2018 m. balandžio 19 d., ketvirtadienis

UEFA Europos lygos pusfinaliai: finalas pusfinalyje?


Du turbūt galingiausi UEFA Europos lygos kovose dar išlikę klubai tarpusavyje žais ne finale, o jau pusfinalyje. Tokią nuomonę po burtų traukimo teko matyti daug kur. Tačiau austrai ir prancūzai turbūt turi kitą nuomonę, o bet kuriai iš šių komandų vien patekimas į finalą būtų didžiulis laimėjimas.



„Marseille“ – „Salzburg“

Prancūzams (foto - Rudi Garcia) nuotaikos šį sezoną yra dvejopos. Viena vertus, komanda demonstruoja gana kokybišką futbolą. Tačiau nepaisant to, rezultatai išlieka gana kuklūs – „Ligue1“ užimama tik ketvirta vieta, kuri „Marseille“ paliktų be Čempionų lygos. Pakilti iki trečios vietos dar tikrai įmanoma, bet lengva nebus. Europoje reikalai kol kas geresni, o burtai suteikia galimybę po labai ilgos pertraukos žaisti Europos turnyrų finaluose – paskutinį kartą tai buvo 2004 m. Nors kova namų fronte yra labai aštri, tačiau bent jau tvarkaraštis kovų su austrais periodu ne iš sunkiausių. Iš 10 pastarųjų rungtynių prancūzai laimėjo šešerias – gal ir neįspūdingas pasiekimas, bet žaidimas gana stabilus.

Dar neseniai „Salzburg“ buvo nepralaimėję 35 rungtynių iš eilės. Europos lygoje ši serija nutrūko po pirmųjų tarpusavio rungtynių su Romos „Lazio“, vėliau suklupta ir Austrijos Bundeslygoje. Tačiau tai jau praeitis – prasidėjo nauja trijų pergalių serija, o „ereliams“ atsirevanšuota su kaupu ir pasiektas Europos lygos pusfinalis. Jame „Salzburg“ turės namų pranašumą. Gana gerai reikalai klostosi ir namų fronte, kur klubas gana užtikrintai pirmauja, o dvikovų su „Marseille“ periodu kovos prieš turnyro autsaiderius. Labiausiai komandai trūksta tik tokio lygio varžybų patirties. Bet komandą, kuri antrą sezono pralaimėjimą patiria balandžio pradžioje, nors žaidžia ir Europoje (čia teko kautis su Dortmundo „Borussia“ ar tuo pačiu „Marseille“) , reikia vertinti rimtai.

Prancūzų komandos kūrybinis potencialas yra didelis, reikia laukti, jog bus daug progų įmušti, ypač standartinėse situacijose ir greitose atakose. Tačiau jų gynyba gerokai šlubuoja – varžovams taip pat leidžiama sukurti daug, ypač po tolimų smūgių ar standartinių situacijų. Tad laukia rezultatyvus mūšis. Po to, ką austrai iškrėtė rungtynėse su „Lazio“, turbūt net ir negalima teigti, jog šioje poroje yra favoritai. Kai šios komandos žaidė grupės etape, rungtynės Marselyje baigėsi nulinėmis lygiosiomis, o Zalcburge šeimininkai laimėjo 1:0.

Londono „Arsenal“ – Madrido „Atletico“

Madrido komandos fanams belieka spėlioti, kaip būtų susiklostęs šis sezonas, jeigu komanda būtų demonstravusi sėkmingesnį žaidimą Čempionų lygos grupių etape. Nes vertinant bendrai, šis sezonas tikrai yra labai sėkmingas – „Primera“ yra visi šansai už nugaros palikti amžinus varžovus Madrido „Real“. Europoje pasiektas pusfinalis ir visų ekspertų nuomone, Madrido komanda yra pagrindinė favoritė triumfuoti turnyre. Jie turės namų pranašumą. Iš paskutinių 18 rungtynių „Atletico“ laimėjo 14. Tad jie yra gerai pasiruošę kovoti ir nurungti „kanonierius“.

„Arsenal“ tai yra vienintelė realesnė proga grįžti į Čempionų lygą. Nes šešių taškų deficitas, kai liko penki „Premier“ lygos turai, daug optimizmo neįkvepia niekam, o tarp laukiančių varžovų dar ir „Manchester United“. Su kokiu užsidegimu Europoje kaunasi anglai, įsitikinti galėjo „Milan“ ir Maskvos CSKA. Pamatys ir „Atletico“. Iš paskutinių vienuolikos rungtynių „Arsenal“ pralaimėjo šešerias. Jeigu nenori atsisveikinti su viltimis grįžti į Čempionų lygą, „kanonieriai“ privalo gerokai pasitempti.

Ispanų žaidimo planas yra aiškus – varžovams atiduos teritorijos kontrolę, taikys presingą ir stengsis atėmę kamuolį bėgti į greitą puolimą. „Kanonieriams“ toks planas irgi tinka, nes jie mėgsta žaisti su kamuoliu ir atakuoti. Bet anglų problemos prasideda gynyboje. Varžovams jie visada leidžia sukurti daug, ypač dėl grubių individualių klaidų. Rimtų problemų turima ir oro dvikovose, ginantis nuo greitų atakų, bėdų pridaro ir varžovų krašto žaidėjai. Net tada, kai puolimas veikia kaip iš natų ir „Arsenal“ įmuša pirmi, jie nelabai moka žaisti saugodami rezultatą. Visgi turbūt esminis „Arsenal“ rebusas bus gynyba nuo varžovų greitų atakų, o dar geriau – neleisti, kad varžovai apskritai į jas pabėgtų. Visgi, žinant tai, kokios gudrios yra Diego Simeonės gynybos schemos ir kaip jis paruošia komandą taktiškai, pusfinalyje anglų kelias baigsis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą