2018 m. balandžio 27 d., penktadienis

Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Iranas: po įspūdingos atrankos – visos viltys į gynybą


Iranas nėra tarp tų šalių, kurių patekimą į pasaulio čempionatą vertiname kaip įprastinę praktiką. Šį kartą atranka įveikta įspūdingai lengvai, bet lūkesčius šaldo sudėtinga grupė – patekti į aštuntfinalį padėtų tik stebuklas.

FIFA reitingas: 34 vieta

Varžovai grupės turnyre: Ispanija, Marokas, Portugalija

Pastarieji pasaulio čempionatai

2006 m. Pasaulio čempionato atrankos lemtinga stadija prasidėjo lygiosiomis Bahreine, tačiau įsibėgėjusi rinktinę iškovojo keturias pergales iš eilės ir pirmą vietą grupėje Japonijai užleido tik paskutiniame ture. Kroato Branko Ivankovičiaus treniruojama rinktinė čempionate pasirodė kukliai – vienintelį tašką iškovojo kovodama prieš Angolą ir be afrikiečių į priekį praleidusi Meksiką ir Portugaliją į kitą etapą nepateko.

Lemiame atrankos į 2010 metų pasaulio čempionate etape rinktinės vairas buvo patikėtas iraniečiui Ali Daei ir jį vėliau pakeitusiam Afshinui Ghotbi. Su A. Daei iraniečiai įveikė tik Šiaurės Korėją. Jo įpėdinis per likusias trejas rungtynes iškovojo 5 taškus (įveikti Jungtiniai Arabų Emyratai). Iranas į priekį praleido abi Korėjas bei Saudo Arabiją ir kelialapio į Braziliją neiškovojo.

Į 2014 metų pasaulio čempionatą Iraną išvedė portugalas Carlosas Queirozas. Nors atrankoje po kartą pralaimėta Libanui ir Uzbekistanui, tačiau geležinę gynybą pademonstravę ir vos du įvarčius per 8 rungtynes praleidę iraniečiai laimėjo grupės turnyrą, aplenkę Pietų Korėją. Nors kaip ir prieš aštuonerius metus, taip ir Brazilijoje, iraniečiai iškovojo vos tašką sužaidę lygiosiomis su Nigerija, tačiau buvo arti ir sensacingų lygiųjų prieš Argentiną.  

Kelias į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą. C. Queirozo auklėtiniai atranką įveikė be pralaimėjimų antrą atrankos ciklą iš eilės, praleido vos du įvarčius. Iraniečiai net septyniais taškais pralenkė antroje vietoje likusią Pietų Korėją.

Prognozuojama sudėtis 


Žaidėjų klubai

1. Teherano „Persepolis“
2. Grozno „Akhmat“
3. „Al Sadd“ (Kataras)
4. Teherano „Persepolis“
5. „Oostende“
6. „Al-Gharafa“ (Kataras)
7. „Nottingham Forest“
8. Pirėjo „Olympiacos“
9. Permės „Amkar“
10. Alkmaro AZ
11. Kazanės „Rubin“

Garsesniuose klubuose žaidžia komandos kūrėjai, o ne griovėjai, tačiau kaip ir atrankoje, taip ir čempionate, pagrindinė komandos stiprybė turėtų būti gynyba. C. Queirozas kaip gynybos specialistas pasižymėjo ir tada, kai prieš aštuonerius metus su savo gimtąja Portugalija pasiekė pasaulio čempionato aštuntfinalį. Atsižvelgiant į tai, kokioje sudėtingoje grupėje Iranas bus šiemet, vėl išgelbėti galės tik gynyba.

Treneris. Carlosas Queirozas. 


65 metų treneris savo karjerą pradėjo 1989 m., kai stojo prie Portugalijos U-20 rinktinės vairo. Kai su jaunimo komanda laimėjo du pasaulio čempionatus, sulaukė šanso ir prie pagrindinės rinktinės vairo. Kadangi rinktinė nepateko į EURO 1992, savo postą treneris prarado. 1994-1996 m. treniravo Lisabonos „Sporting“ su juo laimėjo šalies taurę. 1996-1997 dirbo Japonijoje (pateko į Taurių laimėtojų taurės finalą) ir JAV. Vėliau treniravo Jungtinių Arabų Emyratų rinktinę bei Pietų Afrikos Repsubliką, kurią išvedė į 2002 metų pasaulio čempionatą, tačiau paliko rinktinę dar iki jo. 2002-2003 m. buvo Alexo Fergusono asistentas „Manchester United“. 2003-2004 m. treniravo Madrido „Real“. Nors didžiąją sezono dalį komanda pirmavo „La Liga“, tačiau penki pralaimėjimai lėmė ketvirtą vietą ir atleidimo lapelį. 2004-2008 m. jis vėl dirbo su A. Fergusonu, tačiau paliko klubą gavęs antrą šansą Portugalijos rinktinėje. Visgi, trijose iš keturių 2010 m. pasaulio čempionato PAR rungtynių Portugalija neįmušė įvarčių ir iškrito aštuntfinalyje. 2011 m. balandį stojo prie Irano rinktinės vairo.

Žvaigždė. Sardaras Azmounas. 


23 metų puolėjas yra laikomas perspektyviausiu šalies futbolininku. Būdamas vaikas žaidė ir tinklinį bei buvo kviečiamas ir į šios sporto šakos penkiolikmečių rinktinę. Būdamas vos 17 metų ir net nespėjęs debiutuoti Irano čempionato rungtynėse , prisijungė prie Kazanės „Rubin“. Jau 2013-14 metų sezone jis įmušė savo pirmus įvarčius oficialiose rungtynėse ir juo susidomėjo būrys garsių klubų, ypač Londono „Arsenal“, „Liverpool“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“. 2015 metų vasarį buvo paskolintas „Rostov“ klubui ir geru žaidimu padėjo jam išlikti „Premier“ lygoje. Rostove jis toliau buvo stebimas Anglijos klubų. Prieš 2016-17 metų sezoną „Rostov“ išpirko jo kontraktą. Metai buvo sėkmingi – vien Europos turnyruose jis įmušė penkis įvarčius (iš viso 12). Praėjusią vasarą netikėtai grįžo į Kazanę ir šį sezoną nors ir nėra rezultatyvus, bet sulaukia daug minučių aikštėje. Į Irano rinktinę kviečiamas nuo 2014 metų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą