2021 m. gegužės 20 d., ketvirtadienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Suomija: didžiausia atrankos sensacija

 Suomijos futbolas niekada nediktavo madų Senajame žemyne. Kuklūs lūkesčiai sieti ir su EURO 2020 atranka. Tačiau šalis šokiravo futbolo pasaulį ir jau gali ruoštis debiutui tarp Europos elito. Optimizmo suteikia ir geras žygis UEFA Tautų lygoje.



FIFA reitingas: 54 vieta

Varžovai grupės turnyre: Danija, Belgija, Rusija

Pastarieji čempionatai. Į 2010 metų pasaulio čempionatą Suomiją mėgino išvesti anglas Stuartas Baxteris. Komanda pasirodė neblogai – tik Rusija du kartus įveikė savo vakarinius kaimynus. Tačiau grupėje suomiai liko treti po tų pačių rusų ir grupės nugalėtojos Vokietijos, tačiau aplenkė pajėgų Velsą.

Po prasto EURO 2012 atrankos starto futbolo federacija norėjo atleisti S. Baxterį, bet iš pradžių nesiryžo nenorėdami mokėti kompensacijos. Visgi, treneris darbo neteko, o jį pakeitė Mixu Paatelainenas. Visgi, padėtis pasikeitė menkai. Per visą ciklą Suomija įveikė vos vieną ne nykštukinę komandą – Moldova buvo palaužta namie. Rinktinė liko ketvirta – po Nyderlandų, Švedijos ir Vengrijos.

2014 metų Pasaulio čempionato atranka buvo sėkmingesnė – Suomija pralaimėjo tik Prancūzijai ir Ispanijai bei grupėje užėmė trečią vietą. Tiesa, grupė buvo bene silpniausia atrankoje.

EURO 2016 atrankos pradžioje M. Paatelainenas vis dar buvo prie rinktinės vairo. Tačiau startas su keturiais taškais per šešerias rungtynes kainavo jam postą. Vadovaujant laikinajam treneriui, per ketverias rungtynes iškovoti 7 taškai – nugalėtos Farerų salos ir Graikija. Tačiau grupėje Suomija liko 4-a, po Šiaurės Airijos, Rumunijos ir Vengrijos, tačiau aplenkusi Graikiją.

Į 2018 metų pasaulio čempionatą Suomiją mėgino išvesti švedas Hansas Backe. Tačiau kai po pirmų keturių turų Suomija dar buvo be pergalių, jį pakeitė Markku Kanerva. Su juo Suomija iškovojo abi savo pergales cikle – prieš Islandiją ir prieš Kosovą. Tačiau Balkanų šalis buvo vienintelė, kurią Suomiją aplenkė – pirmąsias keturias vietas užėmė Islandija, Kroatija, Ukraina ir Turkija.

Kelias į EURO 2020. Nors galingai atrankoje startavusi Suomija po penkerių rungtynių turėjo 12 taškų, vėliau forma suprastėjo – patirti pralaimėjimai Graikijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje. Tačiau neblogą gynybą demonstravę suomiai šias dvi pagrindines savo konkurentes pralenkė ir atsiliko tik nuo visas pergales iškovojusios Italijos.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai

  1. Leverkuzeno „Bayer“
  2. „Genk“
  3. Helsinkio HJK
  4. „Pafos“ (Kipras)
  5. Gotenburgo „Hacken“
  6. Budapešto MTK
  7. „Djugarden“
  8. Glazgo „Rangers“
  9. „Esbjerg“
  10. „Minnesota United“
  11. „Norwich City“

Puikus vartininkas, geri centro saugas ir centro puolėjas, gana plati rotacija kitose pozicijose. Treneris stengiasi suteikti šansų visiems laviruodamas sudėtimi. Realu, kad taip bus ir EURO 2020.

Treneris. Markku Kanerva. 56-metų treneris nemažai rungtynių yra sužaidęs už rinktinę. 2001 metais tapo Helsinkio HJK trenerio asistentu. 2003 metais dirbo su Helsinkio „Viikingit“. Nuo 2004-ųjų net šešerius metus dirbo su Suomijos U-21 komanda. 2009 metais Suomija pateko į Europos U-21 čempionatą ir nors liko be pergalių, bet kai kurie jos lyderiai iki šiol svarbūs nacionalinei rinktinei. Nuo 2011 metų dirbo nacionalinės rinktinės trenerių štabe, 2016 metais paskirtas vyr. treneriu.

Žvaigždė. Teemu Pukki. 31 metų puolėjas anksti išvyko iš Suomijos. Jau būdamas vos 18 metų jis persikėlė į „Sevilla“. Pagrindinėje sudėtyje sužaidė vos mačą, o visą laiką praleido jaunimo komandose, tačiau net ir čia žaidybinio laiko gaudavo nedaug. Todėl priėmė sprendimą grįžti į Suomiją ir apsivilko Helsinkio HJK marškinėlius. Su klubu du kartus tapo Suomijos čempionu. Lemtingu epizodu tapo 2011 metų Europos lygos atrankos rungtynės su Gelzenkircheno „Schalke“. Per du susitikimus T. Pukki įmušė tris įvarčius ir jau tą patį mėnesį persikėlė į „Schalke“. Vokietijoje du sezonus jis buvo svarbus atsarginis. 2013 metų vasarą persikėlė į Glazgo „Celtic“. Po ne itin sėkmingo sezono Škotijoje buvo išnuomotas danų „Brondby“. Jau pirmą sezoną jis buvo rezultatyviausias klubo žaidėjas, o 2015 vasarą danai T. Pukki išpirko. Iš viso Danijoje suomis praleido keturis metus ir įmušė 71 įvartį. Nepavykus susitarti su „Brondby“ dėl naujo kontrakto, 2018 m. vasarą perėjo į „Norwich“. Čia įmušė 29 įvarčius, tapo geriausiu bei rezultatyviausiu „Championship“ žaidėju, o „Norwich“ iškopė į „Premier“ lygą jau du kartus nuo suomio atvykimo. T. Pukki puikiai realizuoja progas, geba atlikti aštrius perdavimus, pasižymi gera kamuolio valdymo technika. Į Suomijos rinktinę kviečiamas nuo 2009 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą