2021 m. gegužės 25 d., antradienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Austrija: tikslas – bent jau pirma pergalė

Austrijos futbolas visą šį dešimtmetį išgyvena pakilimą. Itin daug lūkesčių sieta su EURO 2016, bet jis virto fiasko. Tad iki šiol Austrija dar nėra iškovojusi pergalių Europos čempionatuose. EURO 2020 atranka įveikta užtikrinta, geras žaidimas demonstruotas UEFA Tautų lygoje, bet pasaulio čempionato atrankos startas jau buvo pavojaus signalas.


\FIFA reitingas: 23 vieta

Varžovai grupės turnyre: Nyderlandai, Ukraina, Šiaurės Makedonija

Pastarieji čempionatai.

Atrankoje į 2010 metų pasaulio futbolo čempionatą rinktinei vėl vadovavo du strategai. Ciklą pradėjo Čekijos rinktinėje savo vardą susikūręs Karelas Bruckneris, jį vėliau pakeitė Dietmaras Constantini. Nors buvo ir puikių akimirkų — įveikta Prancūzija, bet lygiosios su Farerais ir pralaimėjimas Lietuvai buvo įvertinti kaip fiasko. Grupėje užimta trečia vieta, bet nuo antrosios skyrė net 7 taškai.

Atranka į EURO 2012 buvo žingsnis atgal. Grupėje užimta 4 vieta – į priekį praleista Vokietija, Turkija ir Belgija. Vienintelės komandos, kurias pavyko austrams įveikti – Kazachstanas ir Azerbaidžanas. Ciklo pabaigoje D. Constantini buvo atleistas.

Neilgai trukus po atrankos pabaigos, paskelbta, kad komandos vairą perima šveicaras Marcelis Kolleris. Austrija grįžo į „tradicinę“ trečią vietą grupėje 2014 metų pasaulio futbolo čempionato atrankoje, tačiau bent kartą įveikė visus grupės varžovus, išskyrus Vokietiją ir nuo antroje vietoje likusios Švedijos atsiliko tik trimis taškais.

Kelyje į EURO 2016 austrų laukė pajėgios Švedijos ir Rusijos rinktinės, bet austrai įveikė visus. Pirmosios rungtynės su Švedija Vienoje baigėsi lygiosiomis, bet vėliau sekė 9 pergalės iš eilės ir užtikrintai iškovotas kelialapis į EURO 2016. Visgi, čempionatas virto fiasko. Jau pirmose rungtynėse nusileista gerokai prasčiau vertintai Vengrijai, nors su Portugalija pavyko pasiekti nulines lygiąsias, tačiau per teisėjo pridėtą laiką praleistas įvartis mūšyje su Islandija lėmė dar vieną pralaimėjimą ir paskutinę vietą grupėje.

Pasaulio čempionato atranka buvo nesėkminga. Vienintelės komandos, kurias Austrija įveikė, buvo grupės autsaiderės Sakartvelas ir Moldova. Grupėje užimta tik ketvirtoji vieta, į priekį praleistos Serbijos, Airijos ir Velso rinktinės.

Kelias į EURO 2020. Komandos treneriu tapo vokietis Franco Foda. Ciklas pradėtas pralaimėjimais Lenkijai ir Izraeliui. Tačiau per toliau sekusias septynerias rungtynes Austrija iškovojo 19 taškų ir tik nieko nelėmusiose rungtynėse nusileido Latvijai. Nors nuo Lenkijos grupėje austrai atsiliko, bet Šiaurės Makedoniją ir Slovėniją aplenkė užtikrintai ir grupėje liko 2-i.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai

  1. Linco LASK
  2. „Salzburg“
  3. Leverkuzeno „Bayer“
  4. Frankfurto „Eintracht“
  5. Monchengladbacho „Borussia“
  6. Miuncheno „Bayern“
  7. „Wolfsburg“
  8. Frankfurto „Eintracht“
  9. „Hoffenheim“
  10. „Leipzig“
  11. „Stuttgart“

Daugelis dabartinės komandos lyderių vyko ir į EURO 2016. Dabar jie labiau patyrę ir galbūt tai padės išvengti fiasko pasikartojimo.

Treneriai. Franco Foda. 54-erių vokietis per savo karjerą žaidė savo šalies, Austrijos ir Šveicarijos klubuose. 1997-2001 metais paskutinio jo karjeros klubu buvo Graco „Sturm“. Čia prasidėjo ir jo, kaip trenerio karjerą. 2002-2012 metais F. Foda buvo trenerio asistentas, dirbo su antrąja komanda ir dirbo pagrindiniu treneriu (2002-03 ir nuo 2006 metų). Per šį laiką kartą tapo Austrijos čempionu (2010-2011), kartą laimėjo šalies taurę. 2012-13 metais su „Kaiserslautern“ užėmė trečią vietą antroje Bundeslygoje. Po nesėkmingos sezono pradžios 2013 m. rugpjūtį buvo atleistas. 2014 metais grįžo į Gracą. Čia dirbo tris sezonus – aukščiausias pasiekimas buvo trečioji vieta. 2017 metais paskirtas Austrijos rinktinės treneriu.

Žvaigždė Davidas Alaba. 28 metų futbolininkas gimė Vienoje. Būdamas 10 metų pakliuvo į vieno stipriausių šalies klubų – „Austria“ akademiją. 16 metų persikėlė į „Bayern“ talentų kalvę, jau po metų žaidė už antrą šio superklubo klubo komandą. Tą sezoną „Bayern“ gynėjų grandyje vyko kartų kaita ir Louisas van Gaalas suteikdavo šansų ir talentingam austrui. 2011 metų sausį klubas išsiuntė D. Alabą pusmečio nuomai į „Hoffenheim“. Jau kitą sezoną austras grįžo į „Bayern“ ir įsitvirtino kaip starto sudėties žaidėjas. 10 kartų Vokietijos čempionas ir du kartus Čempionų lygoje triumfavęs D. Alaba pasižymi puikia kamuolio kontrole. Klube jis gynėjas (neretai netgi centro), o rinktinėje prie F. Foda – netgi krašto puolėjas, kai komanda žaidžia schema 4-3-3. Jauniausias visų laikų rinktinės debiutantas jos garbę gina nuo 2009 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą