2015 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Apie TS LKD vienmandatininkų strategiją

Savaitgalį TS LKD pasitvirtino daugumą kandidatų vienmandatėse apygardose. Paprastai partijos retai keičia tuos savo kandidatus, kurie metai iš metų laimi savo apygardose. Stabilumas yra tarsi draudimo polisas, kad jeigu nenutiks nieko netikėto, partija tos vietos nepraras.




TS LKD šiuo atžvilgiu paruošė revoliuciją. Žygimantas Pavilionis, Mykolas Majauskas, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Tadas Langaitis, Andrius Kupčinskas ir mažiau visuomenėje žinomi veikėjai kandidatuos rinkimuose pirmą kartą. Dauguma iš paminėtųjų būtent tose apygardose, kur iki šiol TS LKD laimėdavo.

TS LKD rizikuoja. Nauji kandidatai, nesvarbu, kad dauguma jų yra puikiai žinomi bent jau tam tikruose sluoksniuose nebūtinai pasieks tokių gerų rezultatų, kokių iš jų laukiama. Partija mažiau rizikuotų, jeigu remtųsi jau patikrintais lyderiais, arba perversmas būtų bent jau ne toks didelis.

Tačiau TS LKD galima suprasti. Dalis ilgamečių Seimo narių, gerai žinomų visuomenėje, bus metami į kovą ten, kur TS LKD tikrai nėra tikra dėl pergalių. Rasa Juknevičienė kandidatuos Panevėžyje, kur paskutiniu metu dominuodavo Darbo partija. Emanuelis Zingeris Prienuose, Mantas Adomėnas - Kaišiadoryse, Arvydas Vidžiūnas - Šakiuose. Aišku, ne visi iš jų yra vienodai gerai žinomi ir populiarūs, bet patirties turi daug.

Jeigu viskas veiks pagal partijos planą, vienmandatės apygardos bus išsaugotos, o ilgamečiai Seimo nariai pasieks netikėtų pergalių ten, kur TS LKD anksčiau sekdavosi sunkiai. Išsiųstieji į apygardas, kuriose partija paprastai nelaimi, labai daug nerizikuoja, nes daugelis jų turėtų patekti į Seimą bent jau pagal partijos sąrašą.

Viso to rezultatas gali būti labai geras arba labai blogas. Nauji vienmandatininkai nebūtinai pasieks pergales, partijos veteranai nebūtinai užkariaus naujų teritorijų. Rizika nemaža, bet lenktynėse su LSDP ir LRLS, kur kol kas TS LKD bent jau pagal reitingus atsilieka, rizikos turbūt ir reikia.

Tiesa, ne viskas vyksta pagal planą. Skyrių ir partijos vadovybės nuomonės kartais išsiskiria. Dėl to kol kas nėra patvirtinti tokie kandidatai kaip Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Andrius Navickas ar Vytautas Kernagis jaunesnysis. Tai irgi gali būti kliūtis iki galo įvykdyti norimą strategiją.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą