2018 m. birželio 20 d., trečiadienis

Dešimtmečio (2008-2018) Europos futbolo klubų reitingas


Pernai paskelbiau pirmąjį Europos futbolo dešimtmečio reitingą paremtą klubų rezultatais Europos turnyruose. Šiandien pristatau antrąjį. Klubai neteko taškų, kuriuos surinko 2007-08 m. sezone, bet į jau taupykles įkrito tai, ką jie užsidirbo per šį sezoną.

Čempionų lygos nugalėtojas gauna maksimumą – 80 taškų, likę 79 į to sezono Europos turnyrų grupių etapus pakliuvę klubai gauna nuo 1 iki 79 taškų priklausomai nuo savo pasiekimų. UEFA Europos lygos nugalėtojas gauna 71 tašką. Patekimas į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas garantuoja 63 taškus, grupių etapą – 25. UEFA Europos lygos atkrintamųjų varžybų etapą pasiekę klubai gauna bent 33 taškus. Kaip konkrečiai pasiskirsto taškai lemia tokie faktoriai, kaip klubą iš atkrintamųjų varžybų eliminavusios komandos tolimesnė sėkmė, atkrintamųjų varžybų serijos rezultatas ar surinktų taškų skaičius ir įvarčių santykis grupėje.


reitingui įtakos dar jau senokai pamiršti įvykiai. Nepaisant to, kad Madrido „Real“ eilinį kartą laimėjo Čempionų lygą, o 2007-08 metais iš jos iškrito aštuntfinalyje, padidėjęs taškų kraitis dar neleido pralenkti „Barcelona“, be to, į antrą vietą pašoko Miuncheno „Bayern“, kuris prieš dešimtmetį apskritai nepateko į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas, todėl jų taškų kraitis išaugo ženkliau. 

Visgi, kitais metais Madrido „Real“ vien patekimas į Čempionų lygos ketvirtfinalį lemtų pakilimą į pirmą reitingo vietą nepaisant to, kaip pasirodytų konkurentai. 

Į dešimtuką pakilo Turino „Juventus“ ir „Paris Saint Germain“, kurie 2007-08 metų sezone apskritai nežaidė Europos turnyruose, netoli jų ir „Manchester City“ bei Dortmundo „Borussia“ ar „Napoli“ kurių padėtis analogiška. Jų pėdomis ateityje turbūt seks ir „Monaco“, kurie pakilo per 12 pozicijų nepaisant to, jog sezonas nebuvo labai sėkmingas. 

Tuo tarpu „Liverpool“ ir „Roma“ pozicijos netgi pablogėjo – prieš dešimt metų abu klubai taip pat žaidė sėkmingus sezonus, tad jų taškų kraičiai išaugo nežymiai. 

Skirtingai negu „Liverpool“ ar „Roma“, sėkmingas sezonas padėjo savo pozicijas pagerinti tokiems klubams kaip „Salzburg“, kuris iš 60 vietos pakilo į 45-ąją. Smarkiai į viršų palypėjo ir Pilzeno „Viktoria“, „Astana“, „Qarabag“, San Sebastijano „Real Sociedad“, „Rijeka“, „Nice“, Belgrado „Crvena Zvezda“.

Iš TOP 30 iškrito Milano „Inter“, kurio pozicijas smukdo užsitęsęs periodas be Čempionų lygos.

Iš naujų klubų aukščiausiai – į 110 vietą pakilo „Leipzig“.

Vieną stambiausių kritimų patyrė retokai Europos turnyruose žaidžianti Madrido „Getafe“, kuri iš 97 vietos nukrito į 174-ąją, 73 pozicijas prarado „Helsingborg“. 








 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą