2021 m. birželio 3 d., ketvirtadienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Šiaurės Makedonija: grėsmingi debiutantai

Kai atsirado UEFA Tautų lyga ir paaiškėjo, kad netgi D diviziono geriausios komandos galės nepriklausomai nuo atrankos rezultatų pakovoti dėl kelialapio į EURO 2020, ši idėja daugeliui pasirodė labai kontraversiška. Tačiau galiausiai vietą turnyre iškovojo komanda, kuri būti patekusi ir į atkrintamąsias varžybas pagal įprastą atrankos sistemą. Tad makedonai savo šanso tikrai nusipelnė. Nors UEFA Tautų lygoje rezultatai buvo kuklūs, bet pasaulio čempionato atrankos starte išvykoje buvo įveikta Vokietija ir tai tikrai gali užauginti sparnus.



FIFA reitingas: 62 vieta

Varžovai grupės turnyre: Nyderlandai, Ukraina, Austrija

Pastarieji čempionatai

2010 metų pasaulio futbolo čempionato atrankoje Makedonijos rinktinei vadovavo du treneriai. Ciklą pradėjo Slovėnijos futbolo legenda Strečko Katanecas, savo laiku gimtąją šalį išvedęs į 2002 m. pasaulio futbolo čempionatą. Per penkerias rungtynes Makedonija įmušė vos du įvarčius, iškovojo 4 taškus (pergalė prieš Škotiją ir lygiosios su Norvegija) ir S. Katanecas nusprendė pasitraukti. Jį pakeitė Mirsadas Jonuzas. Per likusias trejas rungtynes iškovota viena pergalė prieš Islandiją ir atrankos grupėje aplenkę šiuos šiauriečius, makedonai liko ketvirti. Tiesa, iki antros vietos, kuri teoriškai galėjo suteikti kelialapį į papildomą atranką, Balkanų atstovus skyrė vos trys taškai.

EURO 2012 atrankos ciklas prasidėjo slogiai. Per šešerias rungtynes iškovoti tik keturi taškai – pergalė namuose prieš nykštukinę Andorą ir per teisėjo pridėtą laiką išplėštas taškas namie žaidžiant su Armėnija. Todėl M. Jonuzas buvo pakeistas Velso futbolo legenda, praeityje Madrido „Real“ dirigavusiu Johnu Toshacku. Bet be dar vienos pergalės prieš Andorą ir lygiųjų namuose su Slovakiją, nieko J. Tohshacko komanda nenuveikė, o išvykoje labai skaudžiai 1:4 nusileido Armėnijai. Grupėje pavyko aplenkti tik Andorą.

Į 2014 m. pasaulio futbolo čempionatą makedonus mėgino išvesti Chedomiras Janevskis. Traukiant burtus, Makedonija pateko į paskutinį krepšelį, todėl jie lėmė mirtininkų grupę atrankoje. Nepaisant to, pasiektų neblogų rezultatų: pergalės prieš Velsą ir Serbiją, lygiosios su Škotija. Daugeliui varžovų rungtynės su varžovais iš Balkanų buvo sunkios. Tačiau po aštuonių turų treneris buvo atleistas, o ciklas baigtas dviem pralaimėjimais ir paskutine vieta grupėje.

Gera galimybė reabilituotis galėjo būti EURO 2016 atranka, kurioje Šiaurės Makedonija pateko į gana lengvą grupę. Tačiau pavyko iškovoti tik keturis taškus – pergalė namie prieš Liuksemburgą ir nulinės lygiosios su Baltarusija. Grupėje rinktinė liko paskutinė, negelbėjo ir trenerių kaita – ciklo pradžioje prie komandos vairo stojusį Boshko Gjurovskį vėliau pakeitė serbas Ljubinko Drulovičius.

Prieš atranką į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą, rinktinės vairas buvo patikėtas Igoriui Angelovskiui. Nors ciklas pradėtas keturiais pralaimėjimais iš eilės, Makedonija finišavo visai solidžiai – pasiėmė maksimumą taškų du kartus sutriuškinusi Lichtenšteiną, išvykoje nugalėjo Izraelį, sužaidė lygiosiomis su Albanija ir su Italija (išvykoje). Grupėje Makedonija aplenkė tik Lichtenšteiną ir liko penktoje vietoje, bet vos dviem taškais atsiliko nuo trečią vietą užėmusios Albanijos.

Kelias į EURO 2020. Atrankoje makedonai patyrė keturis pralaimėjimus – visus prieš grupės lyderes Lenkiją ir Austriją. Su 14 taškų pavyko užimti trečią vietą grupėje ir aplenkti tokias komandas kaip Slovėnija ir Izraelis. Papildomoje atrankoje jie 2:1 įveikė Kosovą ir po gyvos šalies futbolo legendos Gorano Pandevo įvarčio – 1:0 Gruziją.

Prognozuojama sudėtis 



Žaidėjų klubai

  1. Madrido „Rayo Vallecano“
  2. „Leeds United“
  3. Budapešto „Ujpest“
  4. Sėkešfehėrvaro „Fehervar“
  5. „Rijeka“
  6. Zagrebo „Dinamo“
  7. „Larnaca“
  8. „Napoli“
  9. Valensijos „Levante“
  10. „Genoa“
  11. „Mallorca“

Daugelis rinktinės lyderių žaidžia pajėgiuose Vakarų Europos klubuose. Tikrai pagal sudėtį šiame čempionate bus ir silpnesnių komandų.

Treneris. Igoris Angelovskis. 44 metų treneris turi dar gana nedidelę patirtį. Baigęs žaidėjo karjerą nuo 2013 metų du sezonus dirbo su Skopjės „Rabotčniki“ ir kartą tapo šalies čempionu. 2015 m. pakviestas į nacionalinės rinktinės štabą, kelis mėnesius padirbęs asistentu, spalį tapo vyriausiuoju treneriu.

ŽvaigždėElifas Elmas. 21 metų atakuojantis saugas savo karjerą pradėjo Skopjės „Rabotčniki“. 2016-17 m. sezone įmušė 6 įvarčius ir patraukė Stambulo „Fenerbahce“ dėmesį. Turkams jis kainavo 300 000 eurų. Pirmą sezone Stambule šildė suolą, bet jau antrame buvo svarbus žaidėjas. 2019 m. vasarą už 16 milijonų eurų persikėlė į „Napoli“. Italijoje jo vaidmuo – svarbus atsarginis. 2019 m. išrinktas geriausiu Makedonijos futbolininku, po metų su „Napoli“ laimėjo Italijos taurę. Į rinktinę kviečiamas nuo 2017 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą