2021 m. rugpjūčio 13 d., penktadienis

Europos futbolo rinktinių reitingas (2012-2020)

Po EURO 2020 atėjo laikas atnaujinti trečią kartą skelbiamus Europos futbolo rinktinių dešimtmečio reitingus. Komandos neteko taškų, kuriuos iškovojo 2010 metų pasaulio futbolo čempionate. 

Sėkmingiausiai pasirodžiusi pasaulio čempionate rinktinė (ar Europos čempionė) gauna 60 taškų. Patekimas į pusfinalį Europos čempionate (ar buvimas tarp keturių geriausių Europos komandų Pasaulio čempionate) garantuoja bent 57 taškus. Į pagrindinius turnyrus nepatekusioms rinktinėms reitingas nustatomas pagal tai, kelinta vieta užimta grupės varžybose, kiek surinkta taškų, koks įvarčių santykis ir t.t. Jokiais atvejais už tą patį turnyrą dvi šalys negauna vienodų taškų skaičiaus. Nors turnyrų atrankos sistemos dabar siejamos su UEFA Tautų lyga, bet tai, kad pavyzdžiui Sakartvelas buvo per žingsnį nuo patekimo į turnyrą, įtakos nedaro. Jų taškai priklauso tik nuo pasirodymo tradicinėje atrankoje Reitingas apima penkis paskutinius turnyrus, kurie yra pasibaigę. 

Lietuvos rinktinė neteko net 16 taškų ir iš 38 vietos nukrito į 42-ąją. Mūsų komandą aplenkė Armėnija, Sakartvelas, Baltarusija ir Šiaurės Makedonija. Iš mus lenkiančių komandą paprasčiausiai pagaunama atrodo Baltarusija – ji atrankos cikle gins daugiau taškų už Lietuvą. Tačiau Azerbaidžanas ir Kipras, kuriuos Lietuva dar lenkia, turi neblogas galimybes mus stumtelti žemiau. Lietuvai šis atrankos ciklas buvo blogiausias iš penkių įskaitinių.

Nepaisant fiasko EURO 2020, Prancūzija tapo nauja reitingo lydere. Kadangi šalis labai prastai pasirodė ir 2010 m. pasaulio futbolo čempionate, todėl savo taškų kraitį net padidino ir aplenkė Vokietiją bei Portugaliją, kurių taškų skaičius sumenko. Prancūzų pozicijos tokios tvirtos, kad iš esmės vien patekimas į pasaulio futbolo čempionatą jiems garantuotų pirmą vietą ir po pasaulio čempionato.  

Europos čempionai italai iš 5 vietos pakilo į trečią. Buvę reitingo lyderiai vokiečiai nukrito į 4 vietą. EURO 2020 finalą pasiekę anglai palypėjo vos viena į viršų, nes nemažai taškų uždirbo ir europiečiams ne itin sėkmingame 2010 m. pasaulio čempionate. Danams sėkmingas pasirodymas leido pasiekti TOP 10, ukrainiečiai palypėjo tik per vieną poziciją. Tarp EURO 2020 nustebinusių ir savo pozicijas pagerinusių komandų pirmiausiai paminėti reiktų Čekiją, kuri iš 19 vietos pakilo į 13-ą. O Šveicarija vieną poziciją net prarado – tai lėmė Belgijai anuliuoti nesėkmingos pasaulio čempionato atrankos taškai. Iš fiasko patyrusių komandų galima paminėti Nyderlandus, kurie iš 10 vietos nukrito į 14-ąją.




Didžiausią šuolį atliko Islandija (iš 25 vietos į 17). Slovėnija iš 23 vietos nukrito į 30-ąją, tai yra didžiausias kritimas žemyn.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą