2017 m. rugpjūčio 7 d., pirmadienis

2017-18 „Premier“ lygos prognozės

Vasara Anglijoje yra stebėtinai panaši į pernykštę – rezultatais nepatenkinti Mančesterio klubai švaisto pinigus naujiems pirkiniams, Londono komandos stiprinasi kukliau, o sezonas laukia itin sunkiai prognozuojamas.

1. „Tottenham Hotspur“ (foto – Mauricio Pochettino)
Daug kas „pentinus kritikuoja dėl neaktyvumo transferų rinkoje. Tačiau sudėties stabilumas kaip tik yra tai, kas neša klubui puikius rezultatus, tad nenustebčiau, jeigu šie metai priklausytų jiems. Be abejo, turbūt nedidelis pastiprinimas dar bus, bet kyla klausimas, ar verta mėtyti milijonus mechanizmui, kuris kol kas veikia puikiai. Vienintelis rimtas nuostolis ir Kylas Walkeris. Clintonas N‘Jie praėjusį sezoną buvo išnuomotas, Federico Fazio taip pat, tad jų nuostoliai laikyti neverta. Galima neabejoti – krašto gynėjas į K. Walkerio vietą bus įsigytas, o „Spurs“ kovos dėl aukso
2. „Manchester City“
Gynybai komanda išleido daugiau už daugelį NATO šalių – svarbiausias pirkinys yra Edersonas, kuriam numatomas pagrindinio vartininko vaidmuo. K. Walkeris, Danilo ir Benjaminas Mendy sustiprins gynybą kraštuose. Pastiprinimas gal ir atrodo solidus, tačiau įsigyti žaidėjai, kurių pranašumas visų pirma yra tai, kaip jie jungiasi į atakas, o ne atlieka savo tiesioginį darbą. Puolimą sustiprino Bernardas Silva. Kartu atsikratyta ir nemažu būriu žaidėjų, kurie komandai jau nebereikalingi. Jesus Navas ir Nolito papildys „Sevilla“, Willy Cabellero bus atsarginiu vartų sargu „Chelsea“, Pablo Zabaleta ir Joe Hartas žais „West Ham“, perspektyvusis Kelechi Iheanacho „Leicester“, Gaelis Clichy ir Fernando persikėlė į Turkiją, Bruno Zucculini – į „Hellas“, „Lazio“ fanus šokiruoti nusprendęs Aleksandras Kolarovas pasirinko „AS Roma“, trys talentingi jaunuoliai išnuomoti „Girona“ klubui, Backary Sagna naujų darbdavių dar nerado. Sudėtis sustiprėjo, bet nenustebkite, jeigu galvos skausmu išliks gynyba – vargu ar krašto gynėjai buvo blogiausia, ką „miestiečiai“ turėjo pernai, o centras liko nesustiprintas.
3. Londono „Arsenal“
„Kanonieriai“ jau kelintą sezoną iš eilės vasarą dirba tuo pačiu stiliumi – lyderiai išsaugomi, įsigijama bent viena žvaigždė, tačiau apsipirkimas kuklus. Šį kartą komandos gynybą sustiprino Seadas Kolašinecas, puolimą – Alexandras Lacazette. Iš komandą palikusių žaidėjų, ryškesnį pėdsaką paliko tik trys: nuo šiol Turino „Juventus“ vartus ginsiantis Wojciechas Szczesny, į „Toulouse“ išvykęs Yaya Sanogo ir Madrido „Getafe“ išnuomotas Emiliano Martinezas, kuris sulaukdavo mažai šansų, nors buvo mėgiamas Arseno Wengero. Laukta didesnio išvykusiųjų skaičiaus, tačiau transferų langas bus atviras dar kelias savaites. Kritikai pasakys, jog A. Wengero kariauna savo sudėtimi atsilieka nuo kitų, tačiau grįžti į Čempionų lygą turėtų padėti du faktoriai. Pirma, „kanonieriai“ neturės europinio sezono. Kaip tai praverčia, galite paklausti Londono „Chelsea“ futbolininkų. Antra, tik pačioje praėjusioje sezono pabaigoje A. Wengeras atrado optimalią schemą su trimis gynėjais, realu, kad ji bus naudojamą visą ateinantį sezoną. Tad „kanonieriai“ turėtų grįžti į Čempionų lygą.
4. Londono „Chelsea“
„Aristokratų“ gretose viena era baigėsi. Iš komandos išvyko jos ilgametis simbolis Johnas Terry. Tai – svarbiausias vasaros įvykis. Nemanja Matičius prisijungė prie „Manchester United“, Asmirui Begovičiui pabodo šildyti suolą, tad jis pasirinko „Bournemouth“, ta pačia kryptimi iškeliavo ir sezono viduryje iš nuomos susigrąžintas Nathanas Ake. Talentingasis Dominicas Solanke žais už „Liverpool“, Nathanielis Chalobah – už „Watford“, išvyks ir Diego Costa. Kelios dešimtys futbolininkų išnuomoti, iš šio būrio ryškaiusios žvaigždės yra Kurtas Zouma, kuris atstovaus „Stoke“ ir „Crystal Palace“ papildęs Rubenas Loftusas–Cheeksas. Pagrindinė komandos sudėtį papildys keturi žaidėjai. Puolimo lyderio rolė numatyta Alvaro Moratai, N. Matičių pakeis Tiemoue Bakayoko, gynybą sustiprins Antonio Rudigeris, Thibaut Courtois dubleriu bus vartininkas W. Caballero. Antonio Conte negarsėja kaip sėkmingas žaidimo keliais frontais specialistas, tad tikėtina, jog titulas bus neapgintas, tačiau Čempionų lygos zonoje „arsitokratai“ išliks.
5. „Manchester United“ (MU)
„Old Trafford“ irgi atsisveikino su legenda – rezultatyviausias visų laikų komandos žaidėjas Waynas Rooney grįžo į Liverpulio „Everton“. Kažkada itin talentingu laikytas Adnanas Januzajus atstovaus San Sebastijano „Real Sociedad“. Nebuvo pratęstas Zlatano Ibrahimovičiaus kontraktas, nors kalbama, kad švedas gali likti. Gynybą MU stiprino Victoru Lindelofu, saugų liniją – N. Matičiumi, puolimą – Romelu Lukaku. Be abejo, MU nesusilpnėjo, tačiau ir permainos nėra tokios, jog būtų galima kalbėti apie laukiantį esminį proveržį. Panašaus pajėgumo sudėtis turi ir kiti TOP 6 klubai.
6. „Liverpool“
Jeigu štilis „Spurs“ stovykloje nėra blogas ženklas, „Anfield“ viskas kitaip. Jurgeno Kloppo idėjos veikė tik pirmoje sezono pusėje, o antroji parodė, jog trumpas suolas ir neblizganti gynyba gali pridaryti daug problemų. Klubą papildė puolimą sustiprinsiantis Mohamedas Salahas, jaunas „Chelseatalentas D. Solanke ir Andrew Robertsonas, iš kurio tikimasi daugiau, negu tik iš bėdos kairiajame gynybos krašte žaidžiančio James Milnerio ar Alberto Moreno. Karjerą baigė vartininkas Alexas Manningeris, šiltai klubas į Romos „Lazioׅ“ išlydėjo Lucasą Leivą. Dar klubas medžioja Virgilą van Dijką ir mėgins iš klubo nepaleisti Philipo Coutinho. Suolas išliko trumpas, puolime priklausomybė nuo P. Coutinho ir Roberto Firmino sumažėjo, bet tikėtina, jog kitas sezonas bus liūdnesnis ir komanda bus už TOP 4 ribos.
7. „Southampton“
Pagrindinis vasaros veiksmas vyko šalia aikštės. Claudą Puelį trenerio poste pakeitė gana nedaug sėkmingo darbo patirties turintis Vitorijos „Alaves“ vedlys Mauricio Pellegrino. Po eilinio sėkmingo sezono išpardavimo išvengti pavyko, tai turėtų būti geras ženklas. Išvyko tik formos po traumų niekaip neatgaunantis Jayus Rodriguezas, kuris papildė „West Bromwich Albion“, Cuco Martina, pasirinkęs Liverpulio „Everton“ ir Martinas Caceres, išvykęs į Veronos „Hellas“. Gynybą sustiprino perspektyvus lenkas Janas Bednarekas. Net ir po išpardavimų „šventieji“ pasiekdavo puikių rezultatų, tad nestebintų tai, kad branduolį išsaugojusi komanda sezoną užbaigs iškart už TOP 6. Ypač jeigu pavyks išsaugoti V. van Dijką.
8. „Leicester City“
Vasarą „lapės“ padirbėjo labai rimtai ir turbūt be problemų grįš į pirmą „Premier“ lygos dešimtuką. Svarbiausias naujokas yra Vicente Iborra – naujasis komandos N‘Golo Kante. Būtent kietai aikštės viduryje žaidžiančio žmogaus labai trūko pernai. Centro gynėjas Harry Maguiras atvyko iš „Hull“. K. Iheanacho sustiprins puolimą, o Eldinas Jakupovičius bus atsarginis vartininkas. Klubą palieka veteranas Marcinas Wasilewskis, Ronas-Robertas Zieleris grįžta į Vokietiją, ta pačia kryptimi, tik nuomai iškeliauja Bartoszas Kapustka. „Lapės“ galbūt netgi gali kovoti dėl vietos kito sezono Europos turnyruose.
9. Liverpulio „Everton“
Simboline prasme svarbiausias vasaros įvykis buvo W. Rooney sugrįžimas. Žaidybine – tai, kad klubo vartus nuo šiol gins Jordanas Pickfordas. Puolimą dar sustiprino iš Amsterdamo „Ajax“ atvykęs Davy Klaassenas, iš „Eupen“ – Henry Onyekuru ir „Barcelonos“ auklėtinis, sėkmingą sezoną „Malaga“ sužaidęs Sandro Ramirezas. Gynybą sustiprino C. Martina iš „Southampton“ ir Anglijos rinktinės gynėjas Michaelas Keanas, atvykęs iš „Burnley“. Ne viskas visgi yra taip šviesu. Priešinga kryptimi nei W. Rooney išvyko R. Lukaku. Gerardas Deulofeu grįžo į „FC Barcelona“. Tomas Cleverley pasirinko „Watford“, Aidenas McGeady – „Sunderland“, Arouna Kone išvyko į Turkiją. Visgi, tik R. Lukaku yra rimtas nuostolis. Gandų dėl naujų pirkinių yra ir daugiau. „Everton“ turėtų užimti 7-10 vietas.
10. „West Ham United“
Vasarą „plaktukai“ investavo į puolimą. Javieras Hernandezas ir Marko Arnautovičius tikrai turėtų gerokai padidinti grėsmės varžovų vartams. Pasinaudoję „Manchester City“ krašto gynėjų revoliuciją, nemokamai prisiviliojo Pablo Zabaletą, išsinuomavo Joe Hartą. Didelių nuostolių nėra. Karjerą baigė Alvaro Arbeloa, Anglijoje nepritapęs Havardas Nordtveitas išvyko į „Hoffenheim“. Po J. Harto atvykimo vietos neliko Darrenui Randolphui, išvykusiam į „Middlesbbrough“, jo pėdomis pasekė Ashley Fletcheris. Į Meksiką išvyko Enneras Valencia. Perspektyvusis Reecas Oxfordas patirties metus semsis Monchengladbacho „Borussia“ klube. „Plaktukai“ ženkliai sustiprėjo ir pernykščio sunkaus starto scenarijaus turėtų išvengti. 
Žemesnės vietos
11. „Stoke City“
12. „West Bromwich Albion“
13. „Bournemouth“
14. „Swansea City“
15. „Crystal Palace“
16. „Newcastle United“
17.  „Watford“
18. „Burnley“
19.  „Brighton“
20.  „Huddersfield“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą