2021 m. gegužės 7 d., penktadienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Italija: bandys grįžti su trenksmu

 Prieš dvejus metus pasaulio čempionato atrankoje Italija patyrė visišką fiasko ir po 60 metų pertraukos turėjo praleisti pirmenybes. Dabar nuotaikos visai kitokios – įspūdingai atranką įveikusi šalis tikisi skambiai grįžti į pasaulio futbolo elitą. Be to, Italija bus viena iš čempionato šeimininkių.



FIFA reitingas: 7 vieta

Varžovai grupės turnyre: Turkija, Velsas, Šveicarija.

Pastarieji čempionatai.

Atrankoje į 2010 m. pasaulio futbolo čempionatą Marcelo Lippi treniruojama Italija problemų neturėjo. Į PAR M. Lippi vežėsi būrį veteranų, kurie buvo 2006 m. rinktinės lyderiai, o jauniems žaidėjams durys į komandą vėrėsi lėtai. Blankiai rungtyniavusi Italija sužaidė lygiosiomis su Paragvajumi ir Naująja Zelandija, nusileido Slovakijai ir namo važiavo jau po grupės turnyro.

Prieš EURO 2012 atranką komandos treneriu tapo „Fiorentina“ klube žibėjęs Cesare Prandelli. Nors atrankoje demonstravo fantastišką gynybą ir praleido vos 2 įvarčius per 10 rungtynių, niekas Italijos nelaikė čempionato favorite. Grupėje jie sužaidė lygiosiomis su Ispanija ir Kroatija bei įveikė Airiją. Ketvirtfinalyje po 11 metrų baudinių serijos eliminavo Angliją, nuostabiame pusfinalio mūšyje buvo įveikta Vokietija. Nusivylimu tapo tik finalas, kuriame Ispanija nepaliko jokių šansų.

Į Braziliją, kur vyko 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatas, Italija kelią prasiskynė nesunkiai. Patekę į mirtininkų grupę, pirmose rungtynėse įveikė Angliją. Tačiau toliau prasidėjo košmaras – pralaimėta Kosta Rikai ir Urugvajui, komandos puolimas buvo visiškai bedantis ir čempionatas pasibaigė jau po grupės varžybų.

Prieš atranką į EURO 2016 komandos treneriu tapo iki tol labai sėkmingai Turino „Juventus“ treniravęs Antonio Conte. Italija gana užtikrintai įveikė pagrindines konkurentus grupėje – Kroatiją ir Norvegiją, tačiau demonstravo blankų žaidimą. Per atranką jie įmušė tik 16 įvarčių. Visgi, EURO 2016 vaizdas buvo visai kitoks. Užtikrintai įveikta Belgija, Švedija ir tik paskutinėse nieko nelėmusiose grupės rungtynės pralaimėta Airijai. Aštuntfinalyje Italija pelnytai įveikė poros favorite laikytą Ispaniją, ketvirtfinalyje laukė Vokietija. Nugalėtoją lėmė 11 metrų baudiniai. Netikslus Matteo Darmiano smūgis užbaigė įspūdingą kelią turnyre.

Po EURO 2016 prie rinktinės vairo stojo Gian Piero Ventura. Atrankoje į 2018 pasaulio čempionatą matėme tradicinį komandos veidą – gana solidžią gynybą, bet nemažas problemas puolime. Grupėje pirmą vietą užėmė Ispanija, o italus papildomos atrankos burtai suvedė su Švedija. Išvykoje pralaimėję 0:1, namie italai nesugriovė varžovų gynybinių barikadų ir turėjo praleisti čempionatą Rusijoje.

Kelias į EURO 2020. Prie rinktinės vairo stojo Roberto Mancini. Tik Belgija atrankoje buvo rezultatyvesnė už Italiją, gynyboje taip pat komanda išliko viena stipriausių Europoje. Iškovotos visos 10 pergalių ir užtikrintai pralenktos Suomijos, Graikijos ir Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai

  1. „AC Milan“
  2. Londono „Chelsea“
  3. Milano „Inter“
  4. Romos „Lazio“
  5. „Paris Saint Germain“
  6. „Napoli“
  7. „Paris Saint Germain“
  8. „Sassuolo“
  9. Milano „Inter“
  10. Turino „Juventus“
  11. „Torino“

Italijos rinktinės sudėtis gerokai atjaunėjusi, tačiau labai talentinga. Vienintelis dalykas, kurio gali pritrūkti – tokio lygio rungtynių patirtis.

Treneris. Roberto Mancini. 56 metų treneris turėjo puikią žaidėjo karjerą ir yra viena iš Italijos futbolo legendų. Trenerio karjerą pradėjo 2001 metais, kai stojo prie „Fiorentina“ vairo. Komanda turėjo daug skolų, tad R. Mancini ne visada gaudavo algą, o iš sirgalių sulaukė grasinimų mirtimi, nes komanda buvo priversta parduoti žvaigždes – Rui Costą ir Franceso Toldo. Su klubu jis iškovojo Italijos taurę, bet 2002 metų pradžioje klubui atsidūrus iškritimo zonoje paliko Florenciją. Tada sekė du sezonai Romos „Lazio“ klube. „Ereliai“ tuo metu taip pat veržėsi diržus, bet treneris pasiekė UEFA Taurės pusfinalį, iškovojo Italijos taurę, gana solidūs buvo ir sezonai „Serie A“. 2004 metais R. Mancini stojo prie Milano „Inter“ vairo. Su klubu jis tris kartus tapo Italijos čempionu, du kartus laimėjo Italijos taurę. 2008 metais buvo atleistas, nes klubo vadovybė norėjo geresnių rezultatų Čempionų lygoje. 2009 metų gruodį R. Mancini stojo prie „Manchester City“ vairo. Mančesteryje po kartą laimėjo „Premier“ lygą ir FA Taurę. Nors treneris pirmą kartą išvedė „miestiečius“ į Čempionų lygą, abu pasirodymai baigėsi dar grupės turnyre, o vadovų kantrybės taurę perpildė 2013 FA Taurės finalas, kuriame pralaimėta „Wigan“. 2013-2014 metais su Stambulo „Galatasaray“ pasiekė Čempionų lygos aštuntfinalį, grupės turnyre eliminavęs Turino „Juventus“. Iškovota ir Turkijos taurė. 2014 lapkritį grįžo į „Inter“, tačiau du sezonus komanda liko toli nuo Čempionų lygą garantuojančių medalių. 2017-18 metais gana nesėkmingai dirbo Sankt Peterburgo „Zenit“, o po to priėmė Italijos rinktinės iššūkį.

Žvaigždė. Marco Verratti. 28 metų centro saugas gimė Peskaroje. Nuo 14 metų priklausė gimtojo miesto klubui. Debiutavo jame būdamas vos 15 metų. Per keturis sezonus komandą pakilo iš trečio Italijos diviziono į aukščiausiąjį, o paskutiniame savo sezone su „Pescara“ marškinėliais, M. Verratti tapo geriausiu „Serie B“ žaidėju bei jaunuoju Europos futbolininku. Tačiau jis nusprendė nedebiutuoti „Serie A“, bet 2012 m. persikėlė į „Paris Saint Germain“. Per beveik dešimtmetį Paryžiuje jis septynis kartus tapo Italijos čempionu, pasiekė Čempionų lygos finalą, kartą tapo geriausiu Italijos futbolininku. Italas pasižymi puikia kamuolio kontrole, gerai žaidžia vienas prieš vieną. Į rinktinę jis kviečiamas nuo 2012 metų, bet tai bus tik antras M. Verratti turnyras su rinktine (pirmasis – 2014 m. pasaulio futbolo čempionatas).

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą