2018 m. balandžio 26 d., ketvirtadienis

Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Brazilija: galingi iš naujo


Brazilija buvo pastarojo pasaulio čempionato, pasibaigusio fiasko, šeimininkė. Tada pusfinalyje patirtas gėdingas pralaimėjimas prieš Vokietiją. Dabar Brazilija vėl rodo raumenis – kelialapį į Rusiją užsitikrino pirmoji iš šalių.

FIFA reitingas: 2 vieta

Varžovai grupės turnyre: Šveicarija, Kosta Rika, Serbija.

Pastarieji pasaulio čempionatai

2006 metų pasaulio futbolo čempionato atranka įveikta lengvai – patirti tik du pralaimėjimai – išvykose prieš Argentiną ir Ekvadorą ir užimta pirmoji vieta. Carloso Alberto Parreiros auklėtiniai į Vokietiją vyko pasitikėdami savo jėgomis – treneris dar prieš turnyrą gana aiškiai pasakė, kas turėtų žaisti starto sudėtyje, o ji buvo tikrai žvaigždėta – Ronaldo, Ronaldinho, Adriano ir Kaka „magiškasis ketvertas“ turėjo atvežti taurę į Braziliją. Iki ketvirtfinalio brazilų mašina veikė be užsikirtimų, tačiau ketvirtfinalyje juos sukaustė prancūzų gynyba ir kelias čempionate pasibaigė.

2010 metais rinktinę treniravo Dunga. Atrankoje brazilai vėl buvo geriausi – po kartą juos įveikė tik Bolivija ir Paragvajus. Komanda demonstravo gana pragmatišką futbolą, tačiau kelias vėl baigėsi ketvirtfinalyje pralaimėjus Nyderlandams.

Brazilija buvo 2014 m. Pasaulio futbolo čempionato šeimininkė. Grupės turnyre užimta pirmoji vieta, nors Luizo Felipes Scolari komanda sulaukė daug kritikos dėl rodyto gana blankaus žaidimo. Komandos kelias galėjo baigtis jau aštuntfinalyje, bet po 11 metrų baudinių serijos nugalėta Čilė. Ketvirtfinalyje po labai blankių fizine kova paremtų rungtynių palaužta Kolumbija. Šiose rungtynėse traumą patyrė Neymaras, o be didžiausios  savo žvaigždės likę šeimininkai 1:7 nusileido Vokietijai, 0:3 – Nyderlandams ir liko be medalių.

Kelias į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą. Pirmose šešeriose atrankos ciklo rungtynėse Braziliją treniravo Dunga. Tačiau per jas iškovotos vos dvi pergalės, prastai pasirodyta Pietų Amerikos čempionatuose, todėl Dungą pakeitė Tite. Su šiuo treneriu brazilai laimėjo 10 rungtynių iš 12 ir užtikrintai iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą.

Prognozuojama sudėtis


Žaidėjų klubai

1. „Roma“
2. Turino „Juventus“
3. „Paris Saint Germain“ (PSG)
4. PSG
5. PSG
6. Madrido „Real“
7. PSG
8. „Barcelona“
9. „Beijing Guoan“ (Kinija)
10. „Barcelona“
11. „Manchester City“

Tokios gerai sukomplektuotos ir žvaigždėtos komandos Brazilija neturėjo turbūt nuo pat paskutinio triumfo pasaulio čempionate 2002 metais. Vienintelis galvos skausmas gali būti Neymaro trauma, tačiau kol kas panašu, kad didžioji Brazilijos žvaigždė bus pasiruošusi pasaulio čempionatui. Galbūt ieškant silpnesnių vietų reikia dėmesį atkreipti ir į kuriančius centro saugus – daugelis į aukso medžioklę išsirengusių konkurentų turi geresnių kūrėjų. 

Treneris. Tite. 


57 metų strategas pirmą kartą į save dėmesį atkreipė 1999-2000 metų sezone, kai su kukliu „Caxiasׅ“ klubo laimėjo valstijos čempionatą. Finale buvo įveikta Ronaldinho vedama Porto Alegrės „Gremio“ komanda. 2001-2003 metais jis dirbo su „Gremio“ klubu ir iškovojo šalies taurę, geriausias pasiekimas nacionaliniame čempionate – 3 vieta. 2004-2006 metais jis dirbo su kitais garsiais klubais – San Paulo „Corinthians“, Belo Horizontės „Atletico Mineiro“ ir San Paulo „Palmeiras“, tačiau rezultatai buvo kuklūs. 2007 m. trumpai dirbo Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE). 2008-09 priėmė kontraversišką sprendimą stoti prie amžinų „Gremio“ varžovų – Porto Alegrės „International“ vairo. Čia jis laimėjo antrą prestižiškiausio Pietų Amerikos turnyro „Copa Sudamericana“ varžybas ir pasiekė Brazilijos taurės finalą. Visgi, po nesėkmingo naujo sezono starto grįžo į JAE, tačiau greitai sulaukęs „Corinthians“ pasiūlymo grįžo į gimtinę. Čia laimėjo Brazilijos čempionatą, „Copa Libertadores“ turnyrą ir FIFA Pasaulio klubų čempionatą. 2013 metų pabaigoje po trijų sezonų Tite paskelbė, kad paliks klubą. 2015 metų sezonui grįžęs į „Corinthians“ jis su klubu vėl tapo Brazilijos čempionu, titulas iškovotas rekordine persvara. 2016 m. birželį paskirtas nacionalinės rinktinės treneriu.
Žvaigždė. Neymaras. 


26 metų brangiausias pasaulio futbolininkas yra neabejotinai didžiausia rinktinės žvaigždė. Jau būdamas 11 metų  Neymaras pateko į vieno garsiausių šalies klubų – „Santos“ akademiją. 2009 metais debiutavo šio klubo pagrindinėje sudėtyje. Jau pirmame savo profesionalo sezono jis įmušė 14 įvarčių. Su klubu jis iškovojo šalies taurę ir „Copa Libertadores“ trofėjų. 2013 metais jis persikėlė į „FC Barcelona“. Čia su klubu laimėjo visus įmanomus titulus, tame tarpe ir Čempionų lygą. Per keturis sezonus Katalonijoje futbolininkas įmušė 108 įvarčius, tačiau naujų iššūkių alkis praėjusią vasarą jį atvedė į PSG, su kuriuo laimėjo Prancūzijos čempionatą. Į rinktinę Neymaras kviečiamas nuo 2010 m. ir jau praėjusiame pasaulio čempionate buvo savo šalies simbolis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą