2015 m. lapkričio 18 d., trečiadienis

Pasaulis po Paryžiaus įvykių

Prie teroro aktų priprasti įmanoma turbūt tik tada, kai jie vyksta kažkur labai labai toli, šalyse, kurios mums yra tik geografinės sąvokos. Juk kai panašūs įvykiai į Paryžiaus vyksta kažkur, kur ir taip nėra ramybės, vyrauja chaosas, daug dėmesio tam neskiriama. Naiviai tikimasi, kad priešas yra už vartų, o paskui paaiškėja, kad jokių vartų nebėra ir jis yra kieme.




Pasaulis nebebus toks, koks buvo anksčiau. Vakarai buvo gerokai prisnūdę. Bokštai-dvyniai, Madridas ir Londonas buvo seniai. Osama nušautas. Charlie Hebdo teroro aktas buvo nukreiptas prieš tuos, kurie provokavo. Tai jokiu būdu nėra pateisinimas, bet eilinis prancūzas ar europietis galėjo jaustis santykinai saugus.

Dabar ISIS greičiausiai per labai trumpą laiką smogė Rusijai ir Vakarams. Ir vieni, ir kiti paskutinius kelerius metus savo visą dėmesį skyrė Ukrainai. Dabar į dėmesio centrą brovėsi Sirija, bet ji juk toli. O dabar visas veiksmas priartėjo.

Sudoroję Osamą bin Ladeną ir jo grupuotę, Vakarai gavo naują iššūkį. Rimtesnį, bet tikrai ne neįveikiamą. Veikti reikia subtiliai. Reikia tokios jėgos, kad ISIS būtų smogta iš peties ir žmonės galėtų būti drąsūs žinodami, kad bent jau jos smogikai šalims negresia. Jeigu Vakarų šalys neįrodys, kad gali susidoroti su ISIS, tai reikštų tų valstybių, kurioms būtų smogta vyriausybių pralaimėjimas ir galbūt radikalesnių jėgų atėjimą į valdžią. Kita vertus, visi vengs didelių karinių nuostolių, kurie būtų neišvengiami rimčiau įsitraukus į sausumos operacijas. Dar vienas aspektas - taikos balandis JAV soste. Nuo to, kiek JAV bus rimtai nusiteikusi kapotis su ISIS, priklausys labai daug. Obama kol kas atsargus, JAV tiesiog ISIS grėsmių nepaliesta. Neatmestina, kad tik rimtas teroro aktas pačioje JAV galėtų kažką išjudinti. Arba prezidento rinkimų baigtis. Dabartinė padėtis, kai daugiau rengiami antskrydžiai, o sausumos operacijas atlieka kurdai, yra patogiausia daugeliui suinteresuotų šalių. Tačiau to gali ir nepakakti.

Dar vienas klausimas, kuriuo padėtis turėtų keistis, yra pabėgėlių klausimas. Visos šios dramos pradžioje maniau, kad be kalbų reikia padėti ir priimti pabėgėlius. Tačiau mastams augant ir situacijai virstant sunkiai kontroliuojama, mano pozicija keitėsi. Pirmiausiai, reiktų siekti, kad būtų geresnės sąlygos Sirijos pašonėje esančių šalių pabėgėlių stovyklose. Nes vienas iš veiksnių, kodėl Europa sulaukė tokio antplūdžio yra ir pabėgėlių stovykloms nurėžtas finansavimas. Galiausiai, jeigu įmanoma, reikia aiškiai apibrėžti, kas yra tos tautinės ar religinės grupės, kurioms pavojus yra realus. Aišku, pasakyti visada yra lengviau negu padaryti. Šis klausimas sprendžiamas sunkiai. Galiausiai, pabėgėlių antplūdžių yra buvę ir mažesnių. Politikai turės rasti geresnę išeitį arba užleisti savo kėdes kitiems. O tie kiti greičiausiai bus iš tų, kurie pastatys sienas tiesiogine ar perkeltine prasme.

Aišku viena, Europa dabar bus kitokia, negu buvo anksčiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą