2019 m. rugpjūčio 20 d., antradienis

2019-20 m. „Premier“ lygos prognozės: titulą apgins „City“

Savaitgalį į kovą stojo stipriausios Europoje futbolo lygos klubai – Anglijos „Premier“. Daugelis stipriausiųjų vasarą buvo apsuptos įvairiausių gandų, tačiau lygą sudrebinusių transferų vos vienas kitas.
Turbūt pagrindinis vasaros įvykis lygoje – legendinio Franko Lampardo sugrįžimas į Londono „Chelsea“, jau kaip vyriausiojo trenerio. Pateikiu savo prognozes ir potencialaus pirmojo dešimtuko vasaros veiklų pristatymus.


  1. „Manchester City“
Vasara buvo gana rami. Pagrindinis įvykis – Vincento Kompany išlydėjimas į Belgiją, kur jis tapo žaidžiančiuoju Briuselio „Anderlecht“ treneriu. Bet yra ir gerų naujienų – pagaliau įsigyta pamaina senstančiam Fernandinho. Iš Madrido „Atletico“ atvykęs Rodri turbūt ne vienerius metus bus pagrindinis varžovų atakų bangolaužis. Vartininkas Scottas Carsonas („Derby County“) klubo hierarchijoje bus trečias pasirinkimas, retai aikštėje matyti turėtume ir gynėją Angelino (Eindhoveno PSV). Kitas gynėjas Joao Cancelo (Turino „Juventus“) turėtų tapti svarbia rotacijos dalimi. Fabianas Delphas karjerą tęs Liverpulio „Everton“, Danilo išvyko į  „Juventus“. Keletas talentingų jaunuolių, kurie praėjusį sezoną buvo pagrindinės komandos dalis, išnuomoti kitiems klubams: paskui V. Kompany į „Anderlecht“ išvyko Philippe Sandleris, o Arijenetas Muričius atstovaus „Nottingam Forest“. „Miestiečiai“ yra favoritai paginti titulą pirmiausiai dėl savo sudėties gilumo – artimiausi persekiotojai turės kuklesnes rotacijas.
2. „Liverpool“
Ši vasara buvo skirta atsisveikinti su tais, kurie klubui nebereikalingi ir paieškoti talentų. Pasibaigus kontraktams klubas paleido Danielį Sturridge‘ą,  Connorą Randallą ir Alberto Moreno („Villarreal“). Rafaelis Camacho persikėlė į Lisabonos „Sporting“, Danny Ingsas – į „Southampton“, Simonas Mignolet – į „Brugge“. Nathanielis Phillipsas išnuomotas į „Stuttgart“. Didžiausios investicijos buvo nukreiptos į jaunimą. Seppas van der Bergas atvyko iš „Zvolle“, Harvey Elliottas iš „Fulham“. Allisonu dubleriu tapo Adrianas („West Ham“), klubą papildė ir dar vienas vartininkas – Andy Lonerganas („Middlesbrough“). „Liverpool“ turėtų išlikti pagrindine grėsme „Manchester City“.
3. „Tottenham Hotspur“
Po ilgesnio laiko „Spurs“ buvo perkantis, o ne parduodantis klubas. Komandą papildė saugai Giovani Lo Celso (nuoma; Sevilijos „Real Betis“), Tanguy Ndombele („Lyon“), krašto puolėjas Ryanas Sessengonas („Fulham“) ir puolėjas Kion Etete, persikėlęs iš žemesnių Anglijos lygų. Pasibaigus kontraktams klubą paliko vartininkas Michelis Vormas ir puolėjas Fernando Llorente. Luke‘as Amosas išnuomotas į „Quens Park Rangers“. Vincentas Janssenas išvyko į Meksiką. O svarbiausias klubui iš išvykusiųjų buvo nuo šiol Madrido „Atletico“ garbę ginsiantis Kieranas Trippieras. Komanda žengė žingsnį priekį ir turėtų užtikrintai iškovoti medalius.
4. Londono „Chelsea“
Vasarą klube įvyko dvi svarbios permainos. Pirmiausiai, prie klubo vairo stojo komandos legenda Frankas Lampardas. Be to, komandą paliko ilgametis lyderis Edenas Hazardas, išvykęs į Madrido „Real“. Permainų buvo ir daugiau. Karjerą baigė vartininkas Robertas Greenas. Išvyko ir du gynėjai: Gary Cahillas („Crystal Palace“) ir Davidas Luizas (Londono „Arsenal“). Danny Drinkwateris išnuomotas į „Burnley“, Ethanas Ampadu į „Leipzig“, Conoras Gallaheris – į „Charlton“. Naujokų klubas neįsigijo dėl FIFA draudimo registruoti naujus žaidėjus. Sezonas nebus lengvas, klube bus nemažai jaunų žaidėjų, kurie sukaupė patirties nuomoje, tad galima tikėtis lėtoko įsibėgėjimo, tačiau „Chelsea“ kovos dėl paskutinio kelialapio į Čempionų lygą.
5. „Manchester United (MU)“
Svarbiausias vasaros įvykis – kapitono Antonio Valencios išvykimas į Ekvadorą. Dar du žaidėjai klubą paliko pasibaigus kontraktui. Tai Anderis Herrera („Paris Saint Germain“) ir taip ir nedebiutavęs klube Matthew Olosunde. Daug kalbėta apie galimą Paulio Pogba išvykimą, tačiau didžiausia klubą palikusia žvaigžde tapo Romelu Lukaku, išvykęs į Milano „Inter“. Vasara daugiausiai investuota į gynybą. Atvyko Harry Maguire‘as („Leicester City“) ir Aaronas Wan-Bissaka („Crystal Palace“). Saugų liniją sustiprino Danielis Jamesas („Swansea“). Komandos Achilo kulnas bus griaunančių saugų trūkumas, tik iš dalies išspręstos ir problemos gynybos linijoje. Tačiau MU kovos dėl patekimo į Čempionų lygą.
6. Londono „Arsenal“
Svarbiausias (ir turbūt netikėčiausias) vasaros įvykis Londone buvo kapitono Laurento Koscielny maištas ir išvykimas į Bordo „Girondins“. Atsisveikinimų buvo ir daugiau. Karjerą baigė Petras Čechas, baigėsi Stephano Lichsteinerio kontraktas. Gynėjas Carlas Jenkinsonas išvyko į žemesnę Anglijos lygą. Aaronas Ramsey nuo šiol atstovaus „Juventus“, Alexas Iwobi – Liverpulio „Everton“, Danny Welbeckas – „Watford“. Žemesnėje lygoje kitą sezoną praleis talentingasis Eddie Nketiah. Įsigyta nemažai naujokų. Gynybą sustiprino Kieranas Tierney (Glazgo „Celtic“) ir D. Luizas („Chelsea“). Saugų liniją – iš Madrido „Real“ išsinuomotas Dani Ceballosas. Puolimą – Nicolas Pepe („Lille“) ir iš Brazilijos atvykęs Gabrielis Martinelli. Nors komanda sustiprėjo, tačiau silpnoka gynybos širdis ir centro saugų linija turbūt šį sezoną dar neleis grįžti į Čempionų lygą.
7. Liverpulio „Everton“
Pagrindinis vasaros įvykis – Philo Jagielkos išvykimas į „Sheffield United“. Klube jis praleido net 12 metų. Labai svarbi netektis yra ir Idrissa Gueye, kuris išvyko į PSG. Ademola Lookman atstovaus „Leipzig“. Jonjoe Kenny išnuomotas į Gelzenkircheno „Schalke“. Komanda sustiprino visas grandis. Gynybą – vartinku Jonu Lossliu iš „Huddersfield“ ir iš „Monaco“ išsinuomotu gynėju Djibriliu Sidibe. Saugų liniją sustiprino F. Delphas („Manchester City“), Jean-Philippe Gbaminas („Mainz“). Puolimą – du krašto žaidėjai – A. Iwobi („Arsenal“) ir Moise Keanas („Juventus“). Komanda sustiprėjo ir galbūt netgi gali įsibrauti į TOP 6.
8. „Leicester City“
Nors „lapės“ sudėtį ir stiprino, bet skambiausias vasaros įvykis – H. Maguire‘o tapimas brangiausiu pasaulio gynėju perėjus į „Manchester United“. Be jo išvyko tik dar vienas svarbus žaidėjas – Shinji Okazaki pasibaigus sutarčiai nutarė prisijungti prie „Malaga“. Atvyko trys naujokai: Ayoze Perezas („Newcastle“), Dennisas Praetas (Genujos „Sampdoria“) ir iš žemesnio Anglijos diviziono atvykęs Jamesas Justinas. Kadangi H. Maguire‘o transferas užtruko, būtent pamainos gynėjui stoka yra pagrindinė klubo problema. Tačiau „lapės“ liks arti lyderių.
9. „Newcastle“
Vasarą buvo daug desperacijos. Išvyko sirgalių mėgtas treneris Rafaelis Benitezas, ilgą laiką nebuvo jokių gandų apie pirkinius. Tačiau ilgainiui padėtis pagerėjo. Treneriu tapo Steve‘as Bruce‘as. Sustiprėjo daugelis grandžių. Gynybą papildė išsinuomotas Jetro Willemsas (Frankfurto „Eintracht“) ir Emilis Krafthas („Amiens“). Puolimą – Joelintonas („Hoffenheim“), Allanas Saint-Maximinas („Nice“) ir Andy Carrolas („West Ham“). Keli svarbūs žaidėjai komandą paliko. Į Katarą išvyko saugas Mohamedas Diame, „Leicester“ papildė A. Perezas, Joselu išvyko į Vitorijos „Alaves“. Neskaitant trenerių kaitos, komanda netgi sustiprėjo ir turėtų išlikti pirmame dešimtuke.
10. „West Ham“
Vasarą „plaktukai“ investavo į gynybą ir puolimą. Įsigyti du vartininkai. Iš mirtinų priešų „Milwall“ atvyko Davidas Martinas, iš Barselonos „Espanyol“ – Roberto. Iš „Boavista“ atvykęs Gonaclo Cardoso sustiprins gynybą. Puolimui įsigyta trijulė: Pablo Fornalsas („Villarreal“), Sebastienas Halleris (Frankfurto „Eintracht“) ir Albienas Ajeti („Basel“). Trys garsūs žaidėjai išvyko pasibaigus sutartims: Adrianas („Liverpool“), A. Carrollas („Newcastle“) ir Samiras Nasri (Briuselio „Anderlecht“). Ryškiausias praradimas – Marko Arnautovičiaus sprendimas karjerą tęsti Kinijoje. Lucas Perezas išvyko į „Alaves“, Pedro Obiangas į „Sassuolo“. Komanda išliko panašaus pajėgumo ir turėtų finišuoti TOP 10.
Žemesnės vietos:
11. „Wolverhampton“
12. „Crystal Palace“
13. „Burnley“
14. „Watford“
15. „Bournemouth“
16. „Southampton“
17. „Brighton“
18. Birmingemo „Aston Villa“
19. „Sheffield United“
20. „Norwich City“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą