2021 m. gegužės 13 d., ketvirtadienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Ispanija: Pagaliau vėl grįžti iškelta galva

 Po auksinio 2008-2012 metų periodo iš kiekvieno didžiojo turnyro Ispanija grįžta skaudžiai sumušta. Ar su treneriu Luisu Enrique viskas bus kitaip? Galbūt, nes po pasaulio čempionato Rusijoje vienu metu Ispanija buvo nepralaimėjusi 13 rungtynių iš eilės.



FIFA reitingas: 6 vieta

Varžovai grupės turnyre: Švedija, Lenkija, Slovakija

Pastarieji pasaulio čempionatai

Prieš 2010 metų Pasaulio futbolo čempionato atranką prie komandos vairo stojo Vicente del Bosque. Atrankoje komanda iškovojo visas 10 pergalių. Čempionatas prasidėjo šaltu dušu – pralaimėjimu šveicarams, bet įveikę Čilę ir Hondūrą ispanai laimėjo grupės turnyrą. Atkrintamosiose varžybose visos pergalės buvo iškovotas vieno įvarčio skirtumu – krito Portugalija, Paragvajus, Vokietija, finale po Andreso Iniestos įvarčio ir Nyderlandai.

EURO 2012 atranka taip pat įveikta neiššvaisčius nė taško. Finalinis turnyras prasidėjo nuo lygiųjų su Italija 1:1. Tai ir buvo vienintelis ispanų praleistas įvartis turnyre. Grupės varžybose dar įveikta Airija ir labai sunkiai — Kroatija. Ketvirtfinalyje rinktinė namo pasiuntė Prancūziją, pusfinalyje tik po 11 metrų baudinių serijos Portugaliją, o finale pademonstravo, kad ir su V. Del Bosque gali žaisti patrauklų futbolą, kai be gailesčio 4:0 sutriuškino Italiją.

Atranka į 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą buvo įveikta kukliau – taškus atėmė Prancūzija ir Suomija. O pats čempionatas veteranų pripildytai komandai virto fiasko. Titulo gynėjai buvo sutriuškinti Nyderlandų, nusileido ir Čilei, tik nieko nelėmusiose rungtynėse sugebėjo įveikti Australiją ir namo važiavo jau po grupės turnyro.

Po fiasko V. Del Bosque buvo pasiryžęs pasitraukti, bet federacija permainų nepanoro. Buvo atnaujinta tik komandos sudėtis – treneris įliejo į komandą nemažai jaunimo. Atrankoje Ispanija išvykoje nusileido Slovakijai, bet likusias 9 rungtynes laimėjo ir užtikrintai pateko į EURO 2016. Čempionato starte Ispanija labai sunkiai palaužė Čekiją. Po triuškinančios pergalės prieš Turkiją atrodė, kad žaidimo kreivė kyla, bet silpnai žaidę ispanai nusileido Kroatijai. Pirmenybių aštuntfinalyje Ispaniją namo pasiuntė užtikrintai žaidusi Italija.

Prie komandos vairo stojo Julenas Lopetegui. Iškovotos 9 pergalės, lygiosiomis sužaista su Italija ir užtikrintai iškovotas kelialapis į Rusiją. Mažiau įvarčių negu ispanai, UEFA atrankos zonoje nepraleido niekas. Tačiau jau komandai atvykus į Rusiją, paaiškėjo, kad J. Lopetegui nuo kito sezono treniruos Madrido „Real“. Tai užtraukė federacijos rūstybę ir ši komandos vairą perdavė Fernando Hierro. Čempionatas pradėtas įspūdingu trileriu su Portugalija, kuris baigėsi 3:3. Tada sunkiai palaužtas Iranas ir tik per pridėtą teisėjo laiką išplėštas taškas kovoje su Maroku. Visgi, to pakako pirmai vietai grupėje. Tačiau jau aštuntfinalyje eilinis tragiškas Ispanijos pasirodymas baigtas po 11 metrų baudinių serijos. Netikslus Iago Aspaso smūgis duris į ketvirtfinalį atvėrė Rusijai.

Kelias į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą Atrankoje Ispaniją treniravo L. Enrique, kai susirgo jo dukra, vairą perėmė Roberto Moreno. Tiek pagal gynybą, tiek pagal puolimą Ispanija buvo tarp geriausiųjų atrankoje. Po tašką buvo prarasta tik Švedijoje ir Norvegijoje.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai

  1. Bilbao „Athletic“
  2. „Barcelona“
  3. Madrido „Real“
  4. „Manchester City“
  5. „Leeds United“
  6. „Manchester City“
  7. „Leipzig“
  8. „Barcelona“
  9. Madrido „Atletico“
  10. „Manchester City“
  11. Turino „Juventus“

Nors Ispanija turi daug talentingo jaunimo, akivaizdu, kad komandoje vyksta kartų kaita ir potencialus startinis vienuoliktukas atrodo gal net silpniausias per pastarąjį dešimtmetį. Turbūt geriausi Ispanijos laikai gali grįžti po 4-5 metų. Tačiau ši komanda tikrai gali nustebinti jau ir šiemet.

Treneris. Luisas Enrique. 51 metų Ispanijos legendinis futbolininkas sužaidė daugiau negu 60 rungtynių Ispanijos rinktinėje, o per klubinę karjerą spėjo ginti ir Madrido „Real“, ir „Barcelona“ garbę. 2008 metais jis stojo prie „Barcelona“ jaunimo komandos vairą ir 2009-2010 metais išvedė komandą į antrą Ispanijos divizioną. 2011-12 metais stojo prie „AS Roma“. Didelius lūkesčius su ispanu siejusi komanda liko nusivylusi – finišuota vos 7-oje vietoje. 2013-14 metais sėkmingai treniravo Vigo „Celta“ ir po sezono gavo galimybę perimti „Barcelona“ vairą. Su komanda jau pirmu bandymu laimėjo Čempionų lygą, du kartus tapo Ispanijos čempionu ir laimėjo tris Karaliaus taures. Nuo 2018 metų su pertrauka treniruoja Ispanijos rinktinę.

Žvaigždė. Rodri. 24 metų atraminis saugas gimė Madride. Nuo 11 metų priklausė Madrido „Atletico“ akademijai. Tačiau po šešerių metų klube treneriai nusprendė, kad jam trūksta fizinės jėgos, o nauja karjeros stotele tapo „Villarreal“. Pagrindinėje komandoje debiutavo būdamas 19 metų, o 2017-18 m. sezone įsitvirtino starto sudėtyje. 2018 m. vasarą už 20 milijonų eurų grįžo į „Atletico“. Čia praleido vos vienerius metus, su klubu iškovojo UEFA Supertaurę ir buvo vertinamas kaip vienas geriausių atraminių saugų pasaulyje. 2019 m. vasarą už tuomet rekordinę klubui 62 milijonų svarų sumą persikėlė į „Manchester City“. Nors čia jis ne visada pateisina lūkesčius, bet yra labai svarbus žaidėjas, šį sezoną su klubu laimėjo „Premier“ lygą. Su Ispanijos jaunimo rinktinėmis yra pasiekęs du Europos čempionatų finalus ir viename jų triumfavęs. Puikiai „antrame aukšte“ žaidžiantis ir geru kamuolio valdymu pasižymintis saugas į Ispanijos rinktinę kviečiamas nuo 2018 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą