2021 m. liepos 27 d., antradienis

EURO 2020. Kita rikiuotė

 Šiuo rašiniu baigiu tekstų apie EURO 2020 seriją. Metodologija paprasta – po kiekvieno turnyro etapo surikiuodavau komandas nuo geriausios iki blogiausios. O pasibaigus čempionatui visas surikiavau pagal vidutinę užimtą vietą.



24. Slovakija

Žaidė begėdiškai gynybinį futbolą, jis pasiteisino tik kartą, bet tada Slovakija atsimušinėjo turėdama kiekybinę persvarą. Nors teoriškai atkrintamosios varžybos buvo labai arti, bet pagal žaidimą Slovakija turbūt buvo blankiausia komanda – rusai ir turkai turėjo bent nedidelių atkarpų, kai žaidė visai simpatišką futbolą.

23. Turkija

Sunku pasakyti, ko pritrūko Turkijai, kurios sudėtis popieriuje atrodė pajėgi patriukšmauti. Galbūt tai yra ir laikas – nemažai žaidėjų žaidė savo pirmą didelį turnyrą. Nuo visiško dugno reitinge išgelbėjo simpatiškas pasirodymas paskutinėse grupės rungtynėse.

22. Rusija

Nugalėjo Suomiją, turėjo visai padorių atkarpų kovodama su Danija. Pasirodė pagal galimybes.

21. Suomija

Galbūt vienas kitas šią komandą įsimylėjo dėl kovingumo. Bet žvelgiant į žaidimo filosofiją ir kokybę, nežinau ar norėčiau matyti šią komandą dažnai patenkančią į didžiuosius turnyrus.

20. Prancūzija

Gal nuskambės keistai, bet vienintelės Prancūzijos rungtynės, kurios man patiko, buvo pačios paskutinės – prieš Šveicariją. Kai varžovai visiškai prispaudė prie sienos, tada prancūzai pagaliau parodė, kad moka žaisti kokybišką futbolą. Bet per anksti patikėjo pergale, Didier Deschampas atliko siaubingus keitimus ir tai virto fiasko. Likusią turnyro dalį žaidė viena koja.

19. Šiaurės Makedonija

Su visais žaidė futbolą ir turėdavo progų. Tik Nyderlandai buvo aiškiai per kietas riešutas. Iš dviejų debiutančių  paliko kur kas geresnį įspūdį.

18. Vokietija

Rungtynės su Portugalija buvo gal net geriausios čempionato rungtynės. Vokietija parodė, kokia simpatiška komanda ji gali būti. Dabar daugelis tikisi, kad tokį Vokietijos futbolo veidą visada matysime Hanso Flicko eroje. Likusiose rungtynėse Vokietija neįtikino. Bet nereikia pamiršti, kad su didesniu sėkmės šypsniu galėjo keliauti ir iki pusfinalio. Vargšas Thomas Mulleris.

17. Velsas

Garethe‘as Bale‘as parodė, kad dar turi parako ir su nauja Velso karta iškopė į aštuntfinalį. Ten jų kelias ir pelnytai baigėsi.

16. Kroatija

Zlatko Daličius labai pasitikėjo senąja gvardija. Per daug – nes iššvaistė paskutinį jos šansą ką nors nuveikti. Kai kurie jos atstovai buvo puikūs – būtų sunku surasti blogą žodį Lukai Modričiui ar Ivanui Perišičiui. Bet ateitis priklauso Nikolai Vlasičiui, Mislavui Orsičiui, Mario Pašaličiui. Būtent du paskutinieji vos nesukūrė stebuklo rungtynėse su Ispanija, kai Kroatija pagaliau demonstravo gerą futbolą.

15. Lenkija

Kartu su Škotija – turnyro nelaimėliai. Su Slovakija sužaidė siaubingai. Bet drąsiai ir sėkmingai kovėsi su Ispanija. Pagal žaidimo logiką turėjo užtikrintai sumušti Švediją ir keliauti į aštuntfinalį. Bet Švedijai šypsojosi sėkmė realizuojant pusproges, Lenkijos realizacija šlubavo. Bet kokiu atveju, visiškas pozityvas, jeigu lygintume su 2018 m. fiasko.

14. Šveicarija

Tai, kaip buvo eliminuota Prancūzija, taip pat ketvirtfinalis prieš Ispaniją ir grupės etapo mūšis su Turkija mus turbūt verčia pamiršti, kokia siaubingai nuobodi ir blanki buvo Šveicarija grupių turnyro pradžioje. Tačiau Vladimiras Petkovičius reagavo į padėtį ir išgelbėjo saviškių turnyrą, paversdamas jį vienu sėkmingiausių istorijoje.

13. Portugalija

Fernando Santosas tiesiog nesugebėjo susitvarkyti su talento puolime pertekliumi ir sustatyti komandos taip, kad jie išspaustų maksimumą. Prie rezultatų neprisidėjo ir tai, kad toks blankus buvo Rubenas Dias. Nepaisant visų problemų ir kuklių rezultatų, dažniausiai portugalai žaisdavo malonų akiai ir kokybišką futbolą.

12. Čekija

Jaroslas Šilhavy parodė visiems, kaip galima pasiekti labai daug, jeigu turėdamas vos 5-6 individuliai stiprius žaidėjus apstatysi juos gerais pagalbininkais. Čekų žvaigždės žibėjo, bet pergales atnešė puikiai sustyguotas komandinis mechanizmas.

11. Ukraina

Su Anglija ir Austrija sužaidė „išeigines“ rungtynes, kai nesisekė niekas. Kiti trys pasirodymai buvo puikūs. Ukraina gali didžiuotis savo pasirodymu.

10. Švedija

Buvo rungtynių, kai jų futbolas buvo prastas ir neišraiškingas, o kamuolys atrodo, kad pats lekia į varžovų vartus ir daro viską, kad neįskrietų į varžovų. Nesu labai sužavėtas „geltonųjų“ futbolu, su tokiais augančiais talentais galima žaisti ir kitaip. Tačiau patekimą į dešimtuką pirmiausiai lemia didžiulis stabilumas.

9. Austrija

Nekaip sužaidė su Nyderlandais, bet geriausią savo formą pasiekė pačiu laiku. Rungtynės su Ukraina ir didvyriškas priešinimasis Italijai turėjo pagausinti gerbėjų būrį Lietuvoje.

8. Vengrija

Grupėje su Portugalija, Vokietija ir Prancūzija jie žaidė kone kokybiškiausią futbolą, nors žaidė be savo lyderio ir dar kelių dėl traumų iškritusių labai svarbių žaidėjų. Neišsižadėjo savo filosofijos ir puolime žaidė labai drąsiai. Buvo arti patekimo į atkrintamąsias varžybas.

7. Anglija

Grupės etape buvo siaubingai nuobodūs, aštuntfinalyje pasikinkė sėkmę, bet kituose etapuose artėjant finalui buvo akivaizdžiai geriausią futbolą demonstruojanti komanda. Aukščiau reitinge pakilti trukdo tik siaubingas grupių etapas.

6. Nyderlandai

Tikra klasika – gražus žaidimas, gana vidutiniški rezultatai. Labiausiai trūko geriau sustyguoto komandinio mechanizmo. Bet niekas nepaneigs, kad „oranžiniai“ žaidė labai patrauklų akiai kokybišką futbolą.

5. Škotija

Atrodo, kad buvo žaidžiama su geležiniu kamuoliu, o škotų vartuose – galingas magnetas. Pagal žaidimo logiką, turėjo baigti grupės turnyrą bent su 6 taškais.

4. Ispanija

Grupės etape kurį laiką varžėsi su Lenkija ir Škotija, kurie iššvaistys daugiausiai šimtaprocenčių progų. Ir tas varžybas laimėjo netgi nemaža persvara. Paskui kamuolys jau nesunkiai rasdavo kelią į vartus. Komandą transformavo Sergio Busquetso sugrįžimas. Geriausias rungtynes sužaidė pusfinalyje, bet futbole ne visada laimi komanda, kuri tą vakarą aikštėje atrodo geriau.

3. Belgija

Pagal visą čempionato kontekstą, Belgija-Italija buvo rungtynės, gal net labiausiai vertos finalo vardo. Belgija tos lemiamos kovos prisiminti nenorės – sužaidė blogiausias savo rungtynes ir neturėjo jokio atsako italams. Tačiau iki tol, ypač kai grįžo Kevinas de Bruyne, jų futbolas buvo puikus. Kas kaltas? Turbūt senstanti gynėjų linija. Thomas Vermelenas tapo tikra turnyro sensacija, bet gerokai pajėgesniuose klubuose žaidžiantys jo partneriai Janas Vertonghenas ir Toby Alderweireldas buvo labai blankūs. O tai vis dar yra geriausia, ką turi Belgija.

2. Danija

Jeigu Christianas Eriksenas dėl kokių nors priežasčių nebūtų vykęs į EURO 2020, niekas net rimtai nekalbėtų apie Danijos galimybes ką nors įdomaus nuveikti. Bet jie iškritus lyderiui atsigavo – puikiai kovėsi su Belgija, vėliau išplėšė kelialapį į atkrintamąsias varžybas ir gana nesunkiai pasiekė pusfinalį. Ten juos pražudė teisėjas.

1.Italija.

Sužaidė tobulą grupės turnyrą ir tobulą ketvirtfinalį. Sunkų mūšį su stilistiškai neparankia Austrija. Išgyveno mūšį, kuriame varžovai buvo stipresni (su Ispanija). O finale taktiškai sumušė Angliją. Vienas iš tų turnyrų, kai mažai kas gali ginčytis su tuo, kad laimėjo stipriausia komanda.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą