2019 m. rugpjūčio 20 d., antradienis

2019-20 „Ligue1“ prognozės: tradiciniai čempionai

Startuoja Prancūzijos futbolo čempionatas. Pagrindinis klausimas toks pats jau ne pirmus metus – kas šį kartą mes rimčiausią iššūkį „Paris Saint Germain“ (PSG)?
Pagrindiniais vasaros įvykiais Prancūzijoje galima laikyti sustiprėjusią PSG saugų liniją ir naujus trenerius pagrindinių paryžiečių persekiotojų gretose. Tačiau vis dar yra galimybė, jog lygą paliks didžiausia jos žvaigždė – Neymaras. Pateikiu savo prognozes ir apžvelgiu potencialaus pirmojo dešimtuko vasarą.


  1. „Paris Saint Germain“ (PSG)
Vasara komanda gyveno gandų sūkuryje. Neymaras akivaizdžiai nori palikti Paryžių, tačiau kol kas jis vis dar yra PSG narys. Neaiškumas dėl jo ateities nustelbė vasarą atliktus PSG darbus. Achilo kulnas buvo centro saugai, o dabar į Paryžių atvyksta Anderis Herrera („Manchester United“), Idrissa Gueye (Liverpulio „Everton“) ir Pablo Sarabia („Sevilla“). Gynybą sustiprino Abdou Diallo iš Dortmundo „Borussia“ ir Mitchel Bakker iš Amsterdamo „Ajax“. Įsigytas ir naujas vartininkas Marcinas Bulka, atvykęs iš Londono „Chelsea“. Į Turino „Juventus“ persikėlė Adrienas Rabiot ir Gianluigi Buffonas. Į Braziliją grįžo Dani Alvesas. Išvyko ir trys jauni žaidėjai, kuriems įsitvirtinti PSG nepavyko: Timothy Weah („Lille“), Moussa Diaby (Leverkuzeno „Bayer“) ir Christopheris Nkunku („Leipzig“). PSG ir vėl bus akivaizdūs favoritai tapti Prancūzijos čempionais.
2. „Lyon“ (OL)
Pagrindinis vasaros įvykis Lione – trenerių kaita. Sėkmingai komandai dirigavusį Bruno Genesio pakeitė Sylvinho. Išvyko trys startinės sudėties žaidėjai: Tanguy Ndombele („Tottenham“), Ferlanas Mendy (Madrido „Real“) ir Nabilis Fekiras (Sevilijos „Real Betis“). Veteranas Jeremy Morelis išvyko į „Rennes“. Klubą papildė vartininkas Ciprianas Tatarusanu iš „Nantes“, gynėjai Joachimas Andersonas iš Genujos „Sampdoria“ ir Youssoufas Kone iš „Lille“. Iš to paties šiaurės Prancūzijos klubo atvyksta ir Thiago Mendesas, saugų linija sustiprins Boubacaras Fofana, bei iš Brazilijos atvykstantis Jean Lucas. Komanda susilpnėjo, Sylvinho neturi vyriausiojo trenerio patirties, tad sezonas bus sunkus. Tačiau ir su esamais ištekliais OL bus pagrindinė grėsmė PSG.
3. „Marseille“ (OM)
Vasarą Marselį paliko treneris Rudi Garcia, kuris nesugebėjo padėti klubui įsitvirtinti „Ligue1“ lyderių gretose. Dabar šio iššūkio imsis Andre Villas-Boas. Didžiausias nuostolis – Lucaso Ocamposo išvykimas į „Sevilla“. Clintonas N‘Jie karjerą tęs Maskvos „Dinamo“. Atvyko du naujokai: Alvaro Gonzalez („Villarreal“) ir pirmą kartą Europoje rungtyniausiantis Dario Benedetto, kuris yra atstovavęs ir Argentinos rinktinei. Komandos rezultatai labiausiai priklausys būtent nuo trenerio, nes sudėtis iš esmės nesustiprėjo. Bendra jėgų pusiausvyra leidžia tikėtis iškovoti medalius.
4. „Saint-Etienne“ (ASSE).
Pagrindinis vasaros įvykis – pokyčiai trenerio poste. Jean-Louis Gasset baigė karjerą, jį pakeitė buvęs asistentas Ghislainas Printantas. Iš klubo šią vasarą išvyko net trys svarbūs žaidėjai: Remy Cabella („Krasnodar“), Nevenas Subotičius (Berlyno „Union“) ir Yannis Saliburas, kurio nuomos sutartis baigėsi. ASSE bando išspręsti ir ketvirtojo – Timothee Kolodziejczako situaciją – nors nuomos sutartis baigiasi, bus mėginama jį išlaikyti. Naujokų klube labai daug. Pastiprinimo ypač ieškota „Ligue2“. Iš šio diviziono klubų atvyksta puolėjas Franckas Honoratas ir gynėjai Haroldas Moukoudi, Nelsonas Sissoko. Gynybą dar sustiprino Sergi Palencia („Bordeaux“) ir Miguelis Trauco, atvykstantis iš Brazilijos. Saugų liniją – Zaydou Youssoufas („Bordeaux“), Denisas Bouanga („Nimes“), Ryadas Boudebouzas (Vigo „Celta“) ir Jeanas Aholou („Monaco“). Žvelgiant iš kiekybinės pusės, rotacija kitą sezoną tikrai išaugs, tačiau drąsiai sakyti, kad ASSE sustiprėjo, vargu ar galima. Kitą sezoną turbūt vėl liks per žingsnį nuo Čempionų lygos.
5. „Montpellier“
Pagrindinis vasaros įvykis – paskutinių dviejų sezonų pagrindinio klubo vartininko Benjamino Lecomte išvykimas į „Monaco“. Ta pačia kryptimi išvyko ir gynėjas Rubenas Aguilaras. Saugas Ellyesas Skhiri kitą sezoną atstovaus „Koln“. Nors B. Lecomte įpėdinio klubas neieškojo – atvyksta tik antrojo vartininko rolei įsigytas Mathisas Carvalho iš „Toulouse“, bet komanda sustiprėjo. Pirmiausiai dėl to, kad atvyko įspūdingai rungtyniavęs „Nimes“ tandemas: „Ligue1“ rezultatyvių perdavimų karalius Teji Savanier ir kitas saugas Jordanas Ferri. Gynybą sustiprino Arnaud Souquet iš „Gent“. „Montpellier“ rimtai kovos dėl kelialapio į UEFA Europos lygą.
6. „Monaco“
Atrodė, kad šią vasarą po nesėkmingo sezono „Monaco“ pagaliau išsaugos visus lyderius. Tačiau Djibrilis Sidibe išnuomotas į Djibrilis Sidibe išnuomotas į Liverpulio „Everton“. Adrienas Silva išvyko po nuomos sutarties, J. Aholou persikėlė į ASSE. Naujokai tik du – B. Lecomte ir R. Aguilaras atvyko iš „Montpellier“. Tad klubo vadovai turbūt tikisi progreso iš jaunimo. Vargu ar šį sezoną „Monaco“ turės nerimauti dėl išlikimo aukščiausioje lygoje, tačiau ir iki Čempionų lygos zonos turbūt meistriškumo truks.
7. „Rennes“
Pagrindinis įvykis – vartininko Tomo Koubeko išvykimas į „Augsburg“. Todėl į „Rennes“ atvyko net du vartininkai, konkuruosiantys dėl pirmojo pasirinkimo statuso: Romainas Salinas (Lisabonos „Sporting“) ir Edouardas Mendy („Reims“). Gynybą dar sustiprino ilgametis OL žaidėjas J. Morelis, saugų liniją – Flavienas Taitas iš „Angers“. Yra dar trys skaudūs praradimai: Mexeras („Bordeaux“), Benjaminas Andre („Lille“) ir Ismaila Sarras („Watford“). Komanda galbūt ir šiek tiek susilpnėjo, tačiau turėtų išlikti pirmame „Ligue1“ dešimtuke.
8. „Lille“ (LOSC)
Be abejo, po labai sėkmingo sezono ne vienas lyderis sulaukė neatriamiamų pasiūlymų. Nicolas Pepe karjerą toliau tęs Londono „Arsenalׅ“, Rafaelis Leao – „Milan“, T. Mendesas ir Y. Kone – OL. Komandos gynybą sustiprino Domagojus Brdaričius (Splito „Hajduk“), Tiago Djalo („Milan“) ir iš Maroko atvykstantis Saadas Agouzoulas. Iš „Rio Ave“ įsigytas vartininkas Leo Jardimas. Saugų liniją sustiprino iš Angolos atvykęs Chow, B. Andre iš „Rennes“ ir Yusufas Yazici iš „Trabzonspor“. Puolimą – T. Weah iš PSG ir Victoras Osimhenas iš „Charleroi“. Komanda susilpnėjo, be to, žais ir Čempionų lygoje, tad veikiausiai dėl medalių šį sezoną nebekovos.
9. „Nice“
Pagrindinis vasaros įvykis – vieno iš klubo lyderių Allano Saint-Maximino išvykimas į „Newcastle“. Jeanas Makengo išvyko į „Toulouse“, Olivieris Boscagli į Eindhoveno PSV. Vienintelis naujokas Khephrenas Thuram-Ulienas – jaunas „Monaco“ sistemos auklėtinis. Klubas tikrai ženkliai susilpnėjo ir kovos tik dėl vietos pirmame dešimtuke.
10. Bordo „Girondins“
Pagrindinis įvykis yra tai, jog į „Bordeaux“ klubą atvyksta Laurentas Koscielny iš Londono „Arsenal“. Tokio lygio centro gynėjų Prancūzijos čempionate nedaug. Gynybą sustiprino dar trys naujokai: Mexeras („Rennes“), Loris Benito (Berno „Young Boys“) ir Enockas Kwatengas („Nantes“). Hwang Ui-Jo, atvykęs iš Pietų Korėjos, sustiprins puolimą. Didžiausias nuostolis yra tai, kad į „Sevilla“ išvyksta Jules Kounde. Z. Youssoufas pasirinko ASSE. Andreasas Cornelius išvyko į „Parma“. Komanda sustiprėjo, todėl turėtų vėl grįžti tarp 10 stipriausių klubų.
Žemesnės vietos
11. „Nantes“
12. „Strasbourg“
13. „Nimes“
14 „Reims“
15. „Angers“
16. „Amiens“
17. „Toulouse“
18. „Dijon“
19. „Brest“
20. „Metz“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą