2018 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

2018-19 m. „Premier“ lygos prognozės


Vasara Anglijoje pažymėta Arseno Wengero eros pabaiga. Po 22 metų Londono „Arsenal“ turi naują trenerį. Tai, be abejo, yra pagrindinis tarpsezonio įvykis šalyje. Naujų megažvaigždžių į Angliją neatvyksta, tad vienu iš svarbesnių įvykių galima laikyti ir trenerių kaitą Londono „Chelsea“. Pateikiu ateinančio sezono prognozes. 



1. „Manchester City“ (foto – Pepas Guardiola)
Vasara „miestiečiųׅ“ stovykloje judesio buvo itin mažai. Iš „Leicester“ atvyksta Riyadas Mahrezas. Baigiasi Yaya Toure era komandoje. Išvyksta keletas jaunuolių, kurie pagrindinėje komandoje įsitvirtinti nesugebėjo – Angelino į PSV, Pablo Maffeo į „Stuttgart“, Angusas Gunnas į „Southampton“. Marlos Moreno išnuomotas „Flamengo“ klubui, Manu Garcia patirtį kaups „Toulouse“, Aleix Garcia – „Girona“, Tosinas Adarabioyo – „West Bromwich Albion“. Po įspūdingo sezono vargu ar permainų reikėjo, o kadangi komanda bent jau tikrai nesusilpnėjo, tad ją tiesiog privalu laikyti sezono favorite. 

2. „Liverpool“
Būdavo vasarų, kada „Liverpool“ investuodavo į kiekybę, o ne kokybę. Šį kartą viskas kitaip. Iš „Roma“ atvykęs Allisonas turbūt yra geriausias klubo vartininkas nuo Pepe Reinos laikų. Tokio lygio ir stiliaus žaidėjo kaip iš „Monaco“ atvykęs Fabinho „raudonieji“ neturėjo nuo Xabi Alonso, kaip iš „Leipzig“ persikėlęs Naby Keita – nuo Javiero Mascherano laikų. Aišku, visa tai dar naujokams reiks įrodyti. O iš „Stoke“ persikėlęs Xherdanas Shaqiri bus žmogus nuo suolo, galintis per trumpą laiką pakreipti rungtynes kita linkme. Rimčiausias nuostolis – Emre Canas, išvykęs į Turino „Juventus“. Jonas Flanaganas išvyko į Glazgo „Rangers“, Danny Wardas į „Leicester“, Jordanas Williamsas į „Rochdale“. Dar septyni žaidėjai išnuomoti kitiems klubams. Iš jų žinomiausi turbūt yra Adamas Bogdanas, išvykęs į Edinburgo „Hibernian“ ir talentingasis Benas Woodburnas, kuris šansą gaus „Sheffield United“. Komanda įspūdingai sustiprėjo ir turėtų mesti rimtą iššūkį „miestiečiams“ kovoje dėl aukso. 

3. „Tottenham Hotspur“
Absoliutus štilis. Per likusias kelias dienas iki transferų lango Anglijoje pabaigos, tikimasi, jog gali išvykti Danny Rose'as, Toby Alderweireldas ir Moussa Dembele, tačiau kol kas jokių reikšmingų pokyčių klubo sudėtyje nėra. Reo Griffithsas persikėlė į „Lyon“, Keananas Bennettsas parduotas į Monchengladbacho „Borussia“ klubą, tačiau jie abu tėra jauni dar nieko neįrodę žaidėjai. Net jeigu ir minėta trijulė išvyks, o naujokų nebus, „pentinai“ turi visas galimybes iškovoti medalius, bet be pastiprinimo auksas nebus pasiekiamas. 

4. Londono „Chelsea“
Blogiausias dalykas „aristokratų“ stovykloje šią vasarą buvo lėtumas. Konkurentai jau buvo gerokai įsismaginę transferų rinkoje, kai dar nebuvo aišku, kas kitą sezoną treniruos „Chelsea“. Galiausiai įvyko tai, ko buvo ir laukta – Antonio Conte pakeitė Maurizio Sarri. Naujasis treneris iš „Napoli“ klubo įsigijo Jorginho, o trečiuoju vartininku taps Robertas Greenas, atvykstantis iš „Huddersfield“. Kol Edenas Hazardas ir Thibaut Courtois vis dar „aristokratų“ žaidėjai, galima sakyti, jog nuostolių išvengta, tačiau padėtis, ypač dėl vartininko, dar gali pasikeisti. Tradiciškai daug žaidėjų klubas nuomoja. Tarp garsesniųjų yra Baba Rahmanas, kuris kitą sezoną atstovaus Gelzenkircheno „Schalke“, Eduardo, ginsiantis Arnhemo „Vitesse“ vartus, Kennedy („Newcastle“), Mario Pašaličius (Bergamno „Atalanta“) ir Mattas Miazga („Nantes“). Jeigu belgų tandemas liks „Chelsea“, „aristokrataiׅ“ turėtų pasinaudoti tuo, jog kitą sezoną nežaisdami Čempionų lygoje galės daugiau dėmesio skirti vietos frontui ir grįžti į geriausiųjų ketvertuką. 

5. „Manchester United“
Michaelas Carrickas baigė futbolininko karjerą. Tai didžiausias vasaros įvykis „Old Trafford“. Daley Blindas, kuris klube neprigijo, grįžta į Amsterdamo „Ajax“. Iš naujokų rimčiausias papildymas yra Fredas, kuris Donecko „Shakhtar“ gretose užsirekomendavom kaip puikus centro saugas. Diogo Dalotas iš „Porto“ taip pat gali tapti malonia staigmena sirgaliams. Lee Grantas iš „Stoke“ bus trečiasis klubo vartininkas. „Raudonieji“ iš esmės nepadarė nieko, kad atotrūkis nuo „miestiečių“ sumažėtų, o varžovams taip pat nestovint vietoje, visų pirma teks kautis dėl vietos stipriausiųjų ketverte. 

6. Londono „Arsenal“
Tai net ne metų, o dešimtmečio įvykis – Arseno Wengero erai „artileristų“ gretose atėjo pabaiga. Jį keičia baskas Unai'us Emery. Permainos sudėtyje taip pat milžiniškos. Karjerą baigia Peras Mertesackeris, Santi Cazorla grįžta į „Villarreal“, Jackas Wilshere'as žais „West Ham“. Vilčių nepateisinęs Chuba Akpomas keliasi į Salonikų PAOK, o Jeffas Reine-Adelaide žais „Angers“. Takuma Asano išnuomotas į „Hannover“. Vasaros turguje „artileristai“ atliko keletą puikių ėjimų. Visų pirma, iš Genujos „Sampdoria“ atvyko Lucas Torreira, kuris turi potencialo tapti nauju Patrice'u Vieira. Berndas Leno, persikėlęs iš Leverkuzeno „Bayer“, gali tapti pagrindiniu klubo vartininku. Gynybą sustiprino Turino „Juventus“ veteranas Stephanas Lichsteineris ir Sokratis Papastathopoulos, atvykęs iš Dortmundo „Borussia“. Draugiškose rungtynėse įspūdingai žaidžia ir talentingas Matteo Guendouzi iš „Lorient“. Komanda sustiprėjo, bet sugrįžimui į pirmą ketvertą dar gali reikti daugiau laiko ir investicijų. 

7. Liverpulio „Everton“
Pagrindinė permaina yra naujas treneris. Marco Silva atvyksta iš „Watford“, jis keičia Samą Allardyce'ą. Permianų komandoje išties daug. Į JAV išvyksta Wayne'as Rooney, Ramiro Funes Mori keliasi į „Villarreal“, Joelis Roblesas gins Sevilijos „Real Betis“ vartus, visiškai komandoje nepritapęs Davy Klaassenas išvyko į Brėmeno „Werder“. Ashley Williamsas išnuomotas į „Stoke City“, Kevinas Mirallasas į „Fiorentina“. Iš „Watford“ naujasis treneris atsiveda Richarlisoną, gynybą sustiprins Lucas Digne iš „Barcelona“. Nors transferų ir nemažai, tačiau dauguma išvykstančių svarbaus vaidmens neturėjo, o naujokai pretenduoja žaisti starto sudėtyje, tad „Everton“ turėtų ir toliau būti pagrindinė grėsmė superklubams. 

8. „Leicester City“
Pagrindinis vasaros įvykis – Riyado Mahrezo eros pabaiga. Nuo šiol iš čempioniškos sudėties lyderių trejeto, „lapių“ garbę gins tik Jamie Vardy. Komandoje nepritapęs Ahmedas Musa keliasi į Saudo Arabiją, išvyksta ir Robertas Huthas. Gynybą sustiprins Jonny Evansas iš „West Bromwich Albion“, Ricardo Pereira iš „Porto“ ir buvęs „Liverpool“ vartininkas Danny Wardas. Puolimą – Jamesas Maddisonas iš „Norwich“, Ryanas Loftas iš „Tottenham“, o R. Mahrezo įpėdiniu tikimasi, kad bus kitas alžyrietis Rachidas Ghezzalis iš „Monaco“. Komanda sustiprėjo ir mėgins mesti iššūkį favoritams. 

9. „Southampton“
Po klaikoko pastarojo sezono „šventieji“ investavo nedaug, bet kokybiškai. Gynybą sustiprins Jannikas Vestergaardas iš Monchegladbacho „Borussia“, puolimą – Stuartas Armstrongas iš Glazgo „Celtic“ ir Mohamedas Elyounoussi iš „Basel“. Angusas Gunnas iš „Manchester City“ turbūt bus atsarginis vartininkas. Didžiausias nuostolis – Dušano Tadičiaus išvykimas į Amsterdamo „Ajax“. Pasibaigus sutarčiai išvyko Jeremy Piedas. Guido Carrilo išnuomotas į „Leganes“, Sofianas Boufalis į Vigo „Celta“, Jordy Clasie į Roterdamo „Feyenoord“. Komanda sustiprėjo ir mėgins įrodyti, kad pernykštės nesėkmės buvo tik nesusipratimas. 

10. „Crystal Palace“
Trapi laimė. Kol kas vasaros darbą galima įvertinti gerai, tačiau Wilfriedas Zaha komandą gali palikti, o tokiu atveju iš pirmo dešimtuko komandos jie virstų kovojančia dėl išlikimo. Saugų liniją vasarą sustiprino Maxas Meyeris iš Gelzenkircheno „Schalke“ ir Cheikhou Kouyate iš „West Ham“. Vicente Guaita iš Madrido „Getafe“ gali tapti pagrindiniu klubo vartininku. Yohanas Cabaye išvyko į Jungtinius Arabų Emyratus, Diego Cavalieri, Bakary Sako ir Lee Chung-yongo sutartys baigėsi. Stiprią saugų liniją turėsianti komanda gali pateikti nemažai netikėtumų. Aišku, jeigu išsaugos lyderį. 

Žemesnės vietos
11. „Burnley“
12. „Bournemouth“
13. „West Ham“
14. „Newcastle“
15. „Fulham“
16. „Wolverhampton“
17. „Brighton“
18. „Watford“
19. „Cardiff“
20. „Huddersfield“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą