2021 m. gegužės 31 d., pirmadienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Šveicarija: gniuždantis stabilumas

Tai jau tapo tradicija. Šveicarija beveik visada prasimuša į didžiuosius futbolo pasaulio renginius. Beveik visada įveikia grupės etapą. O tada važiuoja namo. Nesvarbu, kad kartais varžovai būna palankūs tolimam žygiui. 2006 metais juos namo išsiuntė Ukraina, 2016 metais – Lenkija, 2018 – Švedija. Kaip bus šį kartą?



FIFA reitingas: 13 vieta

Varžovai grupės turnyre: Turkija, Italija, Velsas

Pastarieji čempionatai.

Prieš atranka į 2010 metų pasaulio futbolo čempionatą, komandos vairą perėmė legendinis vokiečių futbolo treneris Ottmaras Hitzfeldas. Į PAR kelią komandą prasiskynė sunkioje kovoje vienu tašku pralenkusi Graikiją. Pats turnyras pradėtas nuo sensacingos pergalės prieš būsimus čempionus ispanus. Visgi, pralaimėjimas Čilei ir lygiosios su Hondūru užkirto kelią į aštuntfinalį.

Į EURO 2012 Šveicarija apskritai nesugebėjo patekti. Atrankos grupėje juos pralenkė Anglija ir Juodkalnija.

Tuo tarpu į 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą Šveicarija pateko labai lengvai — nepralaimėjo nė vienerių rungtynių. Nors turnyras pradėtas nuo triuškinančio pralaimėjimo Prancūzijai, bet pergalės prieš Ekvadorą ir Hondūrą leido patekti į aštuntfinalį. Čia jų laukė Argentina. Šveicarija atsilaikė 118 minučių, bet Angelio di Marios įvartis pasiuntė juos namo.

Prieš atranką į EURO 2016 komandos treneriu tapo Vladimiras Petkovičius. Atranka prasidėjo nuo pralaimėjimų Anglijai ir Slovėnijai, tačiau iš 8 likusių rungtynių komanda laimėjo 7 ir užtikrintai išsikovojo vietą EURO 2016. Čempionato starte 1:0 buvo įveikta Albanija. Lygiosios su Rumunija ir Prancūzija leido grupėje užimti antrąją vietą. Aštuntfinalyje laukė Lenkija. Ilgą laiką atsilikinėjusiems šveicarams pratęsimą išplėšė Xherdanas Shaqiri. Tačiau netikslus Granito Xhakos smūgis per baudinių seriją užvėrė kelią į ketvirtfinalį.

V. Petkovičiaus auklėtinių kelias į Rusiją, kur vyko 2018 metų pasaulio čempionatas, nebuvo paprastas. Nors puikią gynybą demonstravusi šalis laimėjo pirmas devynerias atrankos rungtynes iš eilės, bet paskutiniame ture pralaimėta Portugalijai, kuri ir atėmė tiesioginį kelialapį į pasaulio čempionatą. Papildomose atrankos rungtynėse po pergalės 1:0 išvykoje prieš Šiaurės Airiją, namie komanda pasirinko gynybinę strategiją ir sužaidusi 0:0 pateko į pasaulio čempionatą. Pačios pirmenybės pradėtos labai aukšta nata – nuo lygiųjų 1:1 su Brazilija. Mače, kuris buvo labai svarbus patekimui į kitą etapą laukė Serbija. Nors Šveicarija atsilikinėjo, etninių albanų X. Shaqiri ir G. Xhakos įvarčiai leido laimėti 2:1. Mažai ką lėmusiose rungtynėse su Kosta Rika tik vartininko Yanno Sommerio klaida sutrukdė pasiekti tris taškus. Aštuntfinalyje laukė Švedija. Netikėtai blankiai atrodę šveicarai pralaimėjo 0:1.

Kelias į EURO 2020. Vienintelis varžovas, kurio Šveicarija nė karto neįveikė, buvo Danija. Tačiau stabiliau už skandinavus taškus rinkę šveicarai grupėje liko pirmi, aplenkę ir pajėgią Airijos rinktinę.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai
  1. Monchengladbacho „Borussia“
  2. „Torino“
  3. Dortmundo „Borussia“
  4. Monchengladbacho „Borussia“
  5. Frankfurto „Eintracht“
  6. Londono „Arsenal“
  7. Monchengladbacho „Borussia“
  8. „Basel“
  9. „Liverpool“
  10. Lisabonos „Benfica“
  11. Monchengladbacho „Borussia“

Sudėtyje vyrauja patyrę žaidėjai. Net tie, kurie yra jaunesio amžiaus, daugelis Šveicarijai jau yra atstovavę ne viename turnyre.

Treneris. Vladimiras Petkovičius. Sarajeve gimęs 57-erių treneris turi dvigubą Bosnijos ir Šveicarijos pilietybę. Daugiau nei dešimtmetį per savo futbolininko karjerą praleidęs Šveicarijoje, V. Petkovičius ir trenerio karjerą pradėjo Alpėse. 1997-2008 m. treniravo menkai žinomus Šveicarijos klubus. Su „Bellinzona“ pasiekė Šveicarijos taurės finalą ir tai atkreipė Berno „Young Boys“ dėmesį. Per tris metus Šveicarijos sostinėje, didžiausias pasiekimas buvo sidabro medaliai. 2011-2012 metais pusmetį nesėkmingai dirbo su Turkijos „Samsunspor“, sezone pabaigoje laikinai perėmė „Sion“ vairą. 2012 metų vasarą netikėtai buvo paskirtas Romos „Lazio“ strategu. Su klubu treneris iškovojo Italijos taurę. Sirgaliai buvo patenkinti gražesniu žaidimu, nei jo pirmtako Eduardo Rejos laikais, bet ne rezultatais, nes „Serie A“ klubas liko tik 7-as. Kito sezono viduryje treneris buvo atleistas. 2014 metais paskirtas Šveicarijos rinktinės treneriu.

Žvaigždė Denisas Zakaria. 24 metų atraminis saugas yra kylanti Šveicarijos futbolo žvaigždė. Gimęs Ženevoje, sudanietės ir Kongo piliečio šeimoje, žaidėjas savo kelią į futbolą pradėjo „Servette“ akademijoje. 2014-15 m. antroje Šveicarijos lygoje ir įvyko jo debiutas už pagrindinę komandą. 2015 metų vasarą perėjo į Berno „Young Boys“. Čia greitai tapo svarbiu žaidėju. 2017 metų vasarą už 10 milijonų eurų perėjo į Monchengladbacho „Borussia“ kaip pamaina Mahmoudui Dahoudui. Čia irgi neužtruko įsitvirtinti kaip vienas pagrindinių klubo vedlių. Puikiai žaidžia vienas prieš vieną. Į rinktinę kviečiamas nuo 2016 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą