2021 m. birželio 7 d., pirmadienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Slovakija: senosios gvardijos durų trinktelėjimas gali nepavykti

 Marekas Hamšikas (pats Slovakijos legendinis futbolininkas turbūt turnyre bus svarbus atsarginis) ir jo bendraamžiai galbūt žaidžia paskutinį savo didelį turnyrą. Jie pakėlė Slovakijos futbolą į nemenkas aukštumas, bet po truputį atsakomybę perima naujoji karta. Tiesa, paskutiniai rezultatai verčia jos galimybes vertinti labai atsargiai – vos viena pergalė UEFA Tautų lygoje ir prastas startas pasaulio čempionato atrankoje, kurioje taškus iš slovakų atėmė Kipras, ir net Malta.



FIFA reitingas: 36 vieta

Varžovai grupės turnyre: Ispanija, Švedija, Lenkija

Pastarieji čempionatai.

Į 2010 metų pasaulio futbolo čempionatą Slovakiją išvedė treneris Vladimiras Weissas. Nors atrankoje abu kartus pralaimėta pagrindinei konkurentei dėl pirmos vietos grupėje Slovėnijai, bet slovakai švaistė mažiau taškų žaisdami su kitomis grupės komandomis ir sensacingai laimėjo grupės turnyrą, kurioje favoritais buvo laikomi lenkai ir čekai. Čempionate slovakai sužaidė lygiosiomis su Naująją Zelandija, pralaimėjo Paragvajui, tačiau pergalė prieš pasaulio čempionę Italiją atvėrė kelią į aštuntfinalį. Čia tik po atkaklios kovos pralaimėta Nyderlandams.

EURO 2012 atranka buvo nesėkminga. Pergales komanda iškovojo tik prieš Andorą, Makedoniją ir Rusiją. Grupėje pavyko aplenkti tik pirmąsias dvi, į priekį praleista kukli Armėnijos komanda. Tad V. Weissas atsisveikino su komanda.

Į 2014 metų pasaulio čempionatą Slovakiją mėgino išvesti trenerių tandemas – Stansislavas Griga ir Michalas Hippas. Dėl prastų rezultatų baigiantis ciklui juos pakeitė Janas Kozakas. Komanda iškovojo vos tris pergales – po kartą įveikė Bosniją ir Hercegoviną, Latviją ir Lichtenšteiną. Net žaisdami su Lietuva slovakai per dvejas rungtynes iškovojo tik du taškus. Jie daug atsiliko nuo grupėje dominavusių bosnių ir graikų, grupėje užimdami trečią vietą bei vos dviem taškais pralenkdami Lietuvą.

Slovakija laimėjo pirmas šešerias EURO 2016 atrankos rungtynes, tame tarpe iš prieš Europos čempionę Ispaniją. Nors per likusias ketverias rungtynes ispanai atsirevanšavo, slovakai netikėtai pralaimėjo ir Baltarusijai, tačiau trimis taškais aplenkė Ukrainą ir iškovojo tiesioginį kelialapį į EURO 2016. Čempionato starte Slovakija 1:2 nusileido Velsui ir tokiu pat rezultatu sumušė Rusiją. Nulinės lygiosios su Anglija garantavo kelialapį į aštuntfinalį. Tačiau jame gerokai stipresnė buvo ir pergalę 3:0 iškovojo Vokietija.

Atrankoje į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą Slovakija žaidė gana solidžiai. Jie du kartus pralaimėjo grupės lyderei Anglijai ir po kartą suklupo išvykose žaisdama su Škotija ir Slovėnija. Tačiau šias dvi rinktines aplenkė ir grupėje užėmė antrąją vietą. Deja, kaip blogiausia komanda iš antras vietas grupėse užėmusių, Slovakija neturėjo galimybės patekti į kitą atrankos etapą.

Kelias į EURO 2020. Prie komandos vairo stojo Pavelas Hapalas. Komanda pateko į labai lygią atrankos grupę, iškovojo keturias pergales – visas prieš Azerbaidžaną ir Vengriją, kurios liko grupės dugne. Nuo antroje vietoje likusio Velso slovakai atsiliko vos tašku. Tačiau geras pasirodymas UEFA Tautų lygoje leido išlikti kovoje dėl kelialapio. Pirmose rungtynėse po nulinių lygiųjų ir 11 metrų baudinių serijos pavyko eliminuoti Airiją. Tačiau kuklūs rezultatai Tautų lygoje kainavo kėdę P. Hapalui ir lemiamoje kovoje rinktinei jau vadovavo Štefanas Tarkovičius. Per pratęsimą Michalo Durišo įmuštas įvartis lėmė pergalę 2:1 prieš Šiaurės Airiją ir vietą EURO 2020.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai

  1. Gdansko „Lechia“
  2. Nikosijos „Omonia“
  3. Milano „Inter“
  4. Poznanės „Lech“
  5. Berlyno „Hertha“
  6. „Genk“
  7. Budapešto „Ferencvaros“
  8. „Koln“
  9. „Parma“
  10. Liberecų „Slovan“
  11.  Nikosijos „Omonia“

Slovakų sudėtis kukloka. Nepadeda ir tai, kad sunkiai S. Tarkovičiaus schemose vietą randa vienas individualiai stipriausių šalies futbolininkų Stanislavas Lobotka. Sunku įsivaizduoti, kad Slovakija galėtų žengti toliau negu EURO 2016.

Treneris. Štefanas Tarkovičius. 48 metų treneris karjerą 1997 m. pradėjo su nacionaline merginų rinktine ir ją treniravo penkerius metus. 2005-2008 m. dirbo trenerio asistentu „Žilina“ klube ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Nuo 2009 metų kelis metus dirbo su Slovakijos U-19 rinktine. 2010-13 m. nelabai sėkmingai dirbo su Slovakijos čempionato vidutiniokais, trumpai buvo gavęs šansą prie „Žilina“ vairo. Nuo 2013 iki 2018 metų dirbo Slovakijos rinktinės štabe, 2020 spalį paskirtas vyriausiuoju treneriu.

Žvaigždė. Milanas Škriniaras. 26 metų centro gynėjas nuo 2007 m. priklausė „Žilina“ klubo akademijai. 2012 m. debiutavo komandoje, bet iš pradžių daug žaidybinio laiko negaudavo, trumpam buvo nuomojamas „ViOn Zlate Moravce“ klubui. 2014-15 m. sezono metu pagaliau įsitvirtino starto sudėtyje. 2016 m. sausį persikėlė į Genujos „Sampdoria“. 2016-17 m. sezone žaidė puikiai ir atkreipė Milano „Inter“ dėmesį. Už jį buvo sumokėta 20 milijonų eurų. Investicija atsipirko – gynėjas iškart įsitvirtino starto sudėtyje. Slovakijos ir Italijos čempionas, UEFA Europos lygos finalininkas, geriausias 2019 m. Slovakijos futbolininkas ypač vertinamas dėl puikaus žaidimo kojomis. Į rinktinę kviečiamas nuo 2016 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą