2017 m. rugpjūčio 23 d., trečiadienis

2017-18 „Bundesliga“ prognozės

Praėjusį savaitgalį startavo naujas Vokietijos futbolo lygos sezonas. Sensacijų laukti vargu ar verta – link aukso turėtų ir toliau sėkmingai keliauti Miuncheno „Bayern“.

1. Miuncheno „Bayern“ (foto-Carlo Ancelotti)
Vasarą Miunchene buvo daug atsisveikinimų. Karjerą baigė Philippas Lahmas ir Xabi Alonso, palikę ryškią žymę klubo istorijoje ir vartininkas Tomas Starke. Mehdi Benatia ir Douglas Costa išvyksta į Turino „Juventus“, Gianluca Gaudino – į Veronos „Chievo“. Sergas Gnarby metams išnuomotas į „Hoffenheim“, iš tos pačios komandos į Bavarijos sostinę persikėlė Nicklas Sule ir Sebastianas Rudy. Corentinas Tolisso persikelia iš „Lyon“, iš „Real“ išsinuomotas Jamesas Rodriguezas. Komanda galbūt ir nesusilpnėjo, tačiau naujokai dar turės įrodyti, jog verti išvykusiųjų.
2. Dortmundo „Borussia“
Pagrindinis vasaros įvykis – permainos trenerio poste. Thomasą Tuchelį, kuris neįrodė, kad gali sėkmingai dirbti su tokio lygio komanda, pakeitė darbo su jaunimu specialistas, tačiau patirties stokojantis Peteris Boszas. Daliai vilčių nepateisnusio jaunimo buvo parodytos durys – Svenas Benderis rungtyniaus Leverkuzene su savo broliu dyniu, Matthiasas Ginteris persikėlė į Monchengladbachą, Mikelis Merino išnuomotas „Newcastle United“. Iš naujokų tik Omeras Toprakas, atvykęs iš „Bayer“, yra labai patyręs. Priešinga nei M. Ginteris kryptimi persikėlęs Mahmoudas Dahoudas sustiprins saugų grandį, gynybą – Maximilinas Philipas ir iš „Paris Saint Germain“ atvykęs Danas-Axelis Zagadou. Komanda sustiprėjo, Pierras-Emmerickas Aubamayengas liko, tad visi ingridientai pergalių receptui yra aukščiausio lygio. Klausimų kelia tik P. Boszo kvalifikacija.
3. Monchengladbacho „Borussia“
Keleto svarbius vaidmenis turėjusių žaidėjų išsaugoti nepavyko – išvyko M. Dahoudas, Andre Hahnas, baigėsi Andreaso Christianseno nuoma. Tačiau papildymas visai solidus. Gynybą be M. Ginterio sustiprins iš „West Ham“ išsinuomotas talentingasis Reecas Oxfordas. Saugų liniją – „Freiburg“ žvaigždė Vincentas Grifo ir Denisas Zakaria. Puolimą – Raulis Bobadilla. Komanda nesusilpnėjo, o tai, kad bus žaidžiama tik vienu – Europos frontu, leidžia vėl tikėtis iškovoti medalius.  
4. Gelzenkircheno „Schalke“
Vasarą eilinį kartą keitėsi treneriai – Markusą Weinzlerį pakeitė vos 31 metų Domenico Tedesco. Išvyko trys ilgamečiai komandos lyderiai – Seadas Kolašinecas papildė Londono „Arsenal“, Klaasas Janas Huntelaaras karjeros baigti grįžo į Amsterdamo „Ajax“, Ericas Choupo-Motingas žais „Stoke City“ gretose. Denisas Aogo ir Atsuto Uchida svarbių vaidmenų jau neturėjo, tad išvyko į silpnesnius klubus. Klubas išpirko Nabilį Bentalebą ir Yevheną Konoplyanką, atstovavusius klubui pernai. Pablo Insua ir Bastianas Oczipka sustiprins komandos gynybą, Aminas Haritas – puolimo liniją. „Schalke“ šį sezoną turėtų rimtai kautis dėl grįžimo į Čempionų lygą.
5. Leverkuzeno „Bayer“
Praėjusio sezono viduryje komandos vairą perėmęs Tayfunas Korkutas klubo vadovo neįtikino, poste jį pakeitė sėkmingo darbo Bundeslygoje patirties neturintis buvęs klubo puolėjas Heiko Herrlichas. Vasarą susilpnėjo kone visos komandos grandys. Javieras Hernandezas karjerą tęs „West Ham United“, Hakanas Calhanoglu persikėlė į „Milan“, O. Toprakas į Dortmundą. Visa ši trijulė buvo tarp kertinių komandos žaidėjų. Atvyko Dominikas Kohras ir S. Benderis. Visgi, puolime spragos akivaizdžios ir grįžti į Čempionų lygą bus sunku.
6. „Leipzig“
Vasara Leipcige buvo rami. Vienintelis daugiau triukšmo sukėlęs dalykas buvo „Liverpool“ dėmesys Naby Keita, bet jį komanda išsaugojo. Davie Selke ir Rani Khedira yra vieninteliai komandą palikę žaidėjai, kurie turėjo kiek ryškesnius vaidmenis. Klubas įsigijo net du vartininkus šveicarus – Yvoną Mvogo ir Philippą Khoną. Gynybą sustiprino iš „Sochaux“ įsigytas Ibrahimas Konate, iš „Paris Saint Germain“ perėjo ir jaunas atakuojantis talentas Jeanas-Kevinas Augustinas, iš „Galatasaray“ – Bruma. Iš „Salzburg“ persikelia Konradas Laimeris. Itin sustiprėjo puolimo grandis, tačiau žaidimas keliais frontais bus didelis iššūkis, tad tikėtina, jog kitą sezoną Čempionų lygoje saksų nebeišvysime.
7. „Hoffenheim“
Po puikaus sezono naivu tikėtis, jog žaidėjų nepradės vilioti turtingesni klubai. Prie „Bayern“ prisijungė N. Sule ir S. Rudy. Neliko klube ir mažesnius vaidmenis turėjusių šveicarų – Pirminas Schwegleris ir itin talentingu laikytas Fabianas Scharas. Ryškiausiu naujoku turėtų būti Sergas Gnarby, išsinuomotas iš „Bayern“, o Nico Schulzas, Robertas Zujlis ir Florianas Grillitschas prailgins atsarginių suolą. Išbandymas Čempionų lyga bus per sudėtingas, kad praėjusio sezono aukštumos galėtų būti pakartotos.
8. „Koln“
Praradimas tik vienas, bet labai skaudus. Kinija suviliojo puolimo lyderį Anthony Modestę. Visgi, „ožiukai“ labiausiai investavo į gynybą, įsigydami Jannesą Kilianą Horną ir Jorge Mere. Jhonas Cordoba įsigytas kaip A. Modeste įpėdinis, tačiau jo statistika nėra įkvepianti. Susilpnėjusi komanda pirmame Bundeslygos dešimtuke visgi išliks.
9. Berlyno „Hertha“
Komanda prarado gynybą cementavusį Johną Brooksą, kuris pasirinko „Wolfsburg“ ir Sami Allagui, kuris praeityje buvo gana svarbus ginklas. Puolimą sustiprino labai sėkmingai klube debiutavęs Mathew Leckie ir D. Selke, saugų liniją – Valentino Lazaro, gynybą – „Manchester City“ auklėtinis Karimas Rekikas, išsinuomotas iš „Marseille“. Klubas nesusilpnėjo ir todėl trečią kartą iš eilės turėtų finišuoti tarp 10 geriausiųjų.
10. „Wolfsburg“
Po labai nesėkmingo sezono komanda stiprino visas grandis. Gynybą – Johnu Brooksu, Felixu Uduokhai, Paulu Verhaeghu, Marceliu Tisserandu. Saugų liniją – Marvinu Stefaniaku ir Ignacio Camacho, puolimą – žmogumi, su kuriuo Andriesas Jonkeris dirbo „Arsenal“ akademijoje – Kaylenu Hindsu. Išvyko tik žvaigždės – praėjusį sezoną traumų kamuotas vartininkas Diego Benaglio, gynėjas Ricardo Rodriguezas ir Luizas Gustavo. Jie papildė atitinkamai „Monaco“, „Milan“ ir „Marseille“ – vien tai daug apie juos pasako. Netektis kompensuoti lengva nebus, tačiau galima tikėtis ne be tokio katastrofiško sezono.
Žemesnės vietos:
11. „Mainz“
12. Brėmeno „Werder“
13. „Hamburger“
14. Frankfurto „Eintracht“
15. „Freiburg“
16. „Stuttgart“
17. „Augsburg“
18. „Hannover“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą