2021 m. birželio 8 d., antradienis

EURO 2020 dalyvių pristatymas. Škotija: ilgai lauktas sugrįžimas

Škotija didžiuosius turnyrus yra pamiršusi nuo 1998 m. pasaulio futbolo čempionato. Dabar grįžta ir jau vien tai yra nemažas pasiekimas. Tačiau vien patekimu į EURO 2020 ambicijos neapsiriboja – paskutiniu metu komandos forma gana nebloga, o ambicijų pasirodyti futbolo aukštuomenei netrūksta.



FIFA reitingas: 44 vieta

Varžovai grupės turnyre: Anglija, Kroatija, Čekija

Pastarieji čempionatai.

Į 2010 metų pasaulio futbolo čempionatą Škotiją mėgino išvesti George‘as Burley. Atranka nebuvo sėkminga – du kartus įveikta Islandija ir kartą Šiaurės Makedonija. Tik šias dvi rinktines ir pavyko aplenkti, grupėje užimta trečioji vieta po Nyderlandų ir Norvegijos.

EURO 2012 atrankoje komandai vadovavo Craigas Leveinas. Grupėje iškovotos trys pergalės: dvi prieš Lichtenšteiną ir viena prieš Lietuvą. Nuo antroje vietoje likusios Čekijos škotai atsiliko dviem taškais.

Atrankos į 2014 m. pasaulio čempionatą startas buvo slogus – du taškai per ketverias rungtynes (lygiosios su Serbija ir Šiaurės Makedonija). C. Leveinas buvo atleistas ir jį pakeitė Gordonas Strachanas. Nors treneris savo darbą pradėjo dviem nesėkmėmis iš eilės, bet atrankos finiše škotai laimėjo trejas iš ketverių rungtynių – dvi pergalės prieš Kroatiją ir viena prieš Šiaurės Makedoniją. Visgi, atrankos grupėje užimta tik ketvirta vieta – be makedonų pavyko aplenkti valus.

EURO 2016 atranka buvo kukli – dvi pergalės prieš Gibraltarą, po vieną prieš Sakartvelą ir Airiją. Grupėje užimta vos ketvirtoji vieta – pavyko pralenkti Gibraltarą ir kartvelus.

2018 m. pasaulio čempionato atrankos cikle škotai pademonstravo gerus rezultatus. Jie pralaimėjo vos du kartus – Slovakijoje ir Anglijoje. Tačiau šias abi rinktines praleido į priekį, nors ir surinko tiek pat taškų, kaip ir Slovakija.

Kelias į EURO 2020. Ciklo pradžioje komandai vadovavo Alexas McLeishas. Tačiau jo darbas neužtruko – pralaimėjimas Kazachstanui 0:3 privertė rinktinės vadovus imtis permainų. Jį pakeitė Steve‘as Clarke‘as. Su juo komanda kalnų nenuvertė ir grupės lyderėms Belgijai bei Rusijai pasipriešinti nesugebėjo. Tačiau tvarkingai iškovojo pergales prieš grupės autsaideres – San Mariną, Kiprą ir Kazachstaną. Grupėje škotai liko 3-i. Dėl gero pasirodymo UEFA Tautų lygoje gavo papildomą šansą pakovoti dėl vietos EURO 2020. Kelias nebuvo lengvas. Pradžioje – nulinės lygiosios su Izraeliu ir pergalė po 11 metrų baudinių serijos. Lemiamos rungtynės su Serbija atrodė, kad bus lengvesnės. Pusę kėlinio Škotija pirmavo prieš Serbiją, bet aikštės šeimininkai rezultatą išlygino. Aleksandro Mitrovičiaus klaida baudinių serijoje lėmė Škotijos triumfą.

Prognozuojama sudėtis



Žaidėjų klubai

  1. „Derby County“
  2. Londono „Arsenal“
  3. „Norwich City“
  4. „Oostende“
  5. „Liverpool“
  6. Birmingemo „Aston Villa“
  7. „Manchester United“
  8. „Motherwell“
  9. „Southampton“
  10. „Newcastle“
  11. „Queens Park Rangers“

Treneris. Steve Clarke. 57 metų treneris buvo neblogas futbolininkas, daugiau negu dešimtmetį praleidęs Londono „Chelsea“ gretose. 2014-12 m. jis dirbo trenerio asistentu „Chelsea“, „West Ham“ ir „Liverpool“ klubuose. 2012-13 m. sezone labai sėkmingai dirbo su „West Bromwich Albion“, bet kito sezono metu buvo atleistas. 2014 m. pradžioje paskirtas „Reading“ treneriu, klube išdirbo metus. 2016 m. pusmetį dirbo Birmingemo „Aston Villa“ trenerio asistentu. 2017-19 m. labai sėkmingai dirbo „Kilmarnock“ klube. 2019 m. gegužę paskirtas Škotijos rinktinės treneriu. Du kartus buvo pripažintas geriausiu Škotijos treneriu.

Žvaigždė. Andrew Robertsonas. 27 metų krašto gynėjas buvo Glazgo „Celtic“ fanas nuo pat vaikystės ir priklausė „keltų“ akademijai. Tačiau 15-mečio dėl britiškam futbolui neįprasto smulkaus kūno sudėjimo buvo atsisakyta. Tad iš elitinio klubo akademijos A. Robertsonui teko persikelti į trečios lygos „Quenn‘s Park“ talentų kalvę. 2012-13 m. jis daugiau dėmesio skyrė mokslams, o ne sportui, bet debiutavo šio klubo pagrindinėje komandoje ir jau po metų persikėlė į „Dundee United“. Čia sužaidė labai sėkmingą 2013-14 m. sezoną ir už 2,85 mln. svarų persikėlė į „Hull City“. Pirmą sezoną klube jis dar nebuvo tvirtas starto sudėties žaidėjas, bet vėliau tapo nepakeičiamu tiek „Championship“, tiek „Premier“ lygoje, kuriose žaidė per tris klube praleistus sezonus. 2017 m. vasarą už 8 milijonus svarų persikėlė į „Liverpool“. Sezono pabaigoje įsitvirtino starto sudėtyje ir yra nepajudinamas iš jos iki šiol. Anglijos čempionas ir Čempionų lygos laimėtojas yra nepakeičiamas atakų variklis. Į Škotijos rinktinę futbolininkas kviečiamas nuo 2014 metų.

Sekite autorių „Facebook“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą