2018 m. birželio 1 d., penktadienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Šveicarija: vidutiniokai, kurie kandžiosis


Šveicarija iš dabartinės rinktinėje dominuojančios kartos tikėjosi labai daug. Bet jos vedliai Xherdanas Shaqiri ir Granitas Xhaka superžvaigždėmis netapo ir jau turbūt nebetaps. Tačiau tai bus kovinga komanda, kuri gali pasiketi neblogų rezultatų – istoriškai pasaulio čempionatuose paskutiniu metu Šveicarija atrodo puikiai.


FIFA reitingas11 vieta

Varžovai grupės turnyre: Brazilija, Kosta Rika, Serbija

Pastarieji čempionatai. Atrankoje į 2006 metų pasaulio futbolo čempionatą Vokietijoje Šveicarijos rinktinei vadovavo Jakobas Kuhnas. Pajėgioje grupėje, kurioje jų varžovai buvo Prancūzija, Airija ir Izraelis, jie liko 2-i. Papildomose atrankos rungtynėse įveikta Turkija. Čempionato burtai vėl suvedė į vieną grupę su Prancūzija. Su ja šveicarai sužaidė lygiosiomis, Pietų Korėją bei Togą įveikė ir laimėjo grupės turnyrą. Aštuntfinalyje po 11 metrų baudinių serijos Šveicariją įveikė Ukraina. Per visą čempionatą komanda nepraleido nė vieno įvarčio.

Prieš atranka į 2010 metų pasaulio futbolo čempionatą, komandos vairą perėmė legendinis vokiečių futbolo treneris Ottmaras Hitzfeldas. Į PAR kelią komandą prasiskynė sunkioje kovoje vienu tašku pralenkusi Graikiją. Pats turnyras pradėtas nuo sensacingos pergalės prieš būsimus čempionus ispanus. Visgi, pralaimėjimas Čilei ir lygiosios su Hondūru užkirto kelią į aštuntfinalį.

Tuo tarpu į 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą Šveicarija pateko labai lengvai — nepralaimėjo nė vienerių rungtynių. Nors turnyras pradėtas nuo triuškinančio pralaimėjimo Prancūzijai, bet pergalės prieš Ekvadorą ir Hondūrą leido patekti į aštuntfinalį. Čia jų laukė Argentina. Šveicarija atsilaikė 118 minučių, bet Angelio di Marios įvartis pasiuntė juos namo.

Kelias į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą. Vladimiro Petkovičiaus auklėtinių kelias į Rusiją nebuvo paprastas. Nors puikią gynybą demonstravusi šalis laimėjo pirmas devynerias atrankos rungtynes iš eilės, bet paskutiniame ture pralaimėta Portugalijai, kuri ir atėmė tiesioginį kelialapį į pasaulio čempionatą. Papildomose atrankos rungtynėse po pergalės 1:0 išvykoje prieš Šiaurės Airiją, namie komanda pasirinko gynybinę strategiją ir sužaidusi 0:0 pateko į pasaulio čempionatą.

Prognozuojama sudėtis


Žaidėjų klubai

1. Monchengladbacho „Borussia“
2. „Milan“
3. La Korunjos „Deportivo“
4. Dortmundo „Borussia“
5. Turino „Juventus“
6. „Hoffenheim“
7. Londono „Arsenal“
8. Monchengladbacho „Borussia“
9. „Stoke City“
10. „Bologna“
11. Lisabonos „Benfica“

Šveicarų starto sudėtis yra jaunystės ir patirties lydinys. Ne vienam iš patyrusiųjų prognozuota šlovinga ateitis, tačiau G. Xhaka, X. Shaqiri ar R. Rodriguezas lūkesčių nepateisino. Jeigu dabartinė jaunoji karta pasieks daugiau, ateityje Šveicarija bus rimta jėga.

Treneris. Vladimiras Petkovičius. 


Sarajeve gimęs treneris turi dvigubą Bosnijos ir Šveicarijos pilietybę. Daugiau nei dešimtmetį per savo futbolininko karjerą praleidęs Šveicarijoje, V. Petkovičius ir trenerio karjerą pradėjo Alpėse. 1997-2008 m. treniravo menkai žinomus Šveicarijos klubus. Su „Bellinzona“ pasiekė Šveicarijos taurės finalą ir tai atkreipė Berno „Young Boys“ dėmesį. Per tris metus Šveicarijos sostinėje, didžiausias pasiekimas buvo sidabro medaliai. 2011-2012 metais pusmetį nesėkmingai dirbo su Turkijos „Samsunspor“, sezone pabaigoje laikinai perėmė „Sion“ vairą. 2012 metų vasarą netikėtai buvo paskirtas Romos „Lazio“ strategu. Su klubu treneris iškovojo Italijos taurę. Sirgaliai buvo patenkinti gražesniu žaidimu, nei jo pirmtako Eduardo Rejos laikais, bet ne rezultatais, nes „Serie A“ klubas liko tik 7-as. Kito sezono viduryje treneris buvo atleistas. 2014 metais paskirtas Šveicarijos rinktinės treneriu.

Žvaigždė Granitas Xhaka. 


Kosovo kilmės futbolininkas pasaulį išvydo Šveicarijoje. 25 metų gynybinio stiliaus saugas jau prieš 16 metų pateko į stipriausio Šveicarijos klubo „Basel“ akademiją. 2010 m. sulaukęs šanso debiutuoti pagrindinėje klubo sudėtyje jis jau antrą sezoną buvo labai tvirtas starto sudėties žaidėjas. Du kartus Šveicarijos čempionu tapęs futbolininkas 2012 m. vasarą už 8,5 milijono eurų persikėlė į Monchegldabacho „Borussia“. Šiame klubo jau nuo pirmo sezono jis gaudavo nemažai žaidybinio laiko, nors tvirtu starto sudėties žaidėju tapo antraisiais metais. 2016 m. vasarą už 30 milijonų svarų persikėlė į Londono „Arsenal“. Nors abu sezonus klube jis tvirtas starto sudėties žaidėjas, bet sulaukia daug kritikos dėl disciplinos ir greičio trūkumo. Šveicarijos rinktinėje, kurioje debiutavo 2011 m., futbolininkas yra didžiausia žvaigždė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą