2018 m. birželio 4 d., pirmadienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Kroatija: dar nesprogusi bomba


Pagal žaidėjų išteklius Kroatija galėtų prilygti net kai kuriems čempionato favoritams. Tačiau istorija verčia Balkanų atstovus vertinti atsargiai – paskutiniu metu komanda puikiai atrodo čempionatų startuose, tačiau atėjus lemiamos rungtynėms vaizdas keičiasi į blogą pusę.


FIFA reitingas: 18 vieta

Varžovai grupės turnyre: Argentina, Islandija, Nigerija

Pastarieji čempionatai. Į 2006 metų pasaulio čempionatą Kroatiją išvedė Zlatko Kranjčaras. Rinktinė atrankoje nesuklupo nė karto, dėl geresnio tarpusavio rungtynių balanso pralenkė tiek pat taškų surinkusią Švediją. Per čempionatą kroatai pralaimėjo Brazilijai, sužaidė lygiosiomis su Japonija bei Australija bei grupėje užėmė trečią vietą.

Iš Slaveno Biličiaus treniruotos Kroatijos tikėtasi užtikrinto patekimo į 2010 metų Pasaulio futbolo čempionatą, bet atranka virto fiasko. Anglija sutriuškino kroatus du kartus, taškai švaistyti žaidžiant ir su Ukraina. Šios dvi rinktinės ir pralenkė Kroatiją bei užkirto kelią į pasaulio čempionatą.

Prieš 2014 metų Pasaulio čempionatą atranką treneriu tapo Igoris Štimacas. Atrankoje kroatai du kartus pralaimėjo Škotijai, kartą Belgijai ir grupėje užėmė antrąją vietą – po Belgijos. Pasibaigus atrankos grupės turnyrui, I. Štimacas atsistatydino ir jį pakeitė Niko Kovačas. Papildomame atrankos mače jau N. Kovačo treniruota Kroatija gana sunkiai palaužė Islandiją. Per čempionatą Kroatiją demonstravo fantastišką futbolą. Jie metė rimtą iššūkį Brazilijai, sutriuškino Kamerūną ir tik pralaimėjimas Meksikai užkirto kelią į aštuntfinalį.

Kelias į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą. Atrankos ciklo pradžioje komandą treniravo Ante Čačičius. Po pirmų penkių turu rinktinė užtikrintai pirmavo grupėje. Tačiau pralaimėjimai Turkijai ir Islandijai, paskutinę minutę išsprūdusi pergalė prieš Suomiją ir išvargtas laimėjimas prieš Kosovą netenkino federacijos, o patekimui į čempionatą iškilo reali grėsmė. Paskutiniame ture prie komandos vairo A. Čačičių pakeitė Zlatko Daličius. Jam pavyko 2:0 įveikti Ukrainą ir į priekį praleidę tik Islandiją, kroatai grupėje užėmė antrą vietą. Papildomoje atrankoje laukė Graikijos iššūkis. Pirmas rungtynes laimėję 4:1 kroatai išvykoje pasiekė nulines lygiąsias ir pateko į čempionatą.

Prognozuojama sudėtis. 


Žaidėjų klubai

1. „Monaco“
2. Genujos „Sampdoria“
3. „Liverpool“
4. Stambulo „Besiktas“
5. Madrido „Atletico“
6. Milano „Inter“
7. „Barcelona“
8. Milano „Inter“
9. „Hoffenheim“
10. Madrido „Real“
11. „Milan“

Z. Daličiaus dispozicijoje yra įspūdingas ginklų arsenalas. Tiesa, gynėjų pasirinkimas nėra tokio aukšto lygio, kaip kitose grandyse, tai gali būti komandos Achilo kulnas pasaulio čempionate.

Treneris. Zlatko Daličius


51 metų treneris per žaidėjo karjerą didelių kalnų nenuvertė. 2000-ieji buvo paskutiniai žaidėjo karjeros metai, vėliau Z. Daličius liko „Varteks“ klube dirbti ir pakabinęs bucus ant vinies. Čia jis buvo sporto direktorius, vėliau legendinio trenerio Miroslavo Blaževičiaus asistentas. 2005 m. vienam sezonui tapo klubo vyriausiuoju treneriu, iškovojo šalies pirmenybių bronzą ir pateko į taurės finalą. Nuo 2006 m. penkerius metus dirbo U-21 rinktinės štabe, bet lygiagrečiai plėtojo klubinę karjerą. 2007-08 dirbo su „Rijeka“ klubu, su kuriuo užėmė ketvirtą vietą šalies čempionate. Metus dirbo su Tiranos „Dinamo“, iškovojo Albanijos supertaurę. Po dar vieno sezono Kroatijoje, nuo 2010 m. septynerius metus dirbo Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Savo sąskaitoje turi Saudo Arabijos lygos sidabrą ir šalies taurę, Emyratų čempionato auksą, taurę ir supertaurę, pasiekė Azijos Čempionų lygos finalą. Nacionalinę rinktinę treniruoja nuo 2017 m. spalio.

Žvaigždė. Ivanas Rakitičius. 


30 metų saugas gimė Šveicarijoje, todėl netgi gynė šios šalies jaunimo rinktinų garbę. Būdamas vos 7-erių pateko į „Basel“ akademiją. 2006-07 m. sezone įsitvirtino klubo starto sudėtyje. Per du sezonus jis iškovojo šalies taurę ir tapo geriausiu jaunuoju žaidėju. 2007 m. už 5 milijonus eurų perėjo į Gelzenkircheno „Schalke“. Per tris su puse sezono Vokietijoje I. Rakitičius buvo svarbus rotacijos žaidėjas. 2010 m. sausį vos už 2,5 milijono eurų perėjo į „Sevilla“. Ispanijoje jis greitai tapo vienu iš klubo lyderių, 2013-14 m. laimėjo UEFA Europos lygą. 2014 m. vasarą perėjo į „Barcelona“. Čia jis reikšmingai prisidėjo prie pergalių – yra tris kartus Ispanijos čempionas, keturis kartus laimėjo Karaliaus taurę, vieną kartą UEFA Čempionų lygą. Šalies rinktinės garbę gina nuo 2007 m.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą