2018 m. balandžio 17 d., antradienis

UEFA Čempionų lygos pusfinaliai: dvi svorio kategorijos


UEFA Čempionų lygos pusfinaliuose susigrums du klubai, kuriuos kiekvienas futbolo fanas į šį etapą būtų delegavęs dar prieš sezoną ir du, kurie į jį grįžta po ilgos pertraukos. Burtai lėmė, kad pusfinaliuose grumsis būtent favoritai su favoritais, o juodieji arkliukai – tarpusavyje. Ko tikėtis pusfinaliuose?



„Liverpool“ – „Roma“

Prieš sezoną tikrai retas tikėjosi, kad „raudonieji“ gali nukeliauti iki Čempionų lygos pusfinalio. Galbūt optimistų padaugėjo tada, kai jau grupių etape komanda parodė, kad gali žaisti kokybišką futbolą ir pasiekti gerų rezultatų. Ketvirtfinalyje „Liverpool“ vėl nebuvo favoritai. Nors fakto, kad eliminuotas „Manchester City“ ir negalėtume laikyti sensacija, tačiau sensacija tikrai yra tai, kokiu stiliumi visa tai buvo padaryta. Dabar belieka žengti toliau ir komanda tikrai pajėgi tai padaryti. Anglijoje kovoti nebėra ko – auksą iškovojo „Manchester City“, o antroji vieta nuo ketvirtosios iš esmės per daug nesiskiria. Tad visas dėmesys gali būti sutelktas į Europą, tuo labiau, kad dvikovų su „Roma“ periodu „Premier“ lygoje reiks kovoti su 19 ir 20 vietą užimančiais klubais. Per paskutines 15 rungtynių „Liverpool“ patyrė vos du pralaimėjimus, tad lemtingoje sezono stadijoje pasiekta tikrai gera forma. Nors komandoje yra ne vienas žaidėjas, kuris pastaruoju metu turi sveikatos problemų, tačiau blogiausia padėtis yra kairiajame gynybos krašte – gali būti, kad rungtynes turės praleisti ir Andy Robertsonas, ir Alberto Moreno.

Stebuklas. Tai tinkamiausias žodis apibūdinti ir faktą, kad „romėnai“ žais pusfinalyje, ir būdą, kuriuo ši pergalė buvo pasiekta. Nors „Roma“ yra aiški pusfinalių autsaiderė, bet ketvirtfinalio istorija vers visus varžovus labiau italus gerbti. Būtent žygis Čempionų lygoje kol kas yra šviesioji sezono pusė. Italijoje padėtis sudėtingesnė – Romos „Lazio“ ir Milano „Inter“ padarys viską, kad „romėnai“ kitą sezoną Čempionų lygoje nežaistų. Gerai tik tai, kad kovų su „Liverpool“ periodu klubo tvarkaraštis nebus labai sudėtingas. Be to, atsakomosios rungtynės vyks olimpiniame stadione, o kad jame gali vykti stebuklai, pasaulis jau matė. Nors iš paskutinių penkerių rungtynių „Roma“ laimėjo vos kartą, tačiau šis faktas neturėtų per daug užliūliuoti britų – kova nebus lengva. Kaip ir prieš ketvirtfinalio kovas, nerimo dėl traumų yra, nors triumfuoti ketvirtfinalyje tai nesutrukdė. Vėl nežais Diego Perotti, abejojama ir dėl Cengizo Undero. Tačiau be jų ryškesnio indėlio „Barcelona“ buvo eliminuota, nors tai ir yra du geriausi komandos krašto puolėjai.

Viso sezono kontekste „Roma“ benefisas ketvirtfinalyje buvo išimtis iš taisyklės. Paprastai italų varžovai sukuria nemažai progų įmušti, o „Liverpool“ kūrybinis potencialas yra puikus. Turėdami tokius žaidėjus kaip Mohamedas Salahas, britai yra pavojingi greitose atakose, atlikdami baudos smūgius, o įvarčiai gali kristi  ir iš toli nuo baudos aikštelės esančių zonų. Be to, „Liverpool“ pasižymi puikia progų realizacija. Italai privalės būti kantrūs – „raudonieji“ nėra komanda, kuri atsitraukia saugodama turimą palankų rezultatą ir dėl to šiemet yra ir nukentėję. Be to, „Roma“ yra gerokai stipresnė oro dvikovose. Todėl standartinės situacijos jiems bus itin svarbios. Tai yra stiprybė ir ginantis – „romėnai“ retai praleidžia įvarčius po standartinių situacijų. Į finalą turėtų žengti „Liverpool“. Talento komandoje yra daugiau, o katalonų patirtas pažeminimas bus kruopščiai išanalizuotas.

Miuncheno „Bayern“ – Madrido „Real“

Nuo tada, kai komandos vairą perėmė Juppas Heynckesas, „Bayern“ sužaidė 36 rungtynes. Laimėtos 32, du kartus sužaista lygiosiomis, patirti du pralaimėjimai. Paskutinės penkerios rungtynės buvo nepralaimėtos. Iš keturių komandų, kurios liko kovoje dėl titulo, būtent vokiečiai šį sezoną turbūt yra geriausia komanda ir juos derėtų laikyti pagrindiniais favoritais Čempionų lygoje. Vokietijos čempionais „Bayern“ jau tapo, dabar liko tik kova Europoje. Nuostolių vokiečiai neišvengs – negalės žaisti Arturo Vidalis, Davidas Alaba ir Kingsley Comanas.

„Real“ varžovai ketvirtfinaliuose jau turėtų susitaikyti su tuo, kad teisėjai priims skandalingus sprendimus karališkojo klubo naudai. Taip vyko du kartus iš eilės, tad neutralūs fanai turbūt tikėsis, kad „Real“ kelias Čempionų lygoje baigsis pusfinalyje. Sezonas bet kokiu atveju dviprasmiškas – Ispanijos čempionate ir žaidimas, ir rezultatai yra tikrai nuviliantys. Realu, kad jau po kito Ispanijos čempionato turo taps aišku, kad čempionų titulas bus neapgintas, o šiuo metu „Real“ lenkia ir Madrido „Atletico“. Pralenkti „atletus“ yra ir garbės reikalas, nors didelio skirtumo tarp 2-4 vietų nėra – visi klubai keliaus į Čempionų lygos grupių etapą. Iš paskutinių 15 rungtynių „Real“ laimėjo 12, tad dabartinė forma tikrai yra gera ir „Bayern“ lauks rimtas iššūkis. Madrido komanda rimtų nuostolių išvengė – galbūt negalės žaisti tik Lucas Vazquezas, o visi kiti svarbiausi žaidėjai yra sveiki.

Tarpusavio kovos turėtų būti rezultatyvios – abi komandos šiemet vadovaujasi filosofija „mes galime įmušti daugiau negu jūs“. Itin realu, kad įvarčiai kris po kampinių ar baudos smūgių iš didelės distancijos – abi komandos gerai išnaudoja standartines padėtis, bet prastai nuo jų ginasi ore. „Bayern“ gynėjai šį sezoną dažnai turi problemų ir individualiai gindamiesi nuo varžovų. Jeigu „Real“ įmuš įvartį pirmi, jiems labai džiaugtis neverta, nes šį sezoną klubui neretai sunkiai sekasi išsaugoti įgytą persvarą. Karališkasis klubas stengsis išnaudoti progas smūgiuoti iš toli. „Bavarų“ stiprybė šiemet yra puiki susikurtų progų realizacija – savo varžovams dovanų dalinti yra nelinkę. Nors dažniausiai sakoma, kad rungtynes laimi tie, kurie dominuoja aikštės viduryje, bet šių klubų akistatoje lemtinga bus kova aikštės kraštuose – abu klubai čia turi aukšto lygio atlikėjų. Galima laukti aukščiausio lygio kovų, o revanšą už nesėkmę pernykščiame Čempionų lygos ketvirtfinalyje pasiekti turėtų „Bayern“.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą