2021 m. birželio 1 d., antradienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Danija: gali sukelti triukšmo

Christianas Eriksenas yra akivaizdus Danijos rinktinės vedlys. Jis pagaliau vėl randa savo vietą klubiniame futbole. Tačiau dar svarbiau yra tai, kad praktiškai visas potencialus startinės rinktinės vienuoliktukas šiuo metu patirtį kaupia aukšto lygio klubuose, o rinktinės rezultatai teikia labai daug vilčių prieš EURO 2020.



FIFA reitingas: 10 vieta

Varžovai grupės turnyre: Belgija, Rusija, Suomija

Pastarieji čempionatai

2010 metų pasaulio futbolo čempionato atranką Danija įveikė įspūdingai. Vienintelis pralaimėjimas Vengrijai patirtas tada, kai kelialapis į čempionatą jau buvo kišenėje, nors atrankoje teko varžytis su Portugalija ir Švedija. Čempionatą pradėję nuo pralaimėjimo Nyderlandams, Morteno Olseno auklėtiniai vėliau įveikė Kamerūną, tačiau lemiamose rungtynėse dėl patekimo į aštuntfinalį stipresnė buvo Japonija.

EURO 2012 atrankoje Danija vienintelį pralaimėjimą patyrė Portugalijoje. Tačiau tiek dabartiniai Europos čempionai, tiek ant kulnų mynusi Norvegija buvo aplenktos. Čempionato starte netikėtai 1:0 įveikti Nyderlandai. Tada įspūdingame mače 2:3 nusileista Portugalijai ir paskutiniame mače 1:2 – Vokietijai.

2014 metų pasaulio čempionato vienintelė varžovė, su kuria žaisdama Danija neprarado taškų, buvo Malta. Be pralaimėjimo Italijai, sugebėta namie net 0:4 nusileisti Armėnijai. Grupę užtikrintai laimėjo italai, o Čekijos ir Bulgarijos problemos leido Danijai finišuoti antroje vietoje, tačiau kaip silpniausia iš antrose vietose likusių komandų, iš tolimesnės kovos ji buvo eliminuota.

EURO 2016 atrankoje danai du kartus įveikė Serbiją ir kartą Armėniją. Visuose kituose mačuose taškai buvo prarasti. Todėl grupėje užimta tik trečioji vieta – po portugalų ir albanų. Papildomoje atrankoje burtai suvedė su Švedija. Zlatano Ibrahimovičiaus sustabdyti nepavyko, todėl į Prancūziją išvyko švedai.

2018 metų pasaulio čempionato atrankoje per pirmus tris turus naujo trenerio Ages Hareide‘o auklėtiniai surinko vos tris taškus – nusileista Lenkijai ir Juodkalnijai. Tačiau per likusias septynerias rungtynes Danija pralaimėjimų nepatyrė ir užtikrintai aplenkusi Juodkalniją ir Rumuniją, grupėje liko antra po Lenkijos. Papildomos atrankos burtai danus suvedė su Airija. Po nulinių lygiųjų namuose, rungtynių Dubline pradžia nieko gero nežadėjo – jau šeštą minutę Airija įsiveržė į priekį. Tačiau Danija atsakė penkiais įvarčiais ir užtikrintai išsikovojo vietą čempionate. Turnyras Rusijoje prasidėjo nuo pergalės 1:0 prieš Peru, nors varžovai ir buvo geresni. Su Australija ir Prancūzija labai blankiuose mačuose sužaista lygiosiomis. Aštuntfinalyje po 11 metrų baudinių serijos Daniją namo išsiuntė Kroatija.

Kelias į EURO 2020. Atranką Danija įveikė be pralaimėjimų, bet tik keturiose rungtynėse iš aštuonių pasiekė pergales. Nuo grupės nugalėtojos Šveicarijos atsilikta vos vienu tašku, trečioje vietoje likusi Airija aplenkta trimis.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai

  1. „Leicester City“
  2. Bergamo „Atalanta“
  3. Londono „Chelsea“
  4. „Milan“
  5. „Valencia“
  6. „Barcelona“
  7. „Tottenham“
  8. Dortmundo „Borussia“
  9. „Leipzigׅ“
  10. Milano „Inter“
  11. „Copenhagen“

Danų sudėtis solidi. Žaidėjų branduolys jau ne pirmus metus žaidžia kartu, o šiuo metu praktiškai visas startinis vienuoliktukas žaidžia geriausiose pasaulio lygose. Tad galima laukti neblogų rezultatų.

Treneris. Kasperas Hjulmandas. 49 metų treneris nuo 1998 m. dešimtmetį praleido „Lyngby“ klube. Iš pradžių dirbo su jaunimo komandomis, o nuo 2006 metų – su pagrindine, kurią išvedė į aukščiausią Danijos divizioną. 2008 metais atvyko į Farumo „Nordsjaelland“, kur dirbo trenerio asistentu. 2011 metais tapo klubo vyriausiuoju treneriu. Su klubu kartą tapo Danijos čempionu. 2014 m. buvo paskirtas „Mainz“ treneriu, bet čia jam nesisekė ir pavyko išdirbti mažiau negu sezoną. Nuo 2016 m. vėl grįžo į „Nordsjaelland“ ir čia dirbo ilgiau negu tris sezonus, bet ankstesnės sėkmės nepasiekė. 2020 metais tapo Danijos rinktinės treneriu.

ŽvaigždėChristianas Eriksenas. 29 metų atakuojantis saugas kelią į šlovę skynėsi per Nyderlandus. Būdamas 16 metų iš „Odense“ klubo akademijos, kurioje praleido trejus metus, persikėlė į Amsterdamo „Ajax“. Jau tada juo domėjosi daugelis Europos superklubų. 2010 metų sausį debiutavo pagrindinėje klubo komandoje, jau kitą sezoną danas įsitvirtino starto sudėtyje. Klubas ketverius metus iš eilės iškovojo Nyderlandų čempionato auksą, o C. Eriksenas mušė įvarčius ir dalino rezultatyvius perdavimus. 2013 m. rugpjūtį „Tottenham Hotspur“ sumokėjo 11 milijonų svarų, o danas persikėlė į Angliją. Jau pirmą sezoną C. Eriksenas įmušė 10 įvarčių. Du kartus buvo išrinktas klubo metų žaidėju. Su klubu pasiekė Čempionų lygos finalą. 2020 metų sausį perėjo į Milano „Inter“. Adaptacija Milane užtruko, bet šiemet danas tapo Italijos čempionu, o pernai pasiekė UEFA Europos lygos finalą. Rinktinės garbę C. Eriksenas gina nuo 2010 metų. Jis yra puikus standartinių situacijų ekspertas.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą