2015 m. lapkričio 19 d., ketvirtadienis

Kas gelbės Lietuvą 2016-aisiais?

Lietuvoje buvo susiformavusi graži tradicija, kad kas ketverius metus Seimo rinkimuose pasirodydavo nauji gelbėtojai nuo visų Lietuvą kamuojančių problemų. 2000 metais tai buvo Naujoji Sajunga, 2004 metais DP ir TT, 2008 - Tautos prisikėlimo partija, 2012 - Drąsos kelias. Tendencijos tokios, kad paskutinės dvi buvo labai labai trumpalaikės.



Prieš 2016 metų rinkimus horizonte gelbėtojų nematyti. Prezidento rinkimai parodė, kad tokiu galbūt galėtų būti Naglis Puteikis. Nors savivaldos rinkimuose jo remiami judėjimai puikiai pasirodė Vilniuje ir Klaipėdoje, bet tai daugiau lėmė paties politiko, o ne jo sąjungininkų įdirbis ir žinomumas, nes pastarieji buvo pasyvoki. 2016-ieji jau čia pat, pagrindiniai konkurentai jau ruošiasi rinkimams, o iš Puteikio stovyklos kol kas apie Seimo rinkimus daug žinių nėra. Pats politikas yra sakęs, kad dalyvaus su Lietuvos sąrašo, Krikščioniškosios demokratijos partijos ir Lietuvos centro partijos koalicija.

Po sėkmingų Visvaldui Matijošaičiui rinkimų, pradėta kalbėta apie galimą nepartinių savivaldos komitetų junginį, kuris galėtų pabandyti triumfuoti ir Seimo rinkimuose. Matijošaitis yra įregistravęs „Vieningos Lietuvos“ ir „Vieningo Vilniaus“ pavadinimus, bet kaip pats teigė tik tam, kad niekas nepasinaudotų panašiu vardu. Vėlgi, kai didžiosios partijos jau visu pajėgumu dirba rinkimams, šokti į judantį traukinį yra vėloka.

Taigi, dėl mandatų kovos senos gerai pažįstamos partijos. Atsižvelgiant į nuomonių apklausas ir ankstesnių metų patirtį, į parlamentą tikrai pateks LSDP, TS LKD. LRLS. Ypač perspektyviai atrodo LRLS galimybės vėl pasirodyti sensacingai gerai, nes nėra naujos partijų pasiūlos, tad mėgstantys išbandyti naujus gelbėtojus rinkėjai šį kartą gali pasirinkti LRLS, nes jie valdžioje yra buvę tik kaip mažesnieji partneriai. Gali būti, kad politinė reklama, kaip ir savivaldos rinkimuose bus banali ir populistinė - su langų daužymais, telefonų numerių skelbimais ir absoliučiai nepolitiniu tvirtinimu, kad „Viskas bus gerai“. Gal tik 1509 LT minimalios algos bus išvengta.

Antrojoje rinkimų lygoje intrigos bus daugiau. TT kol kas atrodo, kad gali jaustis gana ramiai, nors aš maniau, kad jie po Mazuronių pasitraukimo reitinguose smuks, nes Paksas tikrai visuomenei jau kiek atsibodo. Tačiau taip neįvyko ir jie reitinguose paprastai ketvirti. DP čia atrodo silpniau, bet visi žino, kad jeigu Viktoras nuoširdžiai imsis kampanijos, tai bent jau 5 procentus DP surinks. Be to, jie tradiciškai stiprūs regionuose, kur turi ir lojalios žiniasklaidos tinklą.

Jeigu bus žemas rinkėjų aktyvumas, neabejotinai praktiškai šimtaprocentinius šansus turi ir LLRA. Į parlamentą patekti gali ir valstiečiai. Europos parlamento rinkimuose jie parodė, kad 8 metai be frakcijos Seime jų dar nepavertė tik regionine partija.

Taigi, nors naujų gelbėtojų ir nebus, intrigos vis tiek turėsime pakankamai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą