2018 m. birželio 13 d., trečiadienis

Būrimas iš kavos tirščių arba kas taps pasaulio čempionais?


Grupių etapo prognozės jau paskelbtos, o dabar belieka paspėlioti, kaip galėtų susiklostyti pasaulio futbolo čempionato atkrintamųjų varžybų kovos, jeigu visos ankstesnės prognozės išsipildytų. 


 Aštuntfinaliai

Egiptas-Ispanija

Ne, aš dar neišprotėjau ir nepradėjau manyti, kad Ispanija yra silpnesnė už Egiptą. Bert kas jums įkalė į galvą klišę, kad visi laimi stipriausieji. Ispanija turi viską, ko reikia fiasko: nepatyrusį trenerį, kuris iki šiol sėkmės yra pasiekęs tik su jaunimu ir komandą, kuri išgyvena kartų kaitą ir nesėkmingai pasirodė jau dviejuose turnyruose iš eilės. Egiptas turi viską, ko reikia sensacijai: ryškiausią šioje poroje asmenybę, patyrusį trenerį, kuris žino ką reiškią Čempionų lygos finalai ir disciplinuotą sudėtį. Kodėl staigmena negalėtų įvykti? Kodėl Mohmedas Salahas negalėtų atkeršyti Sergio Ramosui? 

Prancūzija-Kroatija

Prieš čempionatą Didier Deschamps susilaukė daug kritikos dėl to, kokius žaidėjus pakvietė į rinktinę. Ar sprendimai teisingi, turbūt parodys pirmas aukščiausio lygio mūšis, o toks jis tikrai bus. Lauktų labai įdomi dvikova – itin varžovų žaidimą gebanti išardyti prancūzų saugų linija prieš vieną kūrybingiausių pasaulyje Kroatijos saugų liniją. Nors prancūzams tai nebūtų lengvas pasivaikščiojimas, bet jie tokių iššūkį turbūt įveiktų. 

Portugalija-Urugvajus

Jeigu norite įsivaizduoti, kaip galėtų atrodyti rungtynės, susiraskite 2014 metų Kolumbijos ir Urugvajaus akistatos aštuntfinalyje įrašą. Bekompromisė uždaro stiliaus kova. Tiek Oscaras Tabarezas, tiek Fernando Santosas yra žmonės, kurių prioritetas – savų vartų saugumas. Ir vienas, ir kitas turi pakankamai gerų griovėjų saugų linijoje, kad varžovus įveltų į nervingą ir uždarą mačą. O tokius mačus, kaip matėme EURO 2016 laimi portugalai. 

Argentina-Danija

Argentiniečiai netgi galėtų sirgti už Daniją. Jiems tai turbūt parankesnis varžovas negu Peru. Pirmiausiai dėl to, jog Danija tikrai ne iš tų komandų, kurios žaidžia pragmatišką futbolą. Bent jau nuo Morteno Olseno laikų vyrauja futbolo romantika, o ne gynybinis futbolas. O žaisti žaidimą kas daugiau įmuš prieš Argentiną beveik neįmanoma. Be to, Danijos rinktinės Achilo kulnas yra atraminiai saugai, o be gero jų žaidimo sunku tikėtis laimėti įsivėlus į gynybinį futbolą. 

Brazilija-Meksika 

Brazilus turėtų kamuoti košmarai prisiminus ketverių metų senumo akistatą su Meksika grupės turnyre, kai jie vos išnešė sveiką kailį, o Guillermo Ochoa išdarinėjo stebuklus. Tačiau panašu, kad G. Ochoa geriausi metai jau yra praeityje, o dabar brazilai yra kūrybingesnė komanda negu prieš ketverius metus ir turi tokių nestandartinių kūrėjų kaip Phillipe Coutinho ar Roberto Firmino. Tad košmaras tikrai nepasikartos. 

Belgija-Kolumbija

Belgai išneš kailį į ketvirtfinalį, bet gerokai apvelėtą ir sužalotą. Jose Pekermanas pajėgus laimėti trenerių dvikovą ir prikurti Roberto Martinezui didelių nemalonumų. Tačiau kai Kolumbija turi tik Jamesą Rodriguezą, o Belgija bent jau tris tokio paties lygio žaidėjus, individualaus talento pergalei užteks. 

Vokietija-Šveicarija

Vokiečiai tikrai labiau norėtų žaisti su šveicarais, nei atlaikyti slavišką serbų gaivalą. Šie varžovai dėkingi, nes daugelis jų žaidžia arba žaidė Bundeslygoje. O ir šiaip paskutiniai didieji turnyrai rodo, kad Šveicarija  kovinga, bet sunkiai atlaiko atkrintamųjų įtampą – tiek prieš ketverius metus kovoje su Argentina, tiek prieš du metus kaunantis su Lenkija tai buvo lemiami faktoriai.

Lenkija-Anglija

Tai bus epinė kova dėl teisės tęsti garbingas savo šalies tradicijas pralaimėti Vokietijai. Ir teisė pralaimėti Vokietijai šį kartą gali atitekti Lenkijai, nors Anglija turi gerokai gilesnes šio reiškinio tradicijas. Kada, jeigu ne dabar, kai šalies futbolo karta užaugo įspūdinga, o Robertas Lewandowkis dar aukštumoje. Po ketverių metų turbūt šalies futbolo padėtis bus dar geresnė, bet tokio aukšto lygio vedlio Lenkija gali ir nebeturėti. 

Ketvirtfinaliai

Egiptas-Prancūzija

Hectoras Cuperis yra pralaimėjęs du Čempionų lygos finalus. D. Deschamps – vieną, bet ir EURO 2016 finalas buvo nesėkmingas. Nė vienas negali pasižymėti sėkmingu darbu su klubais nacionalinėse pirmenybėse. Bet šie du aukštos klasės nelaimėliai šiemet sieks savo situacijas pagerinti. O Prancūzija nėra Ispanija – jie atrodo gerokai mažiau pažeidžiami ir todėl egiptietišką galvosūkį išgliaudys. 

Brazilija-Belgija

Nemažai žaidėjų turbūt matė ir geriau ar blogiau atsimena šių šalių susitikimą 2002 metų pasaulio futbolo čempionato aštuntfinalyje. Tada sėkmė lydėjo Braziliją. Nors dabartinė Belgija yra šviesmečiais geresnė už tą, kurį vyko į Azijos stadionus prieš 16 metų, bet Brazilija talentu nenusileidžia, o patirtimi ir trenerių štabo kvalifikacija belgus lenkia. 

Portugalija-Argentina

Cristiano Ronaldo prieš Leo Messi. Pirmą kartą rinktinių lygmenyje. Ir sėkmė turbūt šypsosis portugalui. Argentina tiesiog turi per daug problemų. Atsižvelgiant į bendrą kontekstą, į tai kokiu sunkiu keliu prasibrauta į čempionatą, kaip kol kas Jorge Sampaoli (kaip ir jo pirmtakai) sunkiai randa būtų suklijuoti šios išties per dešimtmetį talentingiausios Argentinos žaidimą, būtų mažas stebuklas, jeigu sidabro šalis būtų tarp keturių geriausiųjų. Čia jums ne vokiškos problemytės draugiškose rungtynėse. 

Vokietija-Lenkija

2006, 2008 ir 2016 metais šios šalys žaidė didžiųjų turnyrų grupėse. Visus kartus Lenkija nelaimėjo. Ši Lenkijos rinktinė yra viena stipriausių istorijoje. Tiesa, tą patį galima pasakyti ir apie Vokietiją. Tad tai parodo tik vieną dalyką – pergalę vokiečiai pasieks nelengvai. Tačiau pasieks, nes patirtis ir klasė yra jų pusėje. 

Pusfinaliai

Prancūzija-Brazilija

Brazilija vis dar neatsirevanšavo už dvi įsimintinas nesėkmes. Visų pirma – prieš 20 metų vykusio pasaulio futbolo čempionato finalą. Antra, už 2006 m. Pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Šių komandų susitikimas papuoštų finalą, bet jeigu abi rinktinės laimės savo grupes, jis įvykti gali nebent pusfinalyje. Lengva nebus, bet brazilai turbūt sugebės priversti prancūzus susimokėti senas sąskaitas.

Portugalija-Vokietija

Didelė dalis Portugalijos sėkmės EURO 2016 buvo tai, jog jie atkrintamosiose varžybose iki pat finalo išvengė susitikimų su turnyro favoritais. Dabar kelias žada būti sudėtingesnis. Istoriškai su vokiečiais sekasi žaisti ne kaip – jie nesunkiai išsiuntė portugalus namo per EURO 2008, lengvai sutriuškino grupės varžybose per paskutinį pasaulio futbolo čempionatą. Prieš vokišką mašiną nebūtų lengva ir šiemet, tad C. Ronaldo ir kompanija turbūt atsilaikyti nepajėgtų. 

Bronzinis mačas

Prancūzija-Portugalija

Bronziniuose mačuose visada esminis faktorius yra motyvacija. Šiuo atveju viskas labai aišku. Prancūzija į Rusiją vyksta aukso, portugalų tikslai kuklesni. Tad jeigu prancūzai sukluptų pusfinalyje, vargu ar jiems labai rūpėtų pasirodymas mače dėl trečios vietos. 

Finalas

Brazilija-Vokietija

2002 metais vokiečiai prieš brazilus krito finale. Prieš ketverius metus pasiekė įspūdingą revanšą pažeminę brazilus prieš jų pačių sirgalius. Visa „kanarėlių“ gerbėjų armija to nepamirš niekada. Sakoma, kad titulą apginti yra sunkiau negu iškovoti. Tačiau Vokietija gali tą padaryti. Ši karta, skirtingai negu brazilų, turi ryškų nugalėtojų mentalitetą. Brazilija jau atprato kovoti dėl pagrindinių trofėjų. Aišku, rezultatas nebūtų 7:1, bet minimaliais tokio mačo favoritais laikyčiau vokiečius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą