzijos klubų į Monaką atvyksta Samuelis Grandsiras, Willemas Geubelsas, Ronaelis Pierre'as Gabrielis, Jeanas Eude'as Aholou, iš „Rio Ave“ – Pele, iš „Torino“ – Antonio Barreca. Komanda dar kartą atjaunėjo ir turbūt susilpnėjo, tad rezultatai priklausys nuo to, kokį žingsnį į priekį žengti pasiruošęs talentingas komandos jaunimas. 

3. „Lyon“
Vasarą „Lyon“ žvelgė į ateitį – nė vienam iš keturių naujokų nėra daugiau negu 22 metų. Iš Prancūzijos klubų atvyko Christopheris Martinsas Perreira, Olivier Kemenas, Martinas Terrieras, iš „Tottenham“ – Reo Griffithsas. Iš išvykstančiųjų, vienintelis Mouctaras Diakhaby, kuris prisijungia prie „Valencia“, pernai atstovavo pagrindinei klubo komandai. Svarbiausias vasaros laimėjimas yra tai, kad klubo nepaliko Nabilis Fekiras. Komanda bent jau nesusilpnėjo ir turėtų vėl būti nusitaikiusi į medalius. 

4. „Marseille“
Vasara buvo itin rami – keletas žaidėjų grįžo po nuomos sutarčių, keleto tų, kurie anksčiau buvo išsinuomoti, sutartys išpirktos. Vienintelis tikras transferas – Duje Caleta-Caro atvykimas iš „Salzburg“. Stabilumas šiuo atveju turbūt yra gera tendencija, nes pastarasis sezonas klubui buvo geras, o šiemet irgi realu tikėtis būti pirmame ketvertuke. 

5. „Rennes“
Vasarą klubą papildė du patyrę žaidėjai. Kažkada itin talentingu laikytas saugas Clemantas Grenier atvyko iš „Guingamp“, gynėjas Damienas da Silva atvyko iš „Caen“. Wahbi Khazri, kuris pernai buvo vienas svarbiausių atakuojančių žaidėjų pasibaigus nuomos sutarčiai komandą paliko. Naujuoju Zidanu kažkada laikytas Yoannas Gourcuffas dabar perėjo į „Dijon“. Prancūzijoje neprigijęs Brandonas grįžta į Ispaniją, o Joris Gnagnonas perėjo į „Sevilla“. Be abejo, nuostolių yra, tačiau naujokai pajėgūs atsivėrusias spragas užkamšyti, o komanda – galbūt netgi pakutenti nervus didžiajam ketvertui. 

6. Bordo „Girondins“
Nuostolis vienintelis, bet milžiniškas Malcomas buvo šios komandos lyderis ir didžiausia žvaigždė, dabar teks ruoštis gyvenimui be jo. Naujokų komandoje apskritai kol kas dar nėra, tad klubas vienareikšmiškai susilpnėjo. Tačiau ir be Malcomo ši komanda yra pajėgi būti bent jau pirmame „Ligue1“ aštuntuke. 

7. „Nice“
Pagrindinis vasaros įvykis – trenerių kaita. Lucienas Favre išvyko į Dortmundo „Borussia“, jį pakeitė legendinis futbolininkas Patrice'as Vieira. Nuostolių yra. Jeanas Seri ir Maxime'as Le Marchandas išvyko į „Fulham“, Alassane'as Plea į Monchengladbacho „Borussia“, veikiausiai Nicoje neliks ir Mario Balotelli. Kol kas nuostoliai nekompensuoti, o rimtu papildymu galima laikyti tik pasaulio čempionate žybtelėjusi Tuniso rinktinės vartininką Mouezą Hasseną ir iš Belgijos atvykstantį gynėją Youcefą Attalį. P. Vieira lengva nebus, bet dešimtuke ši komanda verta būti. 

8. „Saint-Etienne“
Nuostolių nemažai. Pasibaigus nuomos sutartims, bent kol kas į klubą panašu, kad negrįš Remy Cabella ir Paulis Ntepas. Į „Porto“ išvyko Saidy Janko, į Turkiją – Kevinas Monnet-Paquet. Talentingas gynėjas Ronaelis Pierre'as Gabrielis nuo šiol atstovaus „Monaco“, o Jonathanas Bamba – „Lille“. Gynybą sustiprins po nuotykių Meksikoje į Europą grįžtantis Timothee Kolodziejczakas, puolimą sustiprins Wahbi Khazri. Komanda nežymiai susilpnėjo, tačiau išlieka pirmo dešimtuko lygio komanda. 

9. „Montpellier“
Vasarą pagrindinis klubo uždavinys buvo sustiprinti puolimą. Įsigyti pavyko Petarą Škuletičių, atvykstantį iš Turkijos ir iš „Toulouse“ persikeliantį Andy Delortą. Į „Lille“ išvyksta Jonathanas Ikone, į „Cean“ – Casimiras Ninga, tačiau didžiausias nuostolis yra gynėjo Nordi Mukiele perėjimas į „Leipzig“. Turbūt į kovą dėl vietos Europos turnyruose įsiterpti nepavyks, bet favoritų nervus patampyti ši komanda gali būti pajėgi. 

10. „Nantes“
Pagrindinė permaina – Claudio Ranieri trenerio poste keičia Miguelis Cardoso, sėkmingai dirbęs su „Rio Ave“ klubu. Nuostolių vasarą komandą nepatyrė – išvyko tik Yacine'as Bammou, kuris nuo šiol atstovaus „Caen“. Garsių naujokų netrūksta gynybos linijoje – klubui kitą sezoną atstovaus buvęs „Manchester United“ žaidėjas Fabio da Silva ir iš Londono „Chelsea“ pasiskolintas Mattas Miazga. Saugų liniją papildė Kaderas Bamba ir „Udinese“ priklausęs Lucas Evangelista. Puolimą sustiprins Amsterdamo „Ajax“ išugdytas Queensy Menigas. Komanda sustiprėjo ir todėl galima laukti sėkmingo sezono.

Žemesnės vietos:
11. „Guingamp“
12. „Lille“
13. „Toulouse“
14. „Angers“
15. „Amiens“
16. „Dijon“
17. „Strasbourg“
18. „Reims“
19. „Caen“
20. „Nimes“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą