2018 m. birželio 7 d., ketvirtadienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Australija: naujoji karta sieks patekti į aštuntfinalį


2006 metais Australija po 32 metų pertraukos grįžo į pasaulio futbolo čempionatą. Nuo to laiko šalis nepraleido nė vienų pirmenybių. Rezultatai jose nuolat blogėja – jeigu 2006 m. auksinė Australijos futbolo karta pasiekė aštuntfinalį, kiti du bandymai peržengti grupės etapo barjerą nebuvo sėkmingi. Dabartinė šalies futbolo karta tokių talentų kaip vis dar komandos garbę ginantis Timas Cahillas neturi, bet sieks to paties – aštuntfinalio. 



FIFA reitingas40 vieta

Varžovai grupės turnyre: Prancūzija, Danija, Peru

Pastarieji čempionatai. Per lemiamus atrankos į 2006 metų pasaulio futbolo čempionato atrankos etapus Australijai vadovavo Guusas Hiddinkas. Legendinio olando vedama rinktinė užtikrintai įveikė Saliamono salas, o paskutine kliūtimi pakeliui į Vokietiją buvo Urugvajus. Abejas rungtynes vienodais rezultatais 1:0 laimėjo šeimininkai, nugalėtojo nepadėjo išaiškinti ir pratęsimas, o vienuolikos metrų baudinių serijoje šaltesnius nervus pademonstravo „kengūros“. Pergalė prieš Japoniją bei lygiosios su Kroatija leido užimti grupėje antrą vietą – pralaimėta tik brazilams. Aštuntfinalyje australai visiškai surakino Italijos puolimą, bet 95 minutę į jų vartus buvo paskirtas 11 metrų baudinys, kurią realizavo Francesco Totti, o „kengūroms“ teko krautis lagaminus. 

Po ketverių metų komandą į pasaulio čempionatą išvedė kitas olandas Pimas Verbeekas. Į Azijos atrankos zoną perkelti australai per aštuonerias rungtynes pralaimėjimų nepatyrė, praleido vos vieną įvartį ir net penkiais taškais aplenkė antroje vietoje likusią Japoniją. Pirmenybės prasidėjo nuo beviltiško pralaimėjimo Vokietijai 0:4. Vėliau sužaista lygiosiomis su Gana, 2:1 palaužta Serbija, tačiau grupėje pavyko užimti tik trečiąją vietą. 

Į 2014 metų pasaulio čempionatą išvedė vokietis Holgeris Osieckas. Komanda iškovojo tik tris pergales – dvi prieš Iraką ir vieną prieš Jordaniją. Visgi, pavyko atsilikti tik nuo keturiais taškais daugiau surinkusios Japonijos ir kelialapis buvo iškovotas. Tačiau neužtikrintas žaidimas lėmė kaitą trenerio poste – Ange Postecoglou tapo naujuoju vedliu. Mirtininkų grupėje, į kurią Australija pateko pasaulio čempionate, taškų iškovoti nepavyko, nors rungtynėse su Nyderlandais Australija pirmavo ir žaidė gražų futbolą. Bet pirmas tris grupės vietas užėmė Nyderlandai, Čilė ir Ispanija.

Kelias į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą. Nors atrankoje Australija suklupo vos kartą, kai išvykoje nusileido Japonijai, tačiau net ketverias rungtynes sužaidė lygiosiomis ir dėl prastesnio įmuštų ir praleistų įvarčių santykio antrą vietą grupėje užleido Saudo Arabijai. Vos tašku australus aplenkė ir Japonija. Paskutiniame Azijos atrankos raunde teko varžytis su Sirija. Abejos rungtynės baigėsi lygiosiomis 1:1 ir tik per namų aikštėje žaistų rungtynių pratęsimą Timas Cahillas įmušė pergalingą įvartį. Paskutinę kliūtį – Hondūrą, įveikti pavyko lengviau. Po nulinių lygiųjų išvykoje, namie laimėta 3:1. 

Prognozuojama sudėtis. 

 Žaidėjų klubai

1. „Brighton“
2. „Suwon Samsung Bluewings“ (Pietų Korėja)
3. „Yokohama F. Marines“ (Japonija)
4. Ciūricho „Grasshoppers“
5. „Bursaspor“ 
6. „Al-Ahli“ (Saudo Arabija)
7. „Huddersfield Town“
8. Birmingemo „Aston Villa“
9. Berlyno „Hertha“
10. Glazgo „Celtic“
11. „Millwall“ (Anglija) 

Sudėtyje yra patyrusių aukšto lygio žaidėjų, tad Australija bus konkurencinga varžovė Peru ir Danijai kovoje dėl antros vietos grupėje. 

Treneris. Bertas van Marwijkas.  


66 metų olandas savo karjerą 1998 m. pradėjo nuo  kuklaus Sitardo „Fortuna“ klubo. Su juo treneris pasiekė Nyderlandų taurės finalą. Ten jis dirbo su vėliau rinktinės žvaigžde tapusiu Marku van Bommeliu – ši pažintis svarbi dar ir todėl, kad futbolininkas vėliau vedė trenerio dukrą. Nuo 2000-ųjų keturis sezonus treniravo Roterdamo „Feyenoord“. Visus kartus klubas iškovojo medalius, bet didžiausias pasiekimas buvo UEFA Taurės finalas, kuriame nusileista Dortmundo „Borussia“. Nuo 2004 m. 2,5 sezono stovėjo už „Borussia“ vairo, abu kartus Bundeslygoje užimta septintoji vieta. 2007-08 m. vienam sezonui grįžo į „Feyenoord“, su klubu iškovojo šalies taurę. Nuo 2008 m. treniravo Nyderlandų rinktinę. 2010 metų pasaulio čempionate rinktinė pasiekė finalą, pakeliui eliminuodama net ir Braziliją. Tačiau paskutinio žingsnio žengti nepavyko – pratęsime Andresas Iniesta įmušė lemiamą įvartį. EURO 2012 virto nusivylimu – nepavyko iškopti iš grupės ir treneris pasitraukė. 2013 m. rudenį stojo prie „Hamburg“ vairo, tačiau nesėkmingas žaidimas lėmė pasitraukimą sezono viduryje. Nuo 2015 m. dirbo su Saudo Arabijos rinktine, ją išvedė į pasaulio čempionatą, bet paliko komandą nesutaręs su federacija dėl naujų kontrakto sąlygų. Tačiau į Rusiją jis vyks su stipresne komanda – A. Postecoglou atsistatydino dėl nuovargio ir spaudimo, o Australijos federacija pasirinko olandą, kad šis dirbtų su komanda per pasaulio čempionatą. Sutartis yra trumpalaikė – po pirmenybių vairą perims Grahamas Arnoldas. 

Žvaigždė. Aaronas Mooy.  



Sidnėjuje gimęs 27 metų centro saugas jau būdamas 16 metų persikėlė į Europą – jį pakvietė „Bolton“ klubo akademija. Nors klubas jam siūlė likti, 2010 m. jis persikėlė į Škotija taip ir nedebiutavęs pagrindinėje komandoje. „St. Mirren“ klube žaidėją persekiojo traumos, todėl įsitvirtinti nepavyko. 2012 m. grįžo į gimtąjį Sidnėjų. Su „Western Sydney Wanderers“ du kartus pateko į lygos finalą. Tačiau labiausiai A. Mooy sužibėjo perėjęs į „Melbourne City“. Čia jis abu sezonus pripažintas geriausiu komandos žaidėju ir įtvirtino savo, kaip geriausio Australijos saugo reputaciją. 2016 metais perėjo į „Manchester City“, bet klubas A. Mooy išnuomavo „Huddersfield“. Tą sezoną fanai jį išrinko geriausiu klubo sezonu žaidėju, jis pateko į lygos geriausių žaidėjų simbolinę sudėtį, o klubas iškovojo kelialapį į „Premier“ lygą. Už 8 milijonus svarų  „Huddersield“ sutartį išpirko. Futbolininkas nepražuvo ir „Premier“ lygoje – pirmą įvartį įmušė jau antrame ture. Į rinktinę futbolininkas kviečiamas nuo 2012 metų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą