2018 m. birželio 5 d., antradienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Švedija: jaunimas, sukūręs didžiausią atrankos sensaciją


Švedijos futbolo rinktinė atrankoje vertėsi be Zlatano Ibrahimovičiaus, o komandos branduolį sudarė nepatyręs jaunimas. Tačiau jie atrankos grupėje pranoko Nyderlandus, o atkrintamosiose varžybose sukūrė didžiausią staigmeną, kai eliminavo Italiją. Jau tai yra didžiulė pergalė šaliai, kuri pasaulio čempionatuose nežaidė aštuonerius metus. O čempionate spaudimas neslėgs, tad galima pasiekti daug.  


FIFA reitingas: 25 vieta

Varžovai grupės turnyre: Vokietija, Meksika, Pietų Korėja

Pastarieji čempionatai. Į 2006 metų Pasaulio čempionatą Švediją išvedė Larsas Lagerbackas. Tuomet sudėtis buvo žvaigždėta – komandai atstovavo Fredrikas Ljungbergas, Henrikas Larssonas, o Zlatanas Ibrahimovičius dar buvo labai jaunas. Atrankoje švedai demonstravo puikų puolimą, tačiau du kartus nusileido kroatams ir šią rinktinę praleido į priekį grupės varžybose. Papildomos atrankos išvengė kaip viena iš dviejų geriausių antrąsias vietas užėmusių komandų. Čempionatas prasidėjo nuo sensacingų lygiųjų su Trinidado ir Tobago komanda, vėliau lygiosiomis sužaista su Anglija ir įveiktas Paragvajus. Aštuntfinalyje švedų žygį sustabdė šeimininkai vokiečiai.

2010 metų pasaulio čempionato atrankoje Švedija įveikė tik silpnesnes grupės komandas – Albaniją, Vengriją ir Maltą. Prieš danus ir portugalus nepavyko laimėti nė karto ir grupėje užimta trečioji vieta, nuo Portugalijos švedai atsiliko vienu tašku.

2014 m. Pasaulio čempionato atrankoje Eriko Hamreno treniruota Švedija po kartą pralaimėjo Vokietijai ir Austrijai. Vokiečiai buvo praleisti į priekį atrankos grupėje, o austrus Švedija aplenkė trimis taškais. Papildoma atranka virto asmeniniais Cristiano Ronaldo ir Z. Ibrahimovičiaus šou – jie įmušė visus 6 įvarčius, o bendru rezultatu 4:2 triumfavo portugalai ir užkirto švedams kelią į Braziliją.

Kelias į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą. Janne‘as Anderssonas prieš ciklą tapo naujuoju komandos treneriu. Po kartą atrankoje nusileista Prancūzijai, Nyderlandams ir Bulgarijai. Visgi lemtingu susitikimu galima laikyti rungtynes namie su Prancūzija, kai ketvirtą pridėto laiko minutę Ola Toivonenas įmušė pergalingą įvartį, bei priešpaskutinio turo rungtynes su Liuksemburgu, kurios laimėtos 8:0. Tai leido aplenkti identišką taškų skaičių surinkusius Nyderlandus. Papildomoje atrankoje burtai suvedė su Italija. Po pergalės namuose 1:0, patekimą į kitą etapą garantavo nulinės lygiosios išvykoje.

Prognozuojama sudėtis

Žaidėjų klubai

1. „Kobenhavn“
2. Brėmeno „Werder“
3. „Manchester United“
4. „Krasnodar“
5. Glazgo „Celtic“
6. „Leipzig“
7. „Hull City“
8. „Hamburger“
9.  „Krasnodar“
10. „Al Ain“ (Jungtiniai Arabų Emyratai“
11. „Toulouse“

Nors sudėtyje vis dar svarbūs veteranai, vis daugiau atsakomybės krenta ant jaunimo pečių. Be to, švedų starto sudėtyje yra keli žaidėjai, kurių veteranais nepavadinsi, bet jie vėlai atsiskleidė. Patirties švedams truks, bet atranka parodė, kad tai nėra pasmerkiantis faktorius.

Treneris. Janne‘as Anderssonas


55 metų treneris visą karjerą praleido gimtojoje Švedijoje. Jau 1988-1989 m. sezoną buvo žaidžiantysis „Alets“ treneris. 1990-92 ir 2000-03 m. buvo savo gimtojo miesto klubo „Halmstads“ trenerio asistentu. 1993-98 dirbo su trečios Švedijos lygos „Laholms“ klubu. 2004 m. galiausiai sulaukė šanso tapti vyriausiuoju „Halmstads“ treneriu. Po penkių sezonų klubą paliko, vėliau trumpai dirbo su „Orgryte“ komanda. Nuo 2011 m. penkis metus treniravo „Norrkoping“ klubą, 2015 m. tapo Švedijos čempionu. Po metų perėmė Švedijos rinktinės vairą.

Žvaigždė. Emilis Forsbergas


26 metų krašto saugas didžiąją karjeros dalį praleido savo šalyje. Būdamas 18 metų debiutavo „Sundsvall“ klube. Per penkis sezonus jis greitai tapo svarbiu žaidėju ir net du kartus padėjo klubui pakilti į aukščiausią Švedijos lygą. 2012 m. perėjo į „Malmo“ klubą. Abu sezonai su Malmės klubu baigėsi Švedijos čempionų titulu, o po tai, kad antrame sezone įmušė net 14 įvarčių, E. Forsbergas persikėlė į „Leipzig“ klubą. Pirmas pusmetis nebuvo lengvas, bet vėliau švedas įsitvirtino starto sudėtyje, padėjo komandai pakilti Į Bundeslygą, o debiutiniame klubui sezone iškovoti ir sidabro medalius. 2016-17 m. sezone jis atliko daugiausiai rezultatyvių perdavimų Bundeslygoje ir pateko į sezono geriausiųjų vienuoliktuką. Į rinktinę kviečiamas nuo 2014 metų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą