2018 m. birželio 6 d., trečiadienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Danija: nauja žvaigždžių karta


1992 metais Danija sensacingai tapo Europos čempione. Ši Danijos rinktinė buvo žvaigždėta. Vėlesnės kartos vedlys buvo Jonas Dahlis Tomassonas. Tikėtasi, kad rinktinės vedliu į pergales taps Nicklas Bendtneris, tačiau nors jis ir kurį laiką buvo didžiausia komandos žvaigždė, dabar visas dėmesys kliūna Cristianui Eriksenui – turbūt didžiausiai šalies futbolo asmenybei nuo pat auksinės kartos laikų.


FIFA reitingas: 19 vieta

Varžovai grupės turnyre: Prancūzija, Australija, Peru

Pastarieji čempionatai. Į 2006 metų pasaulio čempionatą Daniją mėgino išvesti Mortenas Olsenas. Iš šešių atrankos grupėje iškovotų pergalių, penkios buvo prieš autsaiderius – Gruziją, Albaniją ir Kazachstaną. Iš tiesioginių konkurentų dėl patekimo į pasaulio čempionatą pavyko įveikti tik Graikiją, kuri vienu tašku buvo aplenkta ir turnyro lentelėje. Tačiau į priekį praleidę Ukrainą ir Turkiją danai į Vokietiją neišvyko.

Po ketverių metų atranka buvo įveikta įspūdingai – vienintelis pralaimėjimas Vengrijai patirtas tada, kai kelialapis į čempionatą jau buvo kišenėje, nors atrankoje teko varžytis su Portugalija ir Švedija. Čempionatą pradėję nuo pralaimėjimo Nyderlandams, danai vėliau įveikė Kamerūną, tačiau lemiamose rungtynėse dėl patekimo į aštuntfinalį stipresnė buvo Japonija.

Dar po ketverių metų vienintelė varžovė, su kuria žaisdama Danija neprarado taškų, buvo Malta. Be pralaimėjimo Italijai, sugebėta namie net 0:4 nusileisti Armėnijai. Grupę užtikrintai laimėjo italai, o Čekijos ir Bulgarijos problemos leido Danijai finišuoti antroje vietoje, tačiau kaip silpniausia iš antrose vietose likusių komandų, iš tolimesnės kovos ji buvo eliminuota.

Kelias į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą. Per pirmus tris turus Ages Hareide‘o auklėtiniai surinko vos tris taškus – nusileista Lenkijai ir Juodkalnijai. Tačiau per likusias septynerias rungtynes Danija pralaimėjimų nepatyrė ir užtikrintai aplenkusi Juodkalniją ir Rumuniją, grupėje liko antra po Lenkijos. Papildomos atrankos burtai danus suvedė su Airija. Po nulinių lygiųjų namuose, rungtynių Dubline pradžia nieko gero nežadėjo – jau šeštą minutę Airija įsiveržė į priekį. Tačiau Danija atsakė penkiais įvarčiais ir užtikrintai išsikovojo vietą čempionate.

Prognozuojama sudėtis. 


Žaidėjų klubai

1. „Leicester City“
2. „Udinese“
3. „Sevilla“
4. Londono „Chelsea“
5. „Brentford“
6. Vigo „Celta“
7. Brėmeno „Werder“
8. „Kobenhavn“
9. „Leipzig“
10. „Tottenham Hotspur“
11. Roterdamo „Feyenoord“

Dvi didžiausios komandos stiprybės yra puikus vartininkas ir stiprūs atakuojantys žaidėjai. Nors komandoje daug jaunimo, tačiau yra ir vyresnių, tik galbūt ne tiek daug aukščiausio lygio kovų patirties turinčių žaidėjų.

Treneris. Age Hareide


64 metų norvegas per savo žaidėjo karjerą žaidė net ir Anglijoje. 1987 m. karjerą baigė „Molde“ klube. Tačiau komandos trenerių štabe dirbo jau nuo 1985 m. Čia su pertraukomis praleido 12 metų, daugiausiai – vyriausiojo trenerio poste. Su klubu kartą laimėjo Norvegijos taurę. 1998-99 m. treniravo „Helsingborgs“, su klubu laimėjo Švedijos lygą ir taurę. 2000-02 dirbo su Danijos „Brondby“ klubu, čia taip pat laimėjo šalies pirmenybes. Vos metus dirbo su Trondheimo „Rosenborg“, bet ten taip pat iškovojo titulą ir šalies taurę. Nuo 2003 m. treniravo Norvegijos rinktinę. Čia išdirbo penkerius metus, bet kvalifikacijos barjero didžiuosiuose turnyruose neperžengė. Po nesėkmingo 2010 m. pasaulio čempionato atrankos starto, rinktinę paliko. Po pusmečio Švedijoje, 2009 m. stojo prie Stavangerio „Viking“ vairo. Visgi, per tris metus gerų rezultatų pasiekti nepavyko. Pusmetį laikinai treniravo „Helsingborgs“ klubą. 2014-15 m. su „Malmo“ laimėjo Švedijos čempionatą ir taurę, bei išvedė komandą į Čempionų lygos grupių etapą. Vienintelis treneris, laimėjęs visų trijų Skandinavijos šalių čempionatus Danijos rinktinėje dirba nuo 2015 metų.

Žvaigždė. Christianas Eriksenas


26 metų atakuojantis saugas kelią į šlovę skynėsi per Nyderlandus. Būdamas 16 metų iš „Odense“ klubo akademijos, kurioje praleido trejus metus, persikėlė į Amsterdamo „Ajax“. Jau tada juo domėjosi daugelis Europos superklubų. 2010 metų sausį debiutavo pagrindinėje klubo komandoje, jau kitą sezoną danas įsitvirtino starto sudėtyje. Klubas ketverius metus iš eilės iškovojo Nyderlandų čempionato auksą, o C. Eriksenas mušė įvarčius ir dalino rezultatyvius perdavimus. 2013 m. rugpjūtį „Tottenham Hotspur“ sumokėjo 11 milijonų svarų, o danas persikėlė į Angliją. Jau pirmą sezoną C. Eriksenas įmušė 10 įvarčių. Du kartus buvo išrinktas klubo metų žaidėju. Anglijoje trūksta tik trofėjų – didžiausias komandinis pasiekimas yra lygos taurės finalas. Rinktinės garbę C. Eriksenas gina nuo 2010 metų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą