2018 m. gegužės 14 d., pirmadienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Kosta Rika: Išsišokėliai bus nuleisti ant žemės?


Tai ką prieš ketverius metus Brazilijoje išdarinėjo kostarikiečiai, prisiminsime dar labai ilgai. Tačiau vargu ar dėl to kas nors šiemet į juos žvelgia kaip į komandą, kuri vėl gali žengti į ketvirtfinalį.


FIFA reitingas: 22 vieta

Varžovai grupės turnyre: Brazilija, Šveicarija, Serbija

Pastarieji pasaulio čempionatai

Atrankoje į 2006 m. Pasaulio čempionatą Kosta Rikai vadovavo Jorge Luisas Pinto iš Kolumbijos, jį vėliau pakeitė Alexandras Guimaraesas. Ciklas buvo sėkmingas – be nieko nelėmusios nesėkmės paskutinio turo rungtynėse prieš Gvatemalą, rinktinė nusileido ir į priekį praleido tik didžiąsias regiono galybes – JAV ir Meksiką. Tačiau čempionatas buvo košmariškas – tragišką gynybą demonstravusi Kosta Rika pralaimėjo Vokietijai, Lenkijai ir Ekvadorui, grupėje liko paskutinė.

Atrankos į 2010 metų pasaulio čempionatą turnyro pradžioje, komandą treniravo Rodrigo Kentonas. Nors ciklas prasidėjo gerai, po trijų pralaimėjimų bendru rezultatu 0:8 Meksikai, Hondūrui ir Salvadorui, treneriu tapo brazilas Rene Simoesas. Jam pavyko stabilizuoti žaidimą ir jeigu ne per teisėjo pridėtą laiką rungtynėse su JAV praleistas įvartis, Kosta Rika būtų žengusi į čempionatą. Tarpžemyninėje atrankos dvikovoje bendru rezultatu 1:2 nusileista Urugvajui.

Prieš 2014 m. Pasaulio futbolo čempionato atranką prie komandos vairo grįžo J. L. Pinto. Per ciklą patirti vos du pralaimėjimai – Hondūrui ir JAV ir užimta antroji vieta, į priekį praleisti tik amerikiečiai. Čempionate Kosta Rika pateko į mirtininkų grupę. Tačiau pergalės prieš Urugvajų, Italiją ir nulinės lygiosios su Anglija leido laimėti grupės varžybas. Aštuntfinalyje po 11 metrų baudinių serijos įveikta Graikija, bet čempionatas baigėsi po dar vienos serijos – Nyderlandų barjeras ketvirtfinalyje buvo per aukštas.

Kelias į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą Oscaro Ramirezo auklėtiniai patyrė tik du pralaimėjimus – atrankos grupės nugalėtojai Meksikai ir nieko nelėmusiose rungtynėse – Panamai. Grupėje užimta antroji vieta.

Prognozuojama sudėtis


Žaidėjų klubai

1. Madrido „Real“
2. „Sunderland“
3. „Minnesota United“
4. „Vancouver Whitecaps“
5. „Rionegro Aguilas“ (Kolumbija)
6. Glazgo „Celtic“
7. „Saprissa“ (Kosta Rika)
8. La Korunjos „Deportivo“
9. „Portland Timbers“
10. Lisabonos „Sporting“
11. „Los Angeles FC“


Komandos branduolį sudaro tie patys triukšmadariai iš praėjusio pasaulio čempionato, tačiau vargu ar tai padės pakartoti turnyro Brazilijoje sėkmę.

Treneris. Oscaras Ramirezas. 


53 metų nacionalinės rinktinės treneris pats 12 metų atstovavo savo šalies komandai. 2003-2008 m. dirbo su kitu buvusiu garsiu šalies futbolininku Hernanu Medfordu: iš pradžių „Saprissa“ klube, paskui ir nacionalinėje rinktinėje, abiem atvejais kaip asistentas. Po kelių sezonų savarankiško darbo kukliame Kosta Rikos klube, 2010 m. O. Ramirezas stojo vadovauti vienam garsiausių – „Alajuelense“. Keletą kartų su klubu laimėjo nacionalinį čempionatą. 2015 m. rugpjūtį grįžo į nacionalinę rinktinę, kur turėjo būti kitos šalies futbolo legendos – Paolo Wanchopes asistentu, tačiau pastarajam įsivėlus į muštynes su rungtynių saugumo komandos vadovu, jau po savaitės O. Ramirezas buvo paaukštintas į vyriausius trenerius.

Žvaigždė. Keyloras Navasas. 


31 metų vartininkas jau nuo 13 metų treniravosi su garsiausio šalies klubo „Saprissa“ akademija. Debiutavo komandoje būdamas 19 metų ir šešis kartus laimėjo šalies čempionatą, kartą – Čempionų lygą. Tiesa, pagrindiniu vartininku jis buvo tik du paskutinius sezonus. 2010 m. persikėlė į antro Ispanijos diviziono „Albacete“ klubą. Čia jis sužibėjo, bet komanda iškrito į žemesnį divizioną, o žaidėją išnuomojo Valensijos „Levante“. Nors per pirmą savo sezoną klube pasireikti progą gavo tik paskutiniame šalies čempionato ture, bet komanda nutarė išpirkti jo sutartį. Pagrindiniu klubo vartininku jis tapo tik 2013-14 m. sezone, tačiau per tą sezoną tapo geriausiu Ispanijos lygos vartininku ir Šiaurės Amerikos regiono futbolininku, o po sėkmingo pasaulio čempionato persikėlė į Madrido „Real“. Vieną sezoną pabuvęs Ikero Cassilaso dubleriu, nuo 2015 m. jis neginčijamai pagrindinis klubo vartininkas. Su karališkuoju klubu du kartus laimėjo Čempionų lygą, kartą – Ispanijos pirmenybes. Į rinktinę kviečiamas nuo 2008 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą