2018 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

Dešimtmečio (2008-2018) Europos rinktinių reitingas


Po Pasaulio futbolo čempionato atėjo laikas atnaujinti antrą kartą skelbiamus Europos futbolo rinktinių dešimtmečio reitingus. Komandos neteko taškų, kuriuos iškovojo EURO 2008. 

Sėkmingiausiai pasirodžiusi pasaulio čempionate rinktinė (ar Europos čempionė) gauna 60 taškų. Patekimas į pusfinalį Europos čempionate (ar buvimas tarp keturių geriausių Europos komandų Pasaulio čempionate) garantuoja bent 57 taškus. Į pagrindinius turnyrus nepatekusioms rinktinėms reitingas nustatomas pagal tai, kelinta vieta užimta grupės varžybose, kiek surinkta taškų, koks įvarčių santykis ir t.t. Jokiais atvejais už tą patį turnyrą dvi šalys negauna vienodų taškų skaičiaus.
Reitingas apima penkis paskutinius turnyrus, kurie yra pasibaigę. 

Lietuvos rinktinė neteko net dvylikos taškų ir iš 36 vietos nukrito į 38-ąją. Mūsų šalies komandą aplenkė Estija, Albanija ir būsimoji varžovė Tautų lygos turnyre Juodkalnija. Tiesa, šį kartą esame aukščiau už Baltarusijos rinktinę. Artimiausią persekiotoją Latviją lenkiame vos dviem taškais, tačiau tikriausiai būsime aukščiau negu „braliukai“ ir po dvejų metų, nes kaimynams 2010-ųjų atranka buvo gerokai sėkmingesnė negu Lietuva, tad jie neteks net dešimčia taškų daugiau. Beje, Lietuvai šis atrankos ciklas buvo blogiausias iš penkių įskaitinių. 

Reitingo lydere išliko Vokietija. Tačiau Prancūzijai EURO 2020 pusfinalis, o Portugalijai apgintas titulas leistų pralenkti vokiečius, o Galijos gaidžiams leistų tapti naujais reitingo lyderiais. Po pergalės pasaulio čempionate Prancūzija pakilo į trečią vietą. 

Ne visoms sėkmingai pasirodžiusioms komandoms tai leido pagerinti pozicijas. Kroatija liko 6-oje vietoje, nes neteko EURO 2008 taškų, o šiame turnyre jie taip pat buvo gavę solidų taškų kraitį. Rusija vieną poziciją net prarado, nes EURO 2008 šalies pasirodymas buvo dar solidesnis. Nepaisant išaugusio taškų kraičio Švedija į priekį praleido ženkliau taškų kiekį pasididinusias Belgiją ir Daniją. Nors tiek Italija, tiek Nyderlandai net nepateko  pasaulio čempionate, pirmieji išliko TOP 5 komanda, antrieji – TOP 10. 

Tarp labiausiai savo pozicijas pasigerinusių komandų yra Belgija, kuri iš 19 vietos pakilo į 12-ąją ir Islandija, iš 33-osios vietos pakilusi į 25-ąją. Juodkalnija per septynias vietas pakilo todėl, kad EURO 2008 atrankoje dar nedalyvavo. 

Čekija iš 12 vietos nukrito į 19-ąją, Turkija – iš 15-osios į 24-ąją. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą