2021 m. gegužės 28 d., penktadienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Portugalija: titulą gins gerokai įspūdingesnis ansamblis

Portugalija EURO 2020 gins čempionų titulą. Ir atvažiuos su komanda, kuri tikrai yra visa galva geresnė už 2016-ųjų ansamblį. Tačiau pasaulio čempionatas parodė, kad sėkmė tikrai nėra garantuota. Visgi pagrindo optimizmui tikrai yra daug.,


FIFA reitingas: 5 vieta

Varžovai grupės turnyre: Prancūzija, Vokietija, Vengrija  

Pastarieji čempionatai. Į 2010 metų pasaulio futbolo čempionato atranką komandą vedė žmogus, kurį seras Alexas Fergusonas yra pavadinęs geriausiu visų laikų savo asistentu – Carlosas Queirozas. Kelią į PAR Portugalija prasiskynė sunkiai – užėmė antrą vietą grupėje po Danijos, minimaliai pralenkė Švediją, o papildomose rungtynėse du kartus sunkiai įveikė Bosniją ir Hercegoviną. Per patį čempionatą Portugalijai pavyko įmušti vos viename mače iš  keturių (rungtynėse su Šiaurės Korėja 7 įvarčius) ir aštuntfinalyje nusileidusi Ispanijai rinktinė vyko namo.

Prieš atranką į EURO 2012 komandos vairą perėmė Portugalijos futbolo auksinės kartos atstovas Paulo Bento. Scenarijus buvo stebėtinai panašus į praėjusios atrankos – vėl grupėje į priekį praleisti danai. Trečia šįsyk likusi Norvegija pralenkta tik dėl geresnio įvarčių santykių. Papildomose atrankose varžybose vėl laukė Bosnija ir Hercegovina, tik dabar jau Portugalijos pranašumas abejonių nekėlė. Per EURO 2012 žaisdami mirtininkų grupėje su Danija, Nyderlandais ir Vokietija portugalai demonstravo gražų futbolą ir užėmė antrą vietą. Ketvirtfinalyje palaužė Čekiją, o pusfinalyje tik po 11 metrų baudinių serijos nusileido Ispanijai.

Į 2014 metų Pasaulio čempionatą Brazilijoje Paulo Bento auklėtiniams jau tradiciškai teko brautis per papildomas atrankos rungtynes, nes grupėje sėkmingiau žaidė rusai. Čia Portugalijos laukė Švedija. Dvikovose, paženklintose Cristiano Ronaldo ir Zlatano Ibrahimovičiaus šou triumfavo portugalai. Per patį čempionatą blankiai rungtyniavę portugalai įveikė tik Ganą ir praleidę į priekį JAV bei Vokietiją iškrito jau po grupės varžybų.

EURO 2016 atrankos ciklą portugalai pradėjo sensacingu pralaimėjimu namie Albanijai, po kurio buvo atleistas treneris Paulo Bento. Jo vietą užėmė iki tol labai sėkmingai Graikijai vadovavęs Fernando Santosas. Su juo Portugalija laimėjo visas likusias rungtynes (visas vieno įvarčio skirtumu) ir užtikrintai aplenkė antrą vietą grupėje užėmusią Albaniją. Čempionatas prasidėjo slogiai – lygiosios 1:1 su Islandija. Nulinėmis lygiosiomis baigėsi kova su Austrija. Tačiau paskutinėse grupės varžybose futbolas buvo visai kitoks. Turbūt gražiausiojo turnyro dvikovoje 3:3 sužaista su Vengrija. Grupėje Portugalija liko trečia ir aplenkė tik Austriją. Aštuntfinalyje teko kautis su fantastišką futbolą iki tol demonstravusia Kroatija. Tačiau portugalams pavyko surakinti varžovų puolimą, o Ricardo Quaresmos įvartis per pratęsimą buvo pergalingas. Ketvirtfinalis su Lenkija baigėsi 1:1, o baudinius tiksliau mušė Portugalija. Pusfinalyje užtikrintai sumuštas Velsas, o finale Ederis per pratęsimą pražudė progas švaisčiusius prancūzus.

Fernando Santoso auklėtiniai pralaimėjo pirmą 2018 metų Pasaulio futbolo čempionato atrankos mačą Šveicarijai, tačiau vėliau iškovojo 9 pergales iš eilės ir paskutiniame ture atsirevanšavę šveicarams iškovojo kelialapį į Rusiją. Čempionatas prasidėjo nuo Cristiano Ronaldo šou ir lygiųjų 3:3 su Ispanija. Vėliau labai sunkiai 1:0 palaužtas Marokas, ir lygiosiomis sužaista su Iranu. Grupėje portugalai liko antri po Ispanijos. Edinsono Cavani puikios rungtynės lėmė tai, kad aštuntfinalyje Portugaliją eliminavo Urugvajus.

Kelias į EURO 2020. Ciklas prasidėjo blankiai – namie Portugalija neįveikė nei Serbijos, nei Ukrainos. Tačiau iš likusių šešerių rungtynių pavyko laimėti penkis kartus. Pralaimėjimas Ukrainai nubloškė į antrą vietą grupėje, bet trimis taškais mažiau surinkusi Serbija aplenkta.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai

  1. „Lyon“
  2. Lisabonos „Sporting“
  3. „Manchester City“
  4. „Lille“
  5. „Manchester City“
  6. „Liverpool“
  7. „Wolverhampton“
  8. „Paris Saint Germain“
  9. „Manchester United“
  10. „Manchester City“
  11. Turino „Juventus“

Portugalų sudėtis žvaigždėta ir visose pozicijose yra puikus žaidėjų pasirinkimas. Tai turbūt geriausia, ką Portugalija yra atsivežusi į kurį nors didįjį turnyrą nuo 2006 metų.

Treneris. Fernando Santosas. 66-erių specialistas visą trenerio karjerą praleido Portugalijoje ir Graikijoje. Pirmoji darbovietė — „Estoril“ klubas, kuriame jis praleido ir didžiąją žaidėjo karjeros dalį. Šį klubą treneris išvedė į aukščiausią Portugalijos divizioną. Po 6 metų „Estoril“, portugalas perėmė Amadoros „Estrelos“ vairą. Sėkmingas darbas ten patraukė „Porto“ dėmesį ir 1998 metais F. Santosas ėmėsi darbo su legendiniu Portugalijos klubu. Jau pirmą savo sezoną čia jis laimėjo šalies pirmenybes, kitais metais išvedė „Porto“ į Čempionų lygos ketvirtfinalį. 2001–2006 metais jis dirbo Graikijos klubuose ir Lisabonos „Sporting“. Pirmą sezoną Eladoje su Atėnų AEK buvo labai arti aukso Graikijos čempionate, 2004–2006 šiame klube jis du sezonus iš eilės iškovojo medalius. Tuo tarpu karjera Atėnų „Panathinaikos“ ir Lisabonos „Sporting“ jam visiškai nesusiklostė. 2006–2007 metų sezone su Lisabonos „Benfica“ liko trečias Portugalijoje ir po nesėkmingo naujo sezono starto buvo atleistas. Nuo 2007 metų tris sezonus treniravo Salonikų PAOK ir per šį laiką iškovojo Graikijos čempionato sidabrą. Nuo 2010 ketverius metus praleido Graikijos rinktinėje, su kuria pasiekė EURO 2012 ketvirtfinalį ir Pasaulio čempionato aštuntfinalį. Per pasaulio čempionatą F. Santosas įrodė, kad Graikija, turėjusi gynybinio stiliaus rinktinės reputaciją gali žaisti gražų futbolą. 63 metų treneris 2014 metų rudenį perėmė Portugalijos rinktinės vairą. 

Žvaigždė. Bruno Fernandesas. 26 metų atakuojantis saugas gimė netoli Porto miesto. Būdamas 10 metų pateko į „Boavista“ klubo akademiją. 2012 m. išvyko į „Novara“ klubą, kur greitai gavo šansų pagrindinėje klubo komandoje, tada žaidusioje „Serie B“. 2013 m. vasarą persikėlė į „Udinese“. Čia jis praleido trejus metus ir greitai tapo svarbiu žaidėju. 2016 m. buvo išnuomotas į Genujos „Sampdoria“. Čia jis buvo svarbus atsarginis ir 2017 m. vasarą už 8,5 milijono eurų perėjo į Lisabonos „Sporting“. Lisabonoje jis greitai tapo vienu klubo lyderių, 2018-19 m. sezone įmušė net 20 įvarčių ir atliko 13 rezultatyvių perdavimų. 2020 m. sausį už 80 milijonų eurų persikėlė į „Manchester United“. Nors skeptikų ir netrūko, bet jis greitai tapo Anglijos klubo lyderiu. Šį sezoną įmušė 18 įvarčių ir atliko 12 rezultatyvių perdavimų. UEFA Europos lygos finalininkas turi ir individualių trofėjų: du kartus geriausias Portugalijos lygos žaidėjas, 2019-20 m. tapo rezultatyviausiu Europos lygos futbolininku. Puikiai realizuoja progas, pasižymi nuostabiu aikštės matymu. Nuo 2017 m. į Portugalijos rinktinę kviečiamas futbolininkas su savo komanda jau spėjo laimėti UEFA Tautų lygą.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą