2021 m. birželio 9 d., trečiadienis

EURO 2020 grupių etapo prognozės

Jau penktadienį prasideda EURO 2020 kovos. Šiandien – apie tai, ko laukti grupių turnyruose.



A grupė

Aiškūs grupės favoritai – italai. Komanda, kuri nepralaimi rungtynių nuo 2018 m. rudens. Aišku, kritikai pabrėš, kad ir rimtų testų per šį laikotarpį nebuvo daug. Ir jie bus teisūs. Tačiau įvertinus grupės burtus ir tai, kad Italija visas rungtynes žais prie savo žiūrovų, jie yra aiškūs favoritai. Ypač jeigu atsiras puolėjas, kuris stabiliai muštų įvarčius. Turbūt didžiausia grėsmė favoritams yra Turkija. Turkai paprastai didžiuosiuose turnyruose šokiruoja futbolą pasaulį arba įspūdingu, arba visiškai beviltišku žaidimu. Aplinkybės leidžia tikėtis, kad šį kartą artimesnis teisybei bus pirmasis scenarijus. Komandoje daug talento ir jis medžiojamas jau ne tik Turkijos klubų, bet ir Europos galingiausių. Tad Turkija gali kabintis į pirmą vietą grupėje, tačiau jiems patiems rimta grėsmė bus Šveicarija. Viena iš stabiliausių Europos rinktinių paskutiniu metu turi įprotį iš didžiųjų turnyrų iškristi pirmame atkrintamųjų varžybų etape. Jau vien tai yra nemažas laimėjimas. Treneris Vladimiras Petkovičius labai ilgai dirbai su savo komanda, jos branduolys stabilus ir galintis nustebinti. Velso galimybių lubos turbūt yra trečia vieta. Garethe‘as Bale‘as ir Aaronas Ramsey į EURO 2020 atvyksta po gana neįtikinančių sezonų. Nors atsiranda ir naujų talentų, bet šiame čempionate komanda turės remtis vis silpstančiomis veteranų galimybėmis.

Prognozė: 1. Italija 2. Turkija 3. Šveicarija 4. Velsas

B grupė

Akivaizdi grupės favoritė – Belgija. Jos sudėtis gerokai lenkia visų komandų, žvaigždžių daug. Jeigu reiktų ieškoti silpnesnių faktorių, vienas iš jų galėtų būti gynyba – ji taip pat žvaigždėta, bet daugelis svarbiausių žaidėjų jau yra veteranų amžiaus. Taip pat apsunkinantis faktorius bus tai, kad net dvejas grupės rungtynes belgai žais išvykose. Dėl antros vietos kovos dvi rinktinės, kurios puikiai pasirodė pastarajame pasaulio čempionate – Danija ir Rusija. Dauguma Danijos lyderių yra savo karjerų pike ir atstovauja stipriems didžiųjų futbolo šalių klubams. Nors klaustukų kėlė permainos trenerio poste, tačiau Danija pastaruoju metu rodo gerą futbolą ir visas grupės rungtynes žais namie. Rusai turės įrodyti, kad puikus žygis pasaulio čempionate nėra vien tik namų sienų pranašumo padarinys. Tačiau reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad jų sudėtis gerokai pajėgesnė negu prieš trejus metus. Paskutinėje vietoje liks Suomija. Tiesiog jos žaidėjų meistriškumo ir patirtis stygius tokiame lygyje turėtų būti juntamas.

Prognozė: 1. Belgija 2. Danija 3. Rusija 4. Suomija

C grupė

Viena iš didžiausių EURO 2020 intrigų yra tai, kaip turnyre atrodys Nyderlandai. Jie praleido du didžiuosius turnyrus iš eilės, o vėl komandai gerus rezultatus sugrąžinęs Ronaldas Koemanas komandoje nebedirba. Jį pakeitęs Frankas de Boeras sulaukia nemažai kritikos tik dėl taktikos, tiek dėl rezultatų. Tačiau pagal sudėtį Nyderlandai lenkia visus grupės konkurentus ir visas grupės rungtynes žais Amsterdame. Šie faktoriai svarbūs, bet Nyderlandus mėgins nustebinti Austrija. Iš šios komandos nemažai buvo laukta EURO 2020, bet ji turnyre patyrė fiasko. Šiemet galima tikėtis geresnio rezultato – treneris Franco Foda patyręs, komanda užtikrintai įveikė EURO 2020 atranką ir gerai pasirodė Tautų lygoje. Komandos branduolys yra pasiruošęs ilgesniam žygiui. Dėl trečios vietos turėtų kovoti Ukraina ir Šiaurės Makedonija. Ukraina talento turi labai daug ir žibėjo EURO 2020 atrankoje. Visgi, didžiojoje futbolo scenoje gali pasijusti ir menka Andrejaus Ševčenkos patirtis trenerio poste, kortas jaukia ir svarbių žaidėjų traumos. Nors makedonai vyksta į pirmą didelį turnyrą, bet atrodo neblogai pasiruošę šiam iššūkiui. Daugelis lyderių žaidžia didžiosiose lygose ir tikrai gali nustebinti.

Prognozė: 1. Nyderlandai 2. Austrija 3. Ukraina 4. Šiaurės Makedonija

D grupė

Dėl pirmos vietos grupėje kovos Anglija ir Kroatija. Svarbus anglų pranašumas yra tai, kad jie visas grupės rungtynes žais namie, o Kroatija vos kartą rungtyniaus neutralioje aikštėje, o du kartus – išvykose. Anglija turi labai talentingą sudėtį, silpnesnė yra gal tik saugų linija. Tačiau grupės varžybose tuo pasinaudoti gali turbūt tik Kroatija. Po žygio į pasaulio futbolo čempionato finalą, kroatai atsisveikino su keliomis legendomis ir nors talento komandoje daug, Balkanų šalis paskutiniu metu demonstruoja gana blankų futbolą ir neypatingus rezultatus. Dėl trečios vietos grupėje kovos Čekija ir Škotija. Škotams padėti gali tai, kad dvejas grupės rungtynes žais namuose. Iš jų galima laukti kovingo žaidimo. Tačiau turbūt kiek didesnius šansus turi Čekija, kuri paskutiniu metu demonstruoja labai gerus rezultatus ir turi kiek pajėgesnę sudėtį.

Prognozė: 1. Anglija 2. Kroatija 3. Čekija 4. Škotija

E grupė

Aiški grupės favoritė yra Ispanija. Nors Luiso Enriques sprendimai dėl sudėties ne vieną nustebino, bet tai yra ta pati komanda, kuri paskutiniu metu žaidžia puikų futbolą, o visas grupės rungtynes žais Sevilijoje. Visos kitos trys komandos turi savo argumentų kovoje dėl antros vietos. Lenkija iš likusios trijulės turi pačią geriausią sudėtį. Bet komandai gali pakenkti permainos trenerio poste – Paulo Sousa garsėja kaip konfliktiškas treneris, niekur neužsibūnantis ilgesnį laiko tarpą. Švedams truks Zlatano Ibrahimovičiaus, bet jie turi veteranų branduolį, savo kalibrą pasaulio čempionate įrodžiusį trenerį Janne‘ą Anderssoną bei kelias jaunas, bet jau visai ryškiai spindinčias žvaigždutes. Slovakija turi labai patyrusį branduolį. Tad nors sunkiai pateko į EURO 2020, bet jų nurašyti tikrai negalima.

Prognozė: 1. Ispanija 2. Švedija 3. Lenkija 4. Slovakija

F grupė

Ši grupė – pati stipriausia turnyre. Tačiau su akivaizdžia favorite – Prancūzija. Jie – pasaulio čempionai, turi bene pajėgiausią sudėtį be silpnų vietų visame turnyre. Todėl sunku tikėtis, kad jie kam nors užleis pirmąją vietą. Dėl antros vietos kovos Portugalija ir Vokietija. Nors istoriškai portugalai nepasižymi stabiliu žaidimu ir ne kartą yra prisivirę košės grupės turnyruose, bet šį kartą turbūt bus kitaip. Daugelis EURO 2016 rinktinės lyderių vis dar žaidžia gerą futbolą, o prie jų prisijungė dar keli pastaraisiais metais atsiskleidę žaidėjai: Joao Felixas, Bruno Fernandesas, Ruben Dias, Diogo Jota. Vokiečių gyvenimą galimai palengvins namų aikštės pranašumas ir Thomaso Mullerio sugrįžimas, bet rinktinė dabar išgyvena kartų kaitos periodą. Todėl nereiktų stebėtis, jeigu šį kartą grupėje finišuos trečia. Kitokiomis aplinkybėmis Vengrija iš visų jėgų kabintųsi į trečią vietą (jie vieni iš turnyro šeimininkų), bet turbūt jokia kita rinktinė neturi tokių didelių praradimų dėl traumų. Todėl jie tikrai liks grupės dugne.

Prognozė: 1. Prancūzija 2. Portugalija 3. Vokietija 4. Vengrija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą