2018 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Rusija: fiasko baimė


Pasaulio futbolo čempionatas vyks Rusijoje. Kad ir kokius priekaištus galėtume žarstyti FIFA reitingo sistemai, Rusija prieš burtų traukimą buvo žemiausiai reitinguota futbolo rinktinė. Prieš metus vykusiame FIFA Konfederacijų turnyre džiaugtis taip pat nebuvo kuo – įveikta tik Naujoji Zelandija. Ne kokie prisiminimai ir iš praėjusio pasaulio čempionato bei EURO 2016. Optimizmo prieš didyjį išbandymą gali teikti tik tai, kad burtai padėjo išvengti sudėtingos grupės.


FIFA reitingas: 65 vieta

Varžovai grupės turnyre: Egiptas, Saudo Arabija, Urugvajus.

Pastarieji pasaulio čempionatai Atrankos į 2006 metų pasaulio čempionatą cikle komandai vadovavo vietiniai treneriai - Grigorijus Jarcevas ir jį pakeitęs Jurijus Seminas. Rusai rungtyniavo gana silpnoje atrankos grupėje, kurioje jiems pavyko pralenkti Liuksemburgą, Lichtenšteiną, Latviją ir Estiją, tačiau į priekį buvo praleista Portugalija ir Slovakija ir į čempionatą rinktinė nepateko.

Atrankoje į 2010 metų pasaulio čempionatą Vokietija buvo vienintelė grupės komanda, kuri Rusiją įveikė. Rinktinė užtikrintai užėmė antrą vietą grupėje, tačiau papildomose atrankose rungtynėse gana sensacingai nusileido Slovėnijai. Šiame cikle komandai vadovavo garsusis olandas Guusas Hiddinkas.

Į 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą Rusiją išvedė italas Fabio Capello. Ciklo metu Rusija patyrė du pralaimėjimus – prieš Portugaliją ir Šiaurės Airiją, tačiau vienu tašku aplenkusi portugalus laimėjo atrankos grupę. Pats čempionatas virto fiasko – pralaimėta Belgijai, pasiektos tik lygiosios su Alžyru ir Pietų Korėja, tad Rusija pasitraukė jo po grupės varžybų.

Kelias į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą Rusija yra čempionato šeimininkė, kad atrankos barjero išvengė. Generaline repeticija galima laikyti pernykštį FIFA Konfederacijų taurės turnyrą. Čia Rusija palaužė Naująją Zelandiją, bet pralaimėjo Portugalijai ir Meksikai. Komandos žaidimas tikrai nebuvo įkvepiantis ir ji iš varžybų pasitraukė po grupės etapo.

Prognozuojama sudėtis. 


Žaidėjų klubai:
1. Maskvos CSKA 
2. Kazanės „Rubin“
3. Maskvos „Spartak“
4. Kazanės „Rubin“
5. Sankt Peterburgo „Zenit“
6. Maskvos „Spartak“
7. Sankt Peterburgo „Zenit“
8. Sankt Peterburgo „Zenit“
9. Maskvos „Spartak“
10. „Krasnodar“
11. Maskvos „Lokomotiv“

Pagrindinė komandos problema yra centro gynėjų traumos. Jeigu būtų sveiki, čempionate starto sudėtyje būtų Viktoras Vasinas ir Grigorijus Džikija, o dabar juos pakeisti turės žemesnės kvalifikacijos žaidėjai. O grupės varžovų sudėtyse yra gausu individualiai stiprių puolėjų – Mohamedas Salahas iš Egipto ir urugvajiečiai Luisas Suarezas bei Edinsonas Cavani mes rimtą iššūkį atnaujintai Rusijos sudėčiai.

Treneris. Stanislavas Čerčesovas. 

Skirtingai negu daugelis kitų rusų trenerių, 54-erių S. Čerčesovas turi karjeros užsienyje patirties – tiek kaip žaidėjas, tiek kaip treneris. Daugiausiai rungtynių savo profesionalo karjeroje jis atstovavo Insbruko „Tirol“ klubui, kuriame jį treniravo pats Vokietijos rinktinės treneris Jurgenas Lowas. Tad būtent Austrijoje jis pradėjo ir trenerio karjerą – dirbo ir su aukščiausios lygos Tirolio „Wacker“ klubu. Grįžęs į tėvynę, sėkme nepasižymėjo – garsiausios darbovietės buvo Maskvos „Spartak“ ir „Dinamo“ klubai, bet niekur jis ilgiau neužsibuvo ir didelių pergalių nepasiekė. 2015 metais stojo prie Varšuvos „Legia“ vairo, čia laimėjo tiek nacionalinį čempionatą, tiek šalies taurę ir 2016 metų rugpjūtį pakirtas Rusijos rinktinės treneriu.
Žvaigždė. Fiodoras Smolovas. 

28 metų puolėjas prieš 11 metų buvo įsigytas Makvos „Dinamo“ klubo. Didesnį trenerio pasitikėjimą įgavo 2009 m., kai šalies čempionate sužaidė 18 rungtynių. Maskvos klubui priklausė iki 2015 m., bet nė vieną sezoną nemušė daugiau negu dviejų įvarčių. Buvo skolinamas Roterdamo „Feyenoord“, Makhachkalos „Anzhi“, Jekaterbinburgo „Ural“ klubams, tačiau ryškiau sužibėjo tik Jekaterinburge, kur per 2014-15 m. sezoną įmušė aštuonis įvarčius. Po sėkmingo sezono persikėlė į „Krasnodar“ klubą, kuriam per nepilnus tris sezonus jau yra įmušęs daugiau negu 60 įvarčių. Du kartus tapo rezultatyviausiu ir kartą geriausiu sezono žaidėju lygoje, du kartus jo atstovaujami klubai žaidė Rusijos taurės finale. Į rinktinę puolėjas kviečiamas nuo 2012 metų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą