2018 m. birželio 11 d., pirmadienis

Pasaulio futbolo čempionato A-D grupių apžvalga


Kadangi visos komandos pristatytos, laikas prognozėms. Grupių turnyre laukia daug įdomių ir neprognozuojamų kovų. 
 

A grupė

Yra du aiškūs ešelonai – dėl pirmos vietos grupėje kausis Urugvajus ir Egiptas. Tarpusavio rungtynės vyks jau antrą čempionato dieną, tad esminiu faktoriumi gali tapti Mohamedo Salaho sveikata. Jeigu didžiausia šios grupės žvaigždė galės žaisti ir spės pasiekti padorią fizinę formą, Egiptas turi visus šansus laimėti. Urugvajus per paskutinius du čempionatus parodė, jog yra lėtai įsibėgėjanti komanda ir atidarymo rungtynėse buvo labai blanki. Tad jeigu M. Salahas bus atsigavęs, Egiptas mėgins tuo naudotis. Hectoras Cuperas Egiptą disciplinavo ir visa komanda dirba kaip darnus mechanizmas. Rusija ir Saudo Arabija vargu ar rimtai įsiterps į kovą dėl patekimo į aštuntfinalį. Ir taip ne geriausius laikus išgyvenančią Rusiją dabar kamuoja ir traumų epidemija. Nelengva jiems bus net ir su Saudo Arabija – Juanas Antonio Pizzi yra puikus treneris ir taškų lengvai niekam nedalins. Stanislavas Čerčesovas kvalifikacija ir patirtimi nusileidžia visiems kitiems varžovų treneriams, bet žaidėjų patirtis yra didesnė negu arabų, tad visiškos gėdos išvengti pavyks. 

Prognozė: 1. Egiptas 2. Urugvajus 3. Rusija 4. Saudo Arabija (Jeigu M. Salahas žais prieš Urugvajų)

B grupė

Grupės favorite derėtų laikyti Europos čempionę Portugaliją. Fernando Santosas Europai prieš du metus parodė, kad naujoji šalies futbolo karta yra pajėgi būti patikimais Cristiano Ronaldo pagalbininkais. Nors ne visų talentų progresas toks, kokio laukta, bet sudėtis vėl pajėgi. Antroji vieta turėtų atitekti Ispanijai. Treneriui Julenui Lopategui vis dar labai trūksta patirties suaugusiųjų futbole ir nors atranka įveikta užtikrintai, bet strategas vis dar neįrodė, kad kartų kaita yra sėkminga. Tad manęs visiškai nenustebintų, jeigu ispanai vėl patirtų fiasko, tačiau visgi dar ne grupės turnyre. Iš grupės nykštukų pavojingesnis turėtų būti Iranas – Carloso Queirozo auklėtiniai atrankoje demonstravo įspūdingą gynybą, tad nieko stebėtino nenutiktų, jeigu kažkurie iš grandų su Iranu sužaistų nulinėmis lygiosiomis. Maroko galimybių viršūnė bus trečioji vieta – talento nemažai, branduolys atstovauja pajėgiems klubams, bet tuo šioje grupėje nenustebini nieko.

Prognozė: 1. Portugalija 2. Ispanija 3. Iranas 4. Marokas

C grupė

Šioje grupėje kova dėl pirmos vietos žada būti gana nuobodi – Prancūzija visais įmanomais komponentais yra aiškiai geriausia komanda. Nors kritikai gali pateikti ilgą sąrašą žaidėjų, kuriuos Didier Deschamps (foto) „privalėjo“ įtraukti į komando sudėtį, bet faktas, kad turint tokius žaidėjų išteklius, vargu ar nepakviestieji yra kuo nors geresni už užėmusius jų vieta. Tuo tarpu kova dėl antros vietos žada būti itin nenuspėjama. Danų koziris – superžvaigždė Christianas Eriksenas, turbūt vienintelis žaidėjas šioje grupėje ne iš Prancūzijos rinktinės, kuris tokiu atveju, jeigu kišenėje nešiotųsi šios šalies pasą, žaistų „Galijos gaidžių“ starto sudėtyje. Šalia jo yra ir nemažai talentingo jaunimo ir sudėtyje spragų rasti sunku. Australų koziris – Bertas van Marwijkas, vienas geriausių čempionato trenerių. Be to, kadangi postą jis perėmė gana šviežiai, varžovams ruoštis kovoms su „kengūromis“ bus sunku. Peru koziris turbūt bus stabilumas – atrankoje ši šalis tuo labai pasižymėjo ir tai leido užkopti net pirmą FIFA reitingo dešimtuką. Be to, Peru oficialių ir draugiškų rungtynių nepralaimi jau 1,5 metų – tai išties įspūdingas pasiekimas, o žaidėjų branduolys žaidžia pajėgiuose Pietų Amerikos klubuose. 

Prognozė: 1. Prancūzija 2. Danija 3. Peru 4. Australija 

D grupė

Norint intrigos kovoje dėl grupės nugalėtojų vardo galima surasti. Argentina labai neįtikinamai atrodė pasaulio čempionato atrankoje ir draugiškose rungtynėse. Tačiau sudėties prasme tai turbūt geriausia komanda bent jau 2006 metų pasaulio futbolo čempionato – pagaliau yra daug ryškių asmenybių ne tik puolėjų grandyje, bet ir saugų bei gynėjų linijose. O kova dėl antros vietos žada būti aštri. Daugiausiai galimybių turi Kroatija – viena iš talentingiausių pasaulio rinktinių, kuri nuolat stokoja tinkamos kvalifikacijos tokio lygio žaidėjams, trenerio ir susitelkimo atėjus lemiamos kovoms. Pirmu atveju tendencija lieka – Z. Daličius net ir šioje grupėje patirtimi gali varžytis tik su Islandijos treneriu, o dėl antrosios Kroatija laukia permainų. Treti turbūt liks islandai – kita vertus, šiai kovingai komandai istoriškai visai gerai sekasi kovoti su Kroatija. Komandos branduolys išlieka stabilus, o pasitikėjimo savimi garsiojo Larso Lagerbecko pasitraukimas iš rinktinės tikrai nesumažino. Daugelyje grupių Nigerija būtų tarp favoritų patekti į aštuntfinalį. Čia jų šansai irgi nėra blogi, bet palyginus su konkurentais – turbūt mažiausi. Nors asmenybių šalies rinktinėje tradiciškai netrūksta. Šis ketvertas turbūt yra vertas ir mirtininkų grupės epiteto.

Prognozė: 1. Argentina 2. Kroatija 3. Islandija 4. Nigerija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą