2017 m. rugpjūčio 1 d., antradienis

2017-18 „Ligue1“ prognozės

Jau penktadienį prasideda naujas „Ligue1“ sezonas. Ryškiausi tarpsezonio akcentai – gandai apie milžiniškus „Paris Saint Germain“ (PSG) pirkinius, „AS Monaco“ išpardavimas ir Marcelo Bielsos sugrįžimas į Prancūziją.
1. PSG
Šį kartą Paryžiuje gandų yra žymiai daugiau negu realaus veiksmo. Jau ne pirmą savaitę PSG perka Neymarą ir Alexį Sanchesą, tačiau kol kas nieko oficialaus nėra. Kita vertus, neaišku, kiek permainos Paryžiui yra reikalingos, nes nesėkmingą praėjusį sezoną pirmiausiai reiktų sieti su Unai Emery (nuotraukoje) patirties dirbant su superklubais trūkumu, o ne sudėtimi. Kol kas komanda turi du naujokus – Dani Alvesas tikrai turės vietą starto sudėtyje, o Yuri kol kas yra tik talentingas, bet dar nieko neįrodęs gynėjas. Į Leipcigą išvyko minimaliai galimybių pasireikšti Paryžiuje turėjęs Jeanas-Kevinas Augustinas, o Maxwellas nutarė baigti karjerą. Su Neymaru ar be jo, PSG išlieka favoritais susigrąžinti čempionų titulą.
2. „AS Monaco“
Vasaros Monake visos vienodos – didesnis ar mažesnis išpardavimas. Šį kartą jis išties gigantiškas, nes praėjęs sezonas buvo įspūdingas. Bernardo Silva, Benjaminas Mendy ir Tiemoue Bakayoko buvo vieni iš komandos lyderių, bet klubą paliko net ir antroje sezono dalyje suolą šildęs Valerie Germainas ar Nabilis Diraras, kurio vaidmuo buvo mažiau svarbus. Klubo fanai tikisi, kad tai jau pabaiga, nors turtingi klubai mėgina suvilioti ir Kylianą Mbappę bei Thomasą Lemarą. Visgi, tai, kad „Monaco“ tampa jungiamuoju skrydžiu į superklubus, padeda pritraukti talentingo jaunimo. Klubo gynybą papildė Terencas Kongolo, saugų liniją – Youris Tielemansas, rimtą konkurenciją praėjusio sezono pagrindiniam vartininkui Danijeliui Subasičiui sudarys Diego Benaglio. Vargu ar iš tikrųjų komanda susilpnėjo tiek, kiek būtų galima spręsti iš išvykusiųjų pavardžių. Bent jau sidabrą klubas iškovos.
3. „Lyon“
Klubą paliko net keturi žaidėjai, be kurių sunku įsivaizduoti kelių paskutinių sezonų „Lyon“: Alexandras Lacazette, Mathieu Valbuena, Corentinas Tolisso, Maximas Gonalonsas. Maciejus Rybusas ir Christophas Jallet nėra tokie ryškūs nuostoliai, bet spragų kamšymo buvo užtektinai. Atvyko Fernando Marcalis, Bertrandas Traore, Mariano Diazas, Kenny Tete, Marcelo. Vertinant pavardes, komanda susilpnėjo, tačiau dauguma naujokų – daug žadantis jaunimas. „Lyon“ bus pajėgus laimėti medalius.
4. „Nice“
Didieji klubai po sėkmingo sezono klubo neišdrąskė. Dortmundo „Borussia“ vilionėms atsispyrė treneris Lucienas Favre. Iš svarbius vaidmenis turėjusių žaidėjų, išvyko vienintelis Ricardo Pereira, grįžęs į „Porto“ klubą, kurio auklėtinis yra. Išvyko ir Paulis Baysse. Atvyko Adrienas Tameze, Pierre Melou, Christophas Jallet ir keli jauni žaidėjai, kurie kitą sezoną dar bus išnuomoti silpnesnėms komandoms. Yra besidominčių Jeanu Seri, tačiau „Nice“ savo branduolį išsaugos ir turėtų vėl kovoti dėl medalių.
5. „Marseille“
Vasara be nuostolių. Komanda pilnai išpirko kelis praėjusio sezono lyderius. Gynybinius pajėgumas sustiprino po sezono Anglijoje grįžęs Stevas Mandanda, Lucas Ocamposas, Luisas Gustavo ir Adilas Rami, puolime jau ikisezoninėse rungtynėse žiba Valerie Germainas. Rimtų nuostolių pavyko išvengti, tačiau didžioji dalis žaidėjų, kuriuos pernai klubas nuomavosi, grįžo į savo klubus, išvyko traumų alintas Abou Diaby ir Karimas Rekikas. Rudžio Garcios ansamblis šiemet turėtų grįžti į kovą dėl medalių.
6. „Lille“ (LOSC)
Svarbiausias vasaros įvykis Lilyje – Marcelo Bielsos atvykimas į klubą. Gyvoji legenda ir vienas sunkiausio charakterio trenerių pasaulyje turės intriguojančią naują karjeros stotelę. Nuostolių išvengti nepavyko – į „Sevilla“ išvyko Sebastienas Corchia, Marcosas Lopesas persikėlė į „Monaco“ iš LOSC išvyko ir komandos legenda Rio Mavuba. Pastiprinimų M. Bielsa ieškojo keliomis kryptimis. Ne vienas žaidėjas į Lilį atvyksta iš Brazilijos Luizas Araujo, Thiago Mendesas, gynybą – Caju. Iš PSG ir „Monaco“ jaunimo komandų atvyko žaidėjai, kurie pagrindinėse komandose galimybių sulaukė per mažai – Fode Ballo, Chahreddinas Boukhdola, Kouadio Dabila. Trečioji kryptis – mažiau finansiškai pajėgios Europos komandos, iš kurių atvyko Nicolas Pepe, Edgaras Ie, Kevinas Malcuitas, Ezequielis Ponce. Komanda sustiprėjo, tačiau pagal sudėtį vargu ar yra pajėgi kovoti dėl medalių, tačiau M. Bielsa iš sudėties turėtų išspausti viską.
7. „Saint-Etienne“ (ASSE)
Pagrindinis vasaros įvykis – trenerių kaita. Christophas Galtier po 8 sezonų paliko komandą, o į jo vietą stojo Oscaras Garcia. Iš komandą palikusių žaidėjų tik Jordanas Veretout, Kevinas Malcuitas ir Nolanas Roux vaidino svarbesnius vaidmenis komandoje. Klubą papildė Jonathanas Bamba, Loisas Diony ir Saidy Janko. Komandos pajėgumas išliko panašus kaip pernai, tad vargu ar pavyks įsiterpti į kovą dėl medalių.
8. Bordo „Girondins“
Didelių nuostolių išvengti pavyko. Jeremy Menezas komandai buvo svarbus, tačiau komanda išgyvens ir be jo, Nicolas Pallois taip pat yra pakeičiamas. Didžiausia pergalė transferų rinkoje – iš „Rennes“ prisiviliotas į Prancūzijos rinktinę kviečiamas vartininkas Benoit Costilas. Puolimą sustiprins Lukas Lerageris ir Alexandras Mendy. Komanda vasarą sustiprėjo, tad gali įsiterpti į kovą dėl vietų Europos turnyruose.
9. „Rennes“
Nuostolių išvengti nepavyko. Edvino Gertmono klubą paliko pagrindinis vartininkas B. Costilas, į Vokietiją išvyko Gelsonas Fernandesas, į „Montpellier“ – Giovanni Sio ir Pedro Mendesas. Komandos gynybą sustiprino Hamari Traore ir Faitas Maouassa, o likę didieji pirkiniai yra saugai – Brandonas, Benjaminas Bourigeaudas ir Ismaila Sarras, už kurį klubas nepagailėjo 16 milijonų eurų. Naujokai dar turės įrodyti savo vertę, tad kol kas popieriuje komanda tikrai susilpnėjo.
10.  „Nantes“
Vasarą dramų netrūko. Meilę „Nantes“ prisiekinėjęs antroje praėjusio sezono dalyje naujos gyvybės klubui įkvėpęs legendinis portugalas Sergio Conceicao išvyko treniruoti „Porto“ klubą. Jį sensacingai pakeis dar garsesnis specialistas – Claudio Ranieri. Visgi, „Leicester City“ stiliaus stebuklo turbūt nebus – žaidėjų ištekliai tam per kuklūs. Be triukšmo trenerių rinkoje, šiaip jau vasara klube buvo itin rami. Pavyko įsigyti Ciprianą Tatarusanu, kuris turėtų tapti pagrindiniu komandos vartininku ir N. Pallois, kuris labai sustiprins gynybą, bei išsinuomoti porą „Porto“ jaunų talentų. Vartininko klubui prireikė po to, kai į Turkiją išvyko Remy Riou. Patyręs Oswaldo Vizcarrondo perėjo į „Troyes“, o didžiausiu nuostoliu reikia laikyti Amino Harito išvykimą į Gelzenkircheno „Schalke“. Panašaus kalibro sudėtis turi ne vienas „Ligue1“ vidutiokas, bet vien dėl C. Ranieri faktoriaus nesinori tikėti, kad komanda finišuos žemiau negu pirmame dešimtuke.
Žemesnės vietos:
11. „Angers“
12. „Guingamp“
13. „Toulouse“
14. „Montpellier“
15. „Dijon“
16. „Amiens“
17.  „Strasbourg“
18. „Caen“
19. „Metz“
20. „Troyes“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą